6962
Vélemények, tapasztalatok, történetek. | busz | metro | villamos | trolibusz | hév | éjszakai | egyéb | |
-
BenceYCE #4916 Lehetne nekünk is 500 Ft/óra béralapon fizetni az Akácfát, mint Miskolcon az ottaniakat. Meg amíg én kapok havi 800-1000 HUF üzemanyag megtakarítási prémiumot, addig a múltkor mikor benn voltam az Akácfában, sírt az irodista hölgyike, hogy abban a hónapban csak 13.000 Ft volt az üzemanyag megtakarítása, pedig a buszoknak a közelébe se szagolt. Félre értés ne essék, azért mert nekem nevetséges a fizetésem, azért ne keressen más kevesebbet, de azért a pofátlanságnak is van határa és szerintem évtizedekkel ezelőtt átléptük. Ha meg így van, legalább lapítanának kussban, de még Nekik áll feljebb. -
BenceYCE #4915 Hát ezt szerintem nagyon bölcsen teszed. Egy busz kb. 8x-10x nehezebb mint a Te kocsid üresen. De ha tele a busz, akkor a 10 tonna saját tömegre rátesz még egy lapáttal a 8 tonna ember. Azzal már kicsit nehezebb megállni. Főleg a jelenlegi időszakban, de mint mondtam a problémánk hosszú évekre nyúlik vissza, nem ma kezdődött. -
#4914 Nem is viccből kérdeztem .
Tudni szerettem volna mi a probléma és, hogy mit lehet...lehetne csinálni ezzel a problémával....mert probléma, ügye ?
Én azt tartom viccnek, hogy az fontos alkatrészeket " meg kell rendelni a szerelőműhelyekbe. -
BenceYCE #4913 Nos én Karácsony előtt voltam kint Bécsben. Ugyan úgy mint Miskolcon pl 1/3, 1/3 és 1/3 arányban oszlik meg a költség az Állam, az önkormányzat és az utasközönség közt. 1.70 vagy 1.8 volt a jegyem és 2-3 éves buszok rohangáltak az ottani buszvezetők órabérével. Azt hiszem ebből azért könnyen tudsz tippelni, hogy a bkv költségeinek nagy részét mi teszi ki! -
#4912 Jesszusom.
Eddig is mindig elsőbbséget adtam a busznak-trolinak.... most aztán pláne odafigyelek. -
#4911 Ne az osztrákokat vedd összehasonlítási alapnak, ott nem 20-30 éves ikaruszokból áll a járműpark, illetve a felsővezetés nem a saját zsebének megtömésével van elfoglalva. Gondolom nem viccből járatják a motorokat egész éjjel. -
BenceYCE #4910 Azt Cattinak írtam, a Tiéd itt késett fent :) -
BenceYCE #4909 Már hogyne lenne. A légszárító berendezés, a fagymentesítő. De ne szűkítsd le a dolgot a kompresszorra. A kompresszor az olajosodásért felel. Illetve ez így nem igaz. Aki a kompresszort úgy szerelteti össze, hogy nem rakatja bele a tömítéséket, mint pl a robbanómotornál a hengerfej tömítést, az tudja nagyon jól, hogy így gyakorlatilag életveszélyes használni a buszt, főleg azért mert a légszárító az olajjal nem tud mit kezdeni. A kompresszor kenéséből az olaj, a hűtéséből a víg a tömítetlen részeknél beszivárog a levegőrendszerbe. Ez nyáron kevésbé látványos problémával jelentkezik. Egy szelepnél az olajos dzsúz lerakódik és már kész is pl az ajtó hiba. Nem nyílik vagy nem záródik. Rosszabb esetben a fékpedál szelepet tömíti el. Még van bőr a pofájukon azt mondani, hogy a forgalombiztonságot nem veszélyezteti. Még az ember életet is! Télen ugyan ez a retek belefagy valahova. Az olajjal természetesen itt sem tudnak mit kezdeni, ahhoz egy igen költséges légcső rendszer csere kéne. Bár ugye a tömítés olcsóbb, de annak az árát is ellopták. A víz pedig csak télen okoz fejfájást. Reggelente a légszárító szűrő karbantartása elengedhetetlen. Ehhez képest a légszűrő betét időszakonkénti tisztítása, cseréje nem is történik meg. Sőt! Nem egy olyan busszal találkoztam amelyiken egyszerűen kiiktatták a rendszerből vagy egyenesen le is szerelték! Nagyon is kiszámítható problémák ezek és kár azzal védekezni, hogy elfagyott! Ezzel rögtön rá is kenik a természetre, hogy az tehet róla! Kérem Swédországban meg Norvégiában miért nem probléma ez? Még az oroszok is tudják járatni a motort ősztől tavaszig és a levegőrendszerre úgy vigyáznak mint a szemük fényére. A fékek, a légrugók amik tartják a buszt és az ajtók mind ezzel működnek. Csak nálunk van merszük ellopni az erre való pénzt. De mit is várunk amíg a műszakvezető az alapján kapja a prémiumát, hogy minél több buszt ki tudjanak adni reggel. Eddig is félre álltunk a busszal ha nem ment. Csak a különbség az, hogy kivittük. Ekkor ez nekünk menetkimaradás, de most a garázs nem tudja kiadni a buszokat, így jogilag más a tészta. Ha én kimegyek a garázsból egy át nem nézett busszal, akkor jogilag az történt, hogy felvállaltam a felelősséget és igazolom, hogy az a busz megfelelő műszaki állapotban volt, forgalomképes és a feladatát el tudja látni, utasszállításra alkalmas. Azért aki ezeken a buszokon utazik nap mint nap, az tudja, hogy a valóság kicsit más. Tőlünk a buszok 80%-a nem jött ki reggel. Az arányon csak rontottak azok akik mégis kijöttek egy busszal. Saját tapasztalatom alapján ez az arány csak rosszabb. A 26-oson egy héten át kellett harcolnom a vonalműszakkal, mert minden napra kaptam egy olyan buszt az épp aktuális délelőttöstől ami fékhibás volt. Itt ne egy kis elhúzásra gondolj, hanem gyakorlatilag egy keréken nulla fékhatás volt. A 2 napon a szerelő ismét megpróbálta javítani a féket amikor is a javítás után már nem húzott el a busz, nem rántotta ki a kezemből a kormányt. Az összfékhatás viszont gyengébb lett. Emberünk felhatalmazást kapott arra, hogy a jobb első nem működő fékemet úgy korrigálja, hogy kiköti a bal elsőt. Így már nem is húzott el! A busszal természetesen nem mentem tovább, vontatót kértem. A garázsban azonnal a fékpadra tetettem a buszt és lemérték az első kerekeken a nulla fékhatásokat. Senkit ki nem rúgtak, mert ez a bkv. Az 5 napból a 3.-on már nem is engedtem a szerelőnek, hogy hozzá nyúljon a fékekhez, hiszen hivatalosan fékállítást csak úgy lehet végezni ha aztán méréssel kontrollálják. A mobil fékpadot meg véletlenül otthon hagyta a szerelő, így azonnal vontatót kértem. Az okosok megunták, átraktak délelőttbe. Nem tehették volna, de most már mindegy. Ott ugyan ez a helyzet, csak ott ugye fent írtam, hogy jogilag más a szitu. Hát mehettem is mindenért szőnyegszélére. Még ahhoz is volt bőr a pofájukon, hogy behívassanak, mert nem találtam meg a buszt reggel amit kiírtak forgalomképesnek. Megírtuk a jegyzőkönyvet és ki is fizették az emiatt keletkezett túlórámat a kivizsgáláson, pedig jelentést írtam az estről, hiszen a busz hátulja gyakorlatilag hiányzott. Rendszámtábla nem volt, mert motortér fedél sem volt. Se motor. Se váltó. Se semmi. De kiadták forgalomképesnek. Nem egyedi az eset. Bevállalósabb kollégákkal akik spanoltak a diszpécserekkel még azt is megcsinálták, hogy a kapu elé kivontatták a donort amibe se motor se váltó nem volt, de papíron a buszkiadás megtörtént. Na most akkor szerinted kiszakadt az üléshuzat vagy sem? :) Bár az utasülések kényelmesebbek mint a vezetőülés, mert ez utóbbi napi 20 óra igénybevételnek van kb. kitéve.
Hoztam a formám, rövid lett :D -
#4908 A fékek ellenőrzéséről szól...
Oké.
Arra vagyok kíváncsi, hogy télen a mínuszokban valóban járatni kell-e egész éjjel a motorokat..és, hogy például az Osztrákok is ezt csinálják ?
-
BenceYCE #4907 #4904 4 db link, ha elolvasod :) -
#4906 A " kompresszorra nincs különleges eljárás télvíz idejére ? -
#4905 2008/5 ffu? -
BenceYCE #4904 12 órás munkanap is van összesen 45p pihenőidővel. A médiát meg felhasználja a cég. Kiszakadt üléshuzat miatt nem viszi ki a szekeret a kolega? Ezt egy jóérzésű BP-i sem hiszi el. Ez lenne a buszoknak a legnagyobb műszaki problémája? Ugyanmár...
Az igazság megint a részletekben rejtőzik. Annak idején a garázs igazgatója azt nyilatkozta, hogy a garázst egyetlen járművezető sem hagyja el olyan busszal ami a forgalombiztonságot veszélyezteti! Ez hazugság. Elhagyja, de az már az Ő sara, hiszen a telephelyről csak olyan járművel indulhat el ami ezt az elvárást teljesíti, sőt! Ennél jóval többet követel meg a 2008/5-ös Forgalmi főmérnöki utasítás. Most meg hogy betartjuk, még Ők fröcsögnek a médiába akik pofátlan lenyúlásokat csinálnak? 2007 óta ígérgetnek, hogy a finanszírozási és műszaki problémákat megoldják. Azóta aláírtak egy 7.000 milliós költségcsökkentést a munkavállalói bérekből. Most erre végleg mit reagáljak? Eddig miért nem tartottuk be a kocsiátvételi rendet? Mert egy fecske nem csinál nyarat. Mehetsz szőnyeg szélére ha nagyon kekeckedtél.
Ez van hatályban, Nekik most mégsem tetszik:
1.
2.
3.
4. -
#4903 Nah se KSZ, se semmi, sztrájk, Munka törvénykönyv..... Mi lesz itt mától? :D -
#4902 Aha és a kínai King Long időközben megtanult Siemens-t gyártani? :) -
liu560 #4901 Nincs itt véletlenül Óbuda garázsos sofőr? Jó lenne mert keresek valakit, akit már nem láttam egy ideje, talán kolléga tud segíteni. -
#4900 Mintha azt mondták, hogy a " Magyar gyártmány nem jó.... mert az nem Siemens ?? Csak fél fül... -
#4899 Hát igen. Én is ezt mondom, miért kell egyszerre 1000, miért nem jó apránként (pl. évi 5-600-ra már lenne kapacitása a magyar buszgyártó üzemeknek)? A zárójelben ott is van a válasz: hogy ki lehessen őket zárni, helyette szerződést kötni egy kínai céggel, akik majd "visszatérítenek" egy kisebb összeget az illetékesnek. Ha a magyar kapacitás 1000 lenne, akkor pl. 1400 buszra volna szükség...
Rossz a hasonlat, a cseheknek könnyű, ott nincs SZDSZ :)
(remélem jövőre ilyenkorra nálunk sem lesz) -
crazy013 #4898 http://rogtonhirek.hu/index.php?page=news&id=50#comments nézzétek meg ennyit a bkv-ról (amugy a weboldalt is ajánlom mindenkinek) -
#4897 Mármint nem 1 év alatt kellene 1000 buszt gyártani. Talán folyamatos flotta firssítés kellett volna és nem hagyni szétrohadni az egészet.
A felelősök meg rohadhatnának a föld alatt. -
#4896 Mert barmok. Nem 1 év alatt kellene 1 busz. Egy buszpark átlagélekora ne haladja meg a 8-9 évet. A BKV busz igénye ma 1200 táján van. tehát évente legalább 140 kröüli buszt kellene, cska BP-nek gyártani. Ha az egész országban ez lenne a cél és kis támogatás is lenen bőven lehetne hazai buszt gyártani és exporta is, mert itt tutire olcsóbb, mint Franciaországban.
A "buta" csehek még villamost és metrót is gyártanak. Az is 10 milliós ország... -
#4895 Az M1-en 1 hete volt a Szempontban szó az új buszok vásárlásáról, valamint a hazai buszgyártásról, illetve arról, hogy a BKV miért nem magyar buszokat vásárol. A válasz elég ütős volt: mivel nekik 1000 db kell és Magyarországon nincs ekkora kapacitás. A riportból kiderült, hogy a minőség semmivel sem rosszabb, mint a külföldi buszoknál, mivel nagyrészt külföldi alkatrészekből dolgoznak. Persze én megkérdeztem volna az illetékest, hogy miért nem vásárolnak 500-at most, 500-at pedig jövőre ilyenkor. Manapság, amikor a munkahelyek fokozott veszélyben vannak és ha egy állami vállalat ennyire érdektelen abban, hogy a ráadásul versenyképes magyar termékek gyártását támogassa, akkor vajon mit várhatunk a külföldi multiktól, pl. a franciáktól, ahol nyílt protekcionista gazdaságpolitikát folytatnak?
Persze nem vagyok naiv, világos, hogy 1000 db esetén már keményen fog az a bizonyos penna és virágozhat a korrupció, aztán mire 3-4 múlva kiderül az eset, akkor majd az akkori BKV vezérigazgató széttárja a karját és azt mondja: "én akkor még nem voltam itt".
Visszatérve a Szempontra, számos hasonló "kényes" témájú riport elkészítése után éppen most szűnik meg. Azért vicces, mert belső készítésű a műsor és M. Kiss Csaba is állandó munkatárs (Kékfény), szóval a megspórolható összeg minimális. -
#4894 Elfogadták a BKV tarifaemelést -
BenceYCE #4893 Alkalmazkodnia kell, különben eltapossák a valódi parasztok! :) :D -
#4892 Tehát azt mondod, hogy Pesten még a vidéki is bunkó? -
BenceYCE #4891 Verőcén még köszönt is volna Neked, mint embernek ha vele szembe mész az utcán :) -
#4890 Miért mondod ezt? Lehet, hogy leszállt a metróról, felszállt egy távolsági buszra és hazament Verőcére. :) -
BenceYCE #4889 Ejj ezek a városlakók!... :) -
#4888 Ma egy nő majdnem elvitt a hatalmas válltáskájával (az a jó 5+ kilós női táska) a metrón. De nem zavarta, hogy majdnem fellökött. -
Christo #4887 vasúti vonalbezárások
van benne bkvről szóló rész is -
#4886 akár egy akciófilmben -
#4885 Véleményem szerint a villamos azért jön ki nehezen, mert csúszik a sín és a kerekei kipörögnek. Emiatt van furcsa hang és végül elég büdös is. Tavaly pont láttam egy ilyen esetet, amikor kb. 5. nekifutásra tudott kijönni a villamos télen. A kerekei szikráztak, kipörgött a kerék, de a villamos alig ment előre. -
#4884 Szerintem szerinted nem magyaráz semmit.
Szerintem sem.
De nem is állítottam. -
#4883 Ez mit magyaráz? -
#4882 Ja, és időközben kaptam képeket a mozgólépcsőn található figyelemfelhívó matricákról. Megosztom veletek!
-
-
#4880 Gondoltam, viccelek. :) -
#4879 Mostanában valami gáz van a 19-es villamosokkal. Alig tudnak kijönni az alaútból a Lánchíd alatt. Nagy nehezen csigatemóban kijön, remeg, mint állt, zajos mint disznó. Aztán meg érdekes szag keretében normális tempóban zúg tovább. Ki és mit tud erről? -
Christo #4878 Hát, hogy kapcsolódik ehhez a videóhoz hogy én mit csinálok? :D -
#4877 Már megint mit csináltál? :)