.
-
Hát ha összecsukta volna magát rendesen, akkor visszafordultam volna, de láttam, hogy nem lehetett végül komoly baja az autónak sem, mert szép simán csúszott jó hosszasan az árokban tovább, míg meg nem állt. Ha meg esetleg a kerék kilyukadt, vagy a futómú bekalácsolt, akkor azért ne kelljen már nekem lecserélni a kerekét, vagy segítségért telefonálgatni, ha nem muszáj! :)
Ehh, egyébként most erről a segítségnyújtásról megint eszembe jutott egy régi kaland. A változatosság kedvéért ennek is szemtanúja volt ua. a haverom, aki a Jaguarban is mellettem ült, csak ezesetben ő mögöttünk jött egy másik autóval.
Szitu: volt egy régi Ford Sierra-m, amit törötten vettem meg (de nem volt veszélyes a törés, csak az egyik küszöb, meg az ajtó alja).
Hogy minél olcsóbb legyen a szállítás, kibéreltem egy napra egy trélert, és megkértem a "nagymenő" legázosított kockaladás haveromat, hogy vigye le nekem az autót a szerelőmhöz. El is indult a kis csapat éjjel az M7-esen Velence irányába. Elöl mi a kockaladikkal, kögötte a tréler, rajta a Ford, mögöttünk meg a szerelő haverom egy másik autóval. Na most mondanom sem kell, hogy a gázzal hajtatott kockaladik a rakománnyal alig bírta felszenvedni magát az érdi emelkedőre...de aztán jött a lejtő, a amdár meg nagy vidáman, felszabadulva az emelkedő stressze alól, elkezte nyomni neki, zenét felcsavarta, s még megkért, hogy gyújtsak neki egy cigit...
100, 110, mndom neki, jó' van má' ne nyomja annyira neki bazz, mert a ladának nincs elég önsúlya, ha elkezd az egész "lélekvesztő" lengedezni, az életben nem hozza vissza...de csak nem, megy a zene, bagózás, 120...erre érzem, hogy az ülés alattam szép lassan, jobbra-balra...aztán egyre jobban, egyre nagyobb kilengések, a madár meg elkezdett ide-oda kormányozgatni, korrigálni akart a szerencsétlen, de egyre nagyobb túlkormányzások lettek belőle, majd végül szépen bebicskázott a lada, és pördült vagy kettőt... :)
A szerencse az volt, hogy ahogy bebicskázott, a tréler valahogy leakadt a vonóhorogról, és a továbbiakban külön életet éltünk mi a ladával (ami pördült egyet-kettőt), meg a tréler és a rakomány, ami meg úgy fejreállt, hogy a Ford cigánykerekezett egyet (még a motor is kirepült, motorháztető el, s végül nem maradt egy ép darabja sem, egy ajtót kivéve...), a tréler is fordítva landolt...
Szép látvány volt az biztos... A mögöttünk haladó srác utána mondta, hogy látta, hogy baj lesz, amikor elkezdett gyorsulni a lada, aztán meg himbálózni rakományostul, még akart telefonálni ránk, de aztán hamar késő lett...azt mondta, hihetetlen volt a szikraeső az éjszakában, amit a fémek produkáltak a betonon. :)
Na a lada sofőrjére meg idegi alapon olyan fosás jött rá, hogy képes olt a leálló sávban visszatolatni az érdi benzinkúthoz...hiába mondtam neki, hogy most ne menjen sehova bassza meg, ha jönnek a zsaruk, én nem fogok ott egyedül állni az éjszakában, mint egy főbuzi a szana-széjjel szóródott Ford cumókkal, meg a ronccsal és a trélerrel...de hiába, eltolatott fosni...
Na de ami miatt eszembe jutott az egész, hogy aztán sorra álltak meg az autók, ugráltak kifele az emberek, s rángatták az embert, hogy mi történt, hol a sofőr, stb....először nem értettem mit vakernak, de aztán kiderült, hogy olyan volt az "elrendezés", hogy azt hitték, a Ford húzta a trélert, és tisztára be voltak parázva, hogy mi lehet a sofőrrel, s miért álldogálunk ott ilyen nagy nyugodtan közben... :)))
A nagy "olcsóskodásnak" meg az lett az ára, hogy a rendőrök végül kirendeltek valami "hivatalos" trélert oda, aztán kb. 30 ezrembe került az a huszon valahány kilóméter Velencéig...ez olyan '98-ban lehetett, és amúgy 12 körül levitték volna az autót Bp.-ről...utólag belegondolva tuti, hogy a zsaruknak valami osztozós haverjuk volt a szállítmányozó, mert nagyon erőltették a dolgot, hogy vagy azzal szállíttatom, vagy elvitetik különben ők az egész roncshalmazt az ő telephelyükre, s akkor még drágább lesz...de ház ez egy ilyen szokásos bekényszerítős patthelyzet volt... :)