.
  • Borg
    Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy akitől az Accordot vettem, azoknak ugye tuning műhelyük van, és elég komoly átépítésekkel, részben versenycélú motorokkal is, meg chiptuninggal, teljesítményméréssel foglalkoznak. És mondta nekem, hogy eddig több féle olajat próbáltak, amelyek között nagyon lényegi eltérés minőségben nem volt (Castrol, Mobil1, GM stb 10W-40-ek), viszont egy dolog mindben közös: 5000km futás után mindegyiknek jelentősen romlani kezdenek tulajdonságai. Ezt bármelyik Hondás a pörgősebb motorral alá tudja támasztani, és nekem a Civicben is így volt, hogy kb 6k km után kezdett csak el csipegetni az olajból a motor, addig semennyit se. Lehet hogy 10k-nál, meg 15-nél is még szép barna az olaj, de a kenési tulajdonságai már messze nincsenek olyanok, mint újkorában.

Szóval én eddig kerek 10k-ig mindig kihúztam az olajcserét, de az Accordnál már inkább 8k lesz az. Most azon 10kHUF-on nem múlik, a 4 liter olaj meg a szűrő, így is úgy is évente 2 olajcserére jövök ki.

Nyugatabbra szép meg jó dolog, a 20-50k szervizperiódus, mert ott úgyis csak 3-5 évre terveznek egy autóval már, és használtban is egyre kevesebben gondolkoznak. De MO-n nem ez a helyzet még, ha valaki 10 év hitelre bevállal egy új autót, akkor nem hiszem hogy megköszöni, ha 8-10 évesen zabálja már az olajat (persze már nem garos), vagy majd a köv tulaj, aki használtan venné meg...