Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
ambasa #11830 OFF
gy látom nem teljes érted a sorkatonaság, vagyis az általános hadkötelezettség lényegét. Ezt a rendszert a poroszok vezették be a napóleoni háborúk után, és majd minden állam átvette (britek nem). A lényege, hogy kivétel nélkül behívják a bizonyos korosztályba lépett fiatalt, aki leszolgál x évet, majd bekerül a tartalékos állományba. Kb. 30 éves koráig ott van, majd bekerül egy újabb csoportba a landwehrbe/ (a Monarchiába a népfelkelésbe).
Amikor én voltam sorkatona, akkor is ez a rendszer volt (1991-92). Ugyan a sorkatonai szolgálat 1,5 év volt, de ebből 1 évet kellett leszolgálni és 29. életévemig bizonyos korlátozások között behívható lettem volna a maradék fél évre. Az után átkerültem a második korcsoportba, amely - ha jól emlékszem - 55. életévemig tart, amíg behívható vagyok. A félreértések elkerülése végett, a rendszer ma is él, elvileg, ugyanis a sorkötelezettséget nem törölték el Magyarországon, csak felfüggesztették.
Amit Te kényszersorozásnak hívsz, az semmi más, mint a kezdetben részleges, majd az általános (totális) mozgósítás elrendelése, amivel később mind Németország, de pl. Magyarország is élt. Pl. 1942-es doni harcokhoz Magyarországon részleges mozgósítást hajtottak végre. Ennek több oka volt, egy nem kellett mindenki, kettő nem lehetett a gazdaságot túlzottan megterhelni a munkaerő kivonásával, három ennyi katonát tudtunk felszerelni.
A szovjetek semmi mást nem tettek, mint fokozatosan mozgósították a tartalékos, majd a "népfelkelő" állományukat. akárcsak a németek, ahogy a háború előrehaladt.
TG
Utoljára szerkesztette: ambasa, 2016.09.01. 07:38:29