Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
SZUsszan #10751 A 41-es német csapatok elszántabbak, tapasztaltabbak, motiváltabbak (pláne honvédelemnél) voltak a szovjeteknél. A tiszti kar különbségéről meg szerintem ne is beszéljünk.
Ha a szovjetek támadtak volna, akár csak a támadásra felkészült, meglepett németekre, akkor pár száz km után belefutottak volna egy durva cséplőgépbe. A németek szinte teljes arcvonalon verték a szovjeteket amikor támadtak. Elég széles volt az az arcvonal. Most ha a lengyeleken keresztül jönnek a szovjetek, akkor az kb. a fele, vagy még rövidebb arcvonal lett volna, pláne ha elérik a porosz határt.
Ráadásul a 88-as flakokat akkor is tudták volna védekezésre használni, míg támadásban nem igen. A luftwaffe sem remekelt mint mélységi stratégiai légierő. Viszont a német-lengyel repterekről felszállva kitűnően tudta volna a szovjeteket pofozni.
Szerintem ha a szovjetek támadtak volna előbb, akkor sokkal rosszabbul jártak volna. Lehet, hogy tudnak a németek annyira mélyen behatolni a SZUba az ellentámadásnál a tél beállta előtt, mint amúgy tették volna (bár ez még inkább a javukra vállt volna szerintem).