Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • [NST]Cifu
    Pz.I. alvázon 75 vagy 88mm-es löveg? Biztos vagy ebben? Én úgy tudom, hogy azokat sose szerelték ilyenre, mert túl kicsi és könnyű volt. 47mm-es PAK-al készült a PanzerJager I., meg 150mm-es tarackkal a sIG-33.

Szerintem te a Marder-szériára gondolsz, a Marder I.-esek viszont francia harckocsik alvázára épültek (Tracteur Blinde 37L, Hotchkiss H 39 és FCM36), ezeknek 75mm-es PAK40-esük volt.

Tracteur Blinde 37L alvázas Marder I.

A Marder II.-esek Pz.II. alvázakra épültek, tehát valóban felhasználták ezeket a háború vége felé, de a Pz.II.-eseket. Ezek 75mm PaK 40/2 német, illetve a Flammpanzer alvázakra 76,2mm-es F-22 Model 1936 tábori ágyúkat építettek.

Kiállított Marder II. Pz.II. alvázon.

A Marder III. továbbra is a 75mm-es PAK40-et és az orosz 76,2mm-es löveget használta, de már a cseh 38(t) alvázon.

A 88mm-es PAK43 löveget a Nashorn, Ferdinand és a JagdPanther illetve a JagdTiger-ek egy része kapta meg. A Ferdi, JP és JT változatok kiesnek, ezeknél ugye az alváz mind nehezebb és célra átalakított volt. A Nashorn Pz.III. és Pz.IV.-esből összetákolt alvázat kapott (egy félig-meddig új teknő, Pz.IV. felfüggesztés és Pz.III. motor, erőátvitel és kormánymű), azonosat a Hummel-el (ami 105mm-es rövid csövű ágyútarackot kapott). 88mm-es még a Pz.IV. alvázas Grille 10 volt, de az légvédelmi FLAK40-eset kapott.

Nashorn