\"bkv\"

Vélemények, tapasztalatok, történetek.

| busz | metro | villamos | trolibusz | hév | éjszakai | egyéb |
  • BenceYCE
    "Ez szép és jó, az utca embere háborog amiatt, hogy nem áll ki a busz, de azért kicsit gondolkodva a helyzet sokkal rosszabb, és egyáltalán nem jöttök ki belőle jól."

Örülök, hogy megjósoltad, máris kiviszem a buszt fékhibásan. Jut eszembe egy kedves rokonod sem jár arrafelé? Szívesen elviszem! Az utca embere még a tavaly tavaszi sztrájknál is azt hitte, hogy béremelést követelünk. Egyesével kérjük meg Őket, hogy ne a cég híreit hallgassa? Retekklubb, takonykettő, mind lehúzzák elsőre. A köz tv se jobb. Aztán ha borul a bili, rögtön nyájasodnak. Van a szakszervezeteknek honlapja, miért nem ott informálódsz?

"Béremelést szeretnétek, rendben"

A cég 7 milliárdot spórol bérekből. 2013-ig. Addig nem akar bérfejlesztést. De most nem bérfejlesztést akart, hanem évi 200.000-at kihúzni a zsebünkből. A vontatási pótlékosoknak még többet, mert az még mínusz 20%. Gondolom nem hiszed, hogy a bkv-nál az átlagkereset 10-100 millió. Annak meg aki 120-ból él, azt azért hanyatt vágja. Erre jön még a munkaidő limit. Havi 15-20 órával kevesebbet dolgoztatnak minket. Számold csak ki, hogy egy havi 180 órás munkarendnél mennyit veszítünk.

"sztrájkolni akartok, rendben (na jó, annyira mégsem, mondom én ezt mint a BKV munkavállalói és munkáltatói közti vita túsza)"

Nem akarunk, ránk kényszerítették. Ráadásul itt is átlagemberek dolgoznak, nem tehetik meg, hogy hetekig sztrájkoljanak mint nyugaton, mert a sztrájk idejére nem jár bér. Másrészt megkérlek, hogy ne mártírkodj, nem vagy Te túsz. Oda mész ahova akarsz, azzal amivel akarsz. Bár befizetted az adódat, joggal követelheted a szolgáltatást a Fővárosi Önkormányzattól. Mi is Tőle követeljük, mert nem az utasok vagy az állam nem fizette a kötelezettségeit, hanem az önko. Másutt birják az önkormányzatok? Itt biztos túl alacsony az iparűzési adó. Itt had jegyezzem meg, hogy az irónia itt is felüti a fejét, hiszen Ő a megrendelő is egyben, a végrehajtó is, plusz a cég 100%-os részvénycsomagja a kezében van, tehát Ő a tulajdonos. Sírni meg azért ne sírj, mert a cég köteles igazolást kiállítani, a munkáltatód meg köteles azt elfogadni.

"Lejár a kollektív szerződés, erre minden sofőrből előtör a mélyben rejtőző biztonságmániás énje? Hirtelen észreveszi azokat a hibákat, amelyek felett éveken át szemet hunyt?"

Írtam az ezelőtti hsz-ek közt azt is, hogy egy fecske nem csinál nyarat. Ha egyedül birizgálod az oroszlán bajuszát, hamar az utcán találod magad. Ebben is a cég volt nyerő helyzetben, hiszen a régi kollektív szerződésünk is több pontban vérzett és a cégnek kedvezett. Az alapján hamar találnak az emberen fogást és hamar az utcán találod magad.

"(Elvégre azért ilyen számban eddig nem maradtak napi szinten buszok a garázsban.)"

Sajnálom, de azt kell mondjam alul informált vagy. Nem maradtak a garázsban, mert a vonalon romlottak el, ami gyakorlatilag ugyan az, de jogilag nem. De ezt is írtam alább. A cég sem kereste a probléma megoldását, hiszen az nyilván való. Nincs pénz. Most ne menjünk bele abba, hogy miért nincs, az más kérdés. De amíg Ő elvárta, hogy kivigyük a buszt, addig szemet hunyt a részletesség felett. Ám itt jön képbe a gazdasági válságig tartó folyamatos emberhiány. Azért sem cseszegettek minket, mert ha bekeményítenek, még nagyobb lesz az emberhiány. Most hogy van ember dögivel, most nyeregben érzik magukat. De ilyen feszített kontroll mellett ezek a dolgozók hamar lemorzsolódnak, nem rutinosak, kicsinálják Őket. Ebben a harcban nem nyerhet a cég. Ez nem egy villáskulcs gyár. Emberéletek mentek már tönkre a buszok állapota miatt és a felelősséget viselni kell. Jelentkezzen aki szívesen elcserélné a munkáját az enyémmel. Milliomos kihaénnemek bömössel meg mergákkal, vásárolt jogosítvánnyal, erkölcstelen ügyvédekkel, botorkáló öregasszonyok járókerettel megszámlálhatatlan szabály, mindezt a cég kéri számon a dolgozótól, hogy ne Őt hozzák ki a bíróságokon ludasként. Megyek szívesen 120-ért bolti eladónak.

"Főleg egy olyan időszakban, amikor a kollektív szerződés nem is védi?"

A máv is kérte pár éve, hogy kössenek mégiscsak kollektív szerződést a szakszervezetek velük, mert feladták. Értsétek meg ez folyamatos munkarend, nem 08:00-tól 17:30-ig. A munka törvénykönyve a céget súlyosabban érinti mint minket. A ksz részünkről szinte csak lemondás a cég felé. Biztos röpködnél az örömtől, ha Budaörsről jöhetnél 06:24-re dolgozni 10:48-ig, majd 14:36-tól 18:52-ig. Közte meg mehetsz Isten hírével. Másnap 03:52-kor kezdés. Ilyet az mt nem enged, de mi mégis csináltuk. Bele mehetnénk a jogszerűségébe, de előbb érezd a bőrödön, hogy milyen reggel 04:00 és 04:20 között úgy átvenni egy buszt, hogy azért Te felelsz, az utasokért Te felelsz, és mivel végzésedkor 5 percet határoztak meg váltásra időnek, ezért a délutános sok mindenben nem vonható felelősségre, hiszen a kresz a telephely elhagyása előtt követel ellenőrzéseket. Ergó a délutánost jóval kevesebb dolog terheli. A berohadt fék nem napközben alakul ki. Épp úgy számon kérik a délutánoson mint a délelőttösön. Persze csak akkor ha baj van belőle. Ha nincs, nem veregetik meg a vállad, nem kapsz prémiumot.

"És most komolyan kérdezem: mondd, mi lesz, ha lesz kollektív szerződés? Megmarad a a mostani biztonságtudatosság, vagy ne legyek naiv, természetesen egyik napról a másikra meg fog javulni az összes busz és forgalomra képes állapotba fognak kerülni?"

Mint említettem ebből nincs visszaút, a műszaki állapotokat rendezni kell! A cég be fog keményíteni, enyhülés legfeljebb fokozatosan várható, de a ksz meglétével nem fog a több mint egy éve üresen kongó raktárunk megtelni alkatrészekkel. Ennyi még a gyártónál/beszerzőnél sincs. Hosszú idő mire rendeződik a helyzet. Ha holnap beállít valaki 1 milliárddal az sem hoz változást, mert amíg egy 15-20 éves buszt 32-34 millióért újítanak fel, miközben 38-ért vadi újat lehet kapni, addig elfolyik a pénz. Az SZDSZ szétesett, ez a változás szele. Örüljön számos magyar nagyváros, hogy nem egy velejéig korrupt, Demszkiékhez hasonló, liberalista tolvaj bandát fogtak ki.

"Őszinte leszek: nekem úgy tűnik, hogy ez a hirtelen jött biztonságra való törekvésnek a BKV-s sofőrök részéről az égadta világon semmi köze ahhoz, hogy tele lett a hócipőtök azzal, miszerint reggelente mindenféle összekókányolt, életveszélyes szarfoshulladék vasakat raknak alátok, hanem egyszerűen egy munkalassító eszköznek, puha zsarolásra használjátok fel saját célokra azt a belső előírást, amire eddig finoman tettetek."

Őszinte leszek, tojok rá, hogy neked mi hogy tűnik. De elvárom a felsővezetéstől, hogy befogja a pofáját ha kiderül, hogy azért nincs normális busz a garázsban mert lenyúlták a lóvét, miközben a fizetésemből évi 200.000-300.000-et levonnak. Másrészt ha valaki, hát én próbáltam "fecske" lenni. Próbáld ki Te is és beszélgetünk a végén. Másrészt valóban van több féle munkavállaló közöttünk. Az egyik tojik az állapotokra, csak vezethessen. A másik júdáspénzért cserébe csoportvezetőnek áll és baszogatja a többieket, hogy sok a menetkimaradás, meg nagyon szőrözik a kocsi átvételnél. Az ő posztja az ilyen kellemetlen kollégák beosztását megfésülni, hogy véletlenül se érezze jól magát a munkavállaló. Értem ezalatt, hogy a természettel nem jó játszani. Nem tud a szervezetünk hozzá szokni az ébredéshez, mert mindig máskor van. Ha felváltva kapod a 04:00-ás meg a 09:30-as kezdéseket, hamar kidőlsz. Van aki megtörik, és van aki megtanul cérnaszálon táncolni. Én ez utóbbiba tartozok. Leszarom milyen beosztást adnak és leszarom hogy fáj a cégnek ha szőrözök, mert túl sok negatív példa van előttem ahhoz, hogy a jogaimból engedjek, míg a kötelezettségeimet sűrűn maradéktalanul számon kérik. 85%-os munkateljesítményünk van, amit az EU nem véletlen szabályoz, korlátoz messzemenőkig, hiszen emberéletekért felelünk. Nem túl szép látvány egy oldalára borult vérben fürdő busz. Valamint amíg az országos munkateljesítmény átlaga 33%, addig csak olyanoktól fogadok el kritikát akik ezt csinálták huzamosabb ideig. A szolgáltatást meg attól várd el akinek fizettél, és akivel szerződtél. Reklamálni ott lehet. Ha Ő talál kivetnivalót a munkámban, akkor azt biztos vagyok benne, hogy jelezni fogja felém.