Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
Kurfürst #11699 Figyu Cifu, én azt nem értem hogy miért pont a Me 262-t pécézed ki azzal, hogy állítólag "csomó erőforrást" lekötött, ami egyrészt erősen vitatható, másrészről pedig a németek akkori leghatékonyabb gépe volt, gyakorlatilag az egyetlen harceszköz, aminek a levegőben 44 végén/45 elején még jó esélye volt szövi gépeket lelőni, merthogy addigra a motoros vadászokat a számbeli fölény egyszerűen lemosta az égből és iszonyat gyenge költséghatékonysággal működtek.
Hogy a 262 ette volna a pilótákat, arról én nem tudok. Persze voltak ott is balesetekből fakadó veszteségek, de semmi extra nem jut eszembe, minden típusnál voltak. A költségiről meg annyit, hogy a sárkány a német wiki szerint 87 000 RM volt egy darab és kb. 6000 munkaóra és semmilyen stratégiailag hiánycikknek számító anyagot nem használt. A méretét is tekintve teljesen átlagos volt, akár egy egymotoros dugattyús vadásszal is simán összevethető, persze voltak ott nagy sorozatban gyártott olcsóbb rekorderek, egy Me 109 pl. kb. fele ennyiből kijött, csak épp hullottak, mint a legyek a szövi légi fölény mellett, a Me 262 pedig nem, és a képességeik sem voltak egy lapon említhetők. Nem mintha repülőgépből a németeknek hiánya lett volna bármikor is.