\"bkv\"

Vélemények, tapasztalatok, történetek.

| busz | metro | villamos | trolibusz | hév | éjszakai | egyéb |
  • BenceYCE
    Már hogyne lenne. A légszárító berendezés, a fagymentesítő. De ne szűkítsd le a dolgot a kompresszorra. A kompresszor az olajosodásért felel. Illetve ez így nem igaz. Aki a kompresszort úgy szerelteti össze, hogy nem rakatja bele a tömítéséket, mint pl a robbanómotornál a hengerfej tömítést, az tudja nagyon jól, hogy így gyakorlatilag életveszélyes használni a buszt, főleg azért mert a légszárító az olajjal nem tud mit kezdeni. A kompresszor kenéséből az olaj, a hűtéséből a víg a tömítetlen részeknél beszivárog a levegőrendszerbe. Ez nyáron kevésbé látványos problémával jelentkezik. Egy szelepnél az olajos dzsúz lerakódik és már kész is pl az ajtó hiba. Nem nyílik vagy nem záródik. Rosszabb esetben a fékpedál szelepet tömíti el. Még van bőr a pofájukon azt mondani, hogy a forgalombiztonságot nem veszélyezteti. Még az ember életet is! Télen ugyan ez a retek belefagy valahova. Az olajjal természetesen itt sem tudnak mit kezdeni, ahhoz egy igen költséges légcső rendszer csere kéne. Bár ugye a tömítés olcsóbb, de annak az árát is ellopták. A víz pedig csak télen okoz fejfájást. Reggelente a légszárító szűrő karbantartása elengedhetetlen. Ehhez képest a légszűrő betét időszakonkénti tisztítása, cseréje nem is történik meg. Sőt! Nem egy olyan busszal találkoztam amelyiken egyszerűen kiiktatták a rendszerből vagy egyenesen le is szerelték! Nagyon is kiszámítható problémák ezek és kár azzal védekezni, hogy elfagyott! Ezzel rögtön rá is kenik a természetre, hogy az tehet róla! Kérem Swédországban meg Norvégiában miért nem probléma ez? Még az oroszok is tudják járatni a motort ősztől tavaszig és a levegőrendszerre úgy vigyáznak mint a szemük fényére. A fékek, a légrugók amik tartják a buszt és az ajtók mind ezzel működnek. Csak nálunk van merszük ellopni az erre való pénzt. De mit is várunk amíg a műszakvezető az alapján kapja a prémiumát, hogy minél több buszt ki tudjanak adni reggel. Eddig is félre álltunk a busszal ha nem ment. Csak a különbség az, hogy kivittük. Ekkor ez nekünk menetkimaradás, de most a garázs nem tudja kiadni a buszokat, így jogilag más a tészta. Ha én kimegyek a garázsból egy át nem nézett busszal, akkor jogilag az történt, hogy felvállaltam a felelősséget és igazolom, hogy az a busz megfelelő műszaki állapotban volt, forgalomképes és a feladatát el tudja látni, utasszállításra alkalmas. Azért aki ezeken a buszokon utazik nap mint nap, az tudja, hogy a valóság kicsit más. Tőlünk a buszok 80%-a nem jött ki reggel. Az arányon csak rontottak azok akik mégis kijöttek egy busszal. Saját tapasztalatom alapján ez az arány csak rosszabb. A 26-oson egy héten át kellett harcolnom a vonalműszakkal, mert minden napra kaptam egy olyan buszt az épp aktuális délelőttöstől ami fékhibás volt. Itt ne egy kis elhúzásra gondolj, hanem gyakorlatilag egy keréken nulla fékhatás volt. A 2 napon a szerelő ismét megpróbálta javítani a féket amikor is a javítás után már nem húzott el a busz, nem rántotta ki a kezemből a kormányt. Az összfékhatás viszont gyengébb lett. Emberünk felhatalmazást kapott arra, hogy a jobb első nem működő fékemet úgy korrigálja, hogy kiköti a bal elsőt. Így már nem is húzott el! A busszal természetesen nem mentem tovább, vontatót kértem. A garázsban azonnal a fékpadra tetettem a buszt és lemérték az első kerekeken a nulla fékhatásokat. Senkit ki nem rúgtak, mert ez a bkv. Az 5 napból a 3.-on már nem is engedtem a szerelőnek, hogy hozzá nyúljon a fékekhez, hiszen hivatalosan fékállítást csak úgy lehet végezni ha aztán méréssel kontrollálják. A mobil fékpadot meg véletlenül otthon hagyta a szerelő, így azonnal vontatót kértem. Az okosok megunták, átraktak délelőttbe. Nem tehették volna, de most már mindegy. Ott ugyan ez a helyzet, csak ott ugye fent írtam, hogy jogilag más a szitu. Hát mehettem is mindenért szőnyegszélére. Még ahhoz is volt bőr a pofájukon, hogy behívassanak, mert nem találtam meg a buszt reggel amit kiírtak forgalomképesnek. Megírtuk a jegyzőkönyvet és ki is fizették az emiatt keletkezett túlórámat a kivizsgáláson, pedig jelentést írtam az estről, hiszen a busz hátulja gyakorlatilag hiányzott. Rendszámtábla nem volt, mert motortér fedél sem volt. Se motor. Se váltó. Se semmi. De kiadták forgalomképesnek. Nem egyedi az eset. Bevállalósabb kollégákkal akik spanoltak a diszpécserekkel még azt is megcsinálták, hogy a kapu elé kivontatták a donort amibe se motor se váltó nem volt, de papíron a buszkiadás megtörtént. Na most akkor szerinted kiszakadt az üléshuzat vagy sem? :) Bár az utasülések kényelmesebbek mint a vezetőülés, mert ez utóbbi napi 20 óra igénybevételnek van kb. kitéve.

Hoztam a formám, rövid lett :D