6964

\"bkv\"

Vélemények, tapasztalatok, történetek.

| busz | metro | villamos | trolibusz | hév | éjszakai | egyéb |
  • petimagic
    Sziasztok!Én a Transman-nál(bkv.alvállalkozó)vagyok sofőr és teljesen egyetértek a bkv.-s kollegákkal.Hajrá,csak így tovább!Viszont lenne egy olyan észrevételem,ha mondjuk csoda történne,és a bkv holnap aláírná az új kol.szerződést,nyilván holnapután minden visszatérne a"rendes"kerékvágásba.De ha ma 250 busz nem ment forgalomba,és jól tudjuk hogy az összes milyen műszaki szinvonalon van,holnap meg kis túlzással kimegy az összes,nyilván senki nem gondolja hogy egy éjszaka alatt 80%-ot javult a buszok állapota4
  • Mighty
    Szép kis összefoglaló. Ha nem haragszol meg, postoltam ezt a hozzászólásodat egy blog commentjei közé, ahol parázs vita alakult ki a tegnapi és mai hozzáállásotok miatt. Erősen anyáznak titeket és e miatt szúrtam be a hozzászólásod.
  • BenceYCE
    Lehetne nekünk is 500 Ft/óra béralapon fizetni az Akácfát, mint Miskolcon az ottaniakat. Meg amíg én kapok havi 800-1000 HUF üzemanyag megtakarítási prémiumot, addig a múltkor mikor benn voltam az Akácfában, sírt az irodista hölgyike, hogy abban a hónapban csak 13.000 Ft volt az üzemanyag megtakarítása, pedig a buszoknak a közelébe se szagolt. Félre értés ne essék, azért mert nekem nevetséges a fizetésem, azért ne keressen más kevesebbet, de azért a pofátlanságnak is van határa és szerintem évtizedekkel ezelőtt átléptük. Ha meg így van, legalább lapítanának kussban, de még Nekik áll feljebb.
  • BenceYCE
    Hát ezt szerintem nagyon bölcsen teszed. Egy busz kb. 8x-10x nehezebb mint a Te kocsid üresen. De ha tele a busz, akkor a 10 tonna saját tömegre rátesz még egy lapáttal a 8 tonna ember. Azzal már kicsit nehezebb megállni. Főleg a jelenlegi időszakban, de mint mondtam a problémánk hosszú évekre nyúlik vissza, nem ma kezdődött.
  • birdo #4914
    Nem is viccből kérdeztem .
    Tudni szerettem volna mi a probléma és, hogy mit lehet...lehetne csinálni ezzel a problémával....mert probléma, ügye ?
    Én azt tartom viccnek, hogy az fontos alkatrészeket " meg kell rendelni a szerelőműhelyekbe.
  • BenceYCE
    Nos én Karácsony előtt voltam kint Bécsben. Ugyan úgy mint Miskolcon pl 1/3, 1/3 és 1/3 arányban oszlik meg a költség az Állam, az önkormányzat és az utasközönség közt. 1.70 vagy 1.8 volt a jegyem és 2-3 éves buszok rohangáltak az ottani buszvezetők órabérével. Azt hiszem ebből azért könnyen tudsz tippelni, hogy a bkv költségeinek nagy részét mi teszi ki!
  • birdo #4912
    Jesszusom.
    Eddig is mindig elsőbbséget adtam a busznak-trolinak.... most aztán pláne odafigyelek.
  • Bandee1987
    Ne az osztrákokat vedd összehasonlítási alapnak, ott nem 20-30 éves ikaruszokból áll a járműpark, illetve a felsővezetés nem a saját zsebének megtömésével van elfoglalva. Gondolom nem viccből járatják a motorokat egész éjjel.
  • BenceYCE
    Azt Cattinak írtam, a Tiéd itt késett fent :)
  • BenceYCE
    Már hogyne lenne. A légszárító berendezés, a fagymentesítő. De ne szűkítsd le a dolgot a kompresszorra. A kompresszor az olajosodásért felel. Illetve ez így nem igaz. Aki a kompresszort úgy szerelteti össze, hogy nem rakatja bele a tömítéséket, mint pl a robbanómotornál a hengerfej tömítést, az tudja nagyon jól, hogy így gyakorlatilag életveszélyes használni a buszt, főleg azért mert a légszárító az olajjal nem tud mit kezdeni. A kompresszor kenéséből az olaj, a hűtéséből a víg a tömítetlen részeknél beszivárog a levegőrendszerbe. Ez nyáron kevésbé látványos problémával jelentkezik. Egy szelepnél az olajos dzsúz lerakódik és már kész is pl az ajtó hiba. Nem nyílik vagy nem záródik. Rosszabb esetben a fékpedál szelepet tömíti el. Még van bőr a pofájukon azt mondani, hogy a forgalombiztonságot nem veszélyezteti. Még az ember életet is! Télen ugyan ez a retek belefagy valahova. Az olajjal természetesen itt sem tudnak mit kezdeni, ahhoz egy igen költséges légcső rendszer csere kéne. Bár ugye a tömítés olcsóbb, de annak az árát is ellopták. A víz pedig csak télen okoz fejfájást. Reggelente a légszárító szűrő karbantartása elengedhetetlen. Ehhez képest a légszűrő betét időszakonkénti tisztítása, cseréje nem is történik meg. Sőt! Nem egy olyan busszal találkoztam amelyiken egyszerűen kiiktatták a rendszerből vagy egyenesen le is szerelték! Nagyon is kiszámítható problémák ezek és kár azzal védekezni, hogy elfagyott! Ezzel rögtön rá is kenik a természetre, hogy az tehet róla! Kérem Swédországban meg Norvégiában miért nem probléma ez? Még az oroszok is tudják járatni a motort ősztől tavaszig és a levegőrendszerre úgy vigyáznak mint a szemük fényére. A fékek, a légrugók amik tartják a buszt és az ajtók mind ezzel működnek. Csak nálunk van merszük ellopni az erre való pénzt. De mit is várunk amíg a műszakvezető az alapján kapja a prémiumát, hogy minél több buszt ki tudjanak adni reggel. Eddig is félre álltunk a busszal ha nem ment. Csak a különbség az, hogy kivittük. Ekkor ez nekünk menetkimaradás, de most a garázs nem tudja kiadni a buszokat, így jogilag más a tészta. Ha én kimegyek a garázsból egy át nem nézett busszal, akkor jogilag az történt, hogy felvállaltam a felelősséget és igazolom, hogy az a busz megfelelő műszaki állapotban volt, forgalomképes és a feladatát el tudja látni, utasszállításra alkalmas. Azért aki ezeken a buszokon utazik nap mint nap, az tudja, hogy a valóság kicsit más. Tőlünk a buszok 80%-a nem jött ki reggel. Az arányon csak rontottak azok akik mégis kijöttek egy busszal. Saját tapasztalatom alapján ez az arány csak rosszabb. A 26-oson egy héten át kellett harcolnom a vonalműszakkal, mert minden napra kaptam egy olyan buszt az épp aktuális délelőttöstől ami fékhibás volt. Itt ne egy kis elhúzásra gondolj, hanem gyakorlatilag egy keréken nulla fékhatás volt. A 2 napon a szerelő ismét megpróbálta javítani a féket amikor is a javítás után már nem húzott el a busz, nem rántotta ki a kezemből a kormányt. Az összfékhatás viszont gyengébb lett. Emberünk felhatalmazást kapott arra, hogy a jobb első nem működő fékemet úgy korrigálja, hogy kiköti a bal elsőt. Így már nem is húzott el! A busszal természetesen nem mentem tovább, vontatót kértem. A garázsban azonnal a fékpadra tetettem a buszt és lemérték az első kerekeken a nulla fékhatásokat. Senkit ki nem rúgtak, mert ez a bkv. Az 5 napból a 3.-on már nem is engedtem a szerelőnek, hogy hozzá nyúljon a fékekhez, hiszen hivatalosan fékállítást csak úgy lehet végezni ha aztán méréssel kontrollálják. A mobil fékpadot meg véletlenül otthon hagyta a szerelő, így azonnal vontatót kértem. Az okosok megunták, átraktak délelőttbe. Nem tehették volna, de most már mindegy. Ott ugyan ez a helyzet, csak ott ugye fent írtam, hogy jogilag más a szitu. Hát mehettem is mindenért szőnyegszélére. Még ahhoz is volt bőr a pofájukon, hogy behívassanak, mert nem találtam meg a buszt reggel amit kiírtak forgalomképesnek. Megírtuk a jegyzőkönyvet és ki is fizették az emiatt keletkezett túlórámat a kivizsgáláson, pedig jelentést írtam az estről, hiszen a busz hátulja gyakorlatilag hiányzott. Rendszámtábla nem volt, mert motortér fedél sem volt. Se motor. Se váltó. Se semmi. De kiadták forgalomképesnek. Nem egyedi az eset. Bevállalósabb kollégákkal akik spanoltak a diszpécserekkel még azt is megcsinálták, hogy a kapu elé kivontatták a donort amibe se motor se váltó nem volt, de papíron a buszkiadás megtörtént. Na most akkor szerinted kiszakadt az üléshuzat vagy sem? :) Bár az utasülések kényelmesebbek mint a vezetőülés, mert ez utóbbi napi 20 óra igénybevételnek van kb. kitéve.

Hoztam a formám, rövid lett :D
  • birdo #4908
    A fékek ellenőrzéséről szól...
    Oké.
    Arra vagyok kíváncsi, hogy télen a mínuszokban valóban járatni kell-e egész éjjel a motorokat..és, hogy például az Osztrákok is ezt csinálják ?
  • BenceYCE
    #4904 4 db link, ha elolvasod :)
  • birdo #4906
    A " kompresszorra nincs különleges eljárás télvíz idejére ?
  • CattiBrie
    2008/5 ffu?
  • BenceYCE
    12 órás munkanap is van összesen 45p pihenőidővel. A médiát meg felhasználja a cég. Kiszakadt üléshuzat miatt nem viszi ki a szekeret a kolega? Ezt egy jóérzésű BP-i sem hiszi el. Ez lenne a buszoknak a legnagyobb műszaki problémája? Ugyanmár...

Az igazság megint a részletekben rejtőzik. Annak idején a garázs igazgatója azt nyilatkozta, hogy a garázst egyetlen járművezető sem hagyja el olyan busszal ami a forgalombiztonságot veszélyezteti! Ez hazugság. Elhagyja, de az már az Ő sara, hiszen a telephelyről csak olyan járművel indulhat el ami ezt az elvárást teljesíti, sőt! Ennél jóval többet követel meg a 2008/5-ös Forgalmi főmérnöki utasítás. Most meg hogy betartjuk, még Ők fröcsögnek a médiába akik pofátlan lenyúlásokat csinálnak? 2007 óta ígérgetnek, hogy a finanszírozási és műszaki problémákat megoldják. Azóta aláírtak egy 7.000 milliós költségcsökkentést a munkavállalói bérekből. Most erre végleg mit reagáljak? Eddig miért nem tartottuk be a kocsiátvételi rendet? Mert egy fecske nem csinál nyarat. Mehetsz szőnyeg szélére ha nagyon kekeckedtél.

Ez van hatályban, Nekik most mégsem tetszik:

1.
    2.
    3.
    4.
  • ChaosTeam
    Nah se KSZ, se semmi, sztrájk, Munka törvénykönyv..... Mi lesz itt mától? :D
  • Atisz #4902
    Aha és a kínai King Long időközben megtanult Siemens-t gyártani? :)
  • liu560
    Nincs itt véletlenül Óbuda garázsos sofőr? Jó lenne mert keresek valakit, akit már nem láttam egy ideje, talán kolléga tud segíteni.
  • birdo #4900
    Mintha azt mondták, hogy a " Magyar gyártmány nem jó.... mert az nem Siemens ?? Csak fél fül...
  • Atisz #4899
    Hát igen. Én is ezt mondom, miért kell egyszerre 1000, miért nem jó apránként (pl. évi 5-600-ra már lenne kapacitása a magyar buszgyártó üzemeknek)? A zárójelben ott is van a válasz: hogy ki lehessen őket zárni, helyette szerződést kötni egy kínai céggel, akik majd "visszatérítenek" egy kisebb összeget az illetékesnek. Ha a magyar kapacitás 1000 lenne, akkor pl. 1400 buszra volna szükség...

Rossz a hasonlat, a cseheknek könnyű, ott nincs SZDSZ :)
    (remélem jövőre ilyenkorra nálunk sem lesz)
  • crazy013
    http://rogtonhirek.hu/index.php?page=news&id=50#comments nézzétek meg ennyit a bkv-ról (amugy a weboldalt is ajánlom mindenkinek)
  • Molnibalage
    Mármint nem 1 év alatt kellene 1000 buszt gyártani. Talán folyamatos flotta firssítés kellett volna és nem hagyni szétrohadni az egészet.

A felelősök meg rohadhatnának a föld alatt.
  • Molnibalage
    Mert barmok. Nem 1 év alatt kellene 1 busz. Egy buszpark átlagélekora ne haladja meg a 8-9 évet. A BKV busz igénye ma 1200 táján van. tehát évente legalább 140 kröüli buszt kellene, cska BP-nek gyártani. Ha az egész országban ez lenne a cél és kis támogatás is lenen bőven lehetne hazai buszt gyártani és exporta is, mert itt tutire olcsóbb, mint Franciaországban.

A "buta" csehek még villamost és metrót is gyártanak. Az is 10 milliós ország...
  • Atisz #4895
    Az M1-en 1 hete volt a Szempontban szó az új buszok vásárlásáról, valamint a hazai buszgyártásról, illetve arról, hogy a BKV miért nem magyar buszokat vásárol. A válasz elég ütős volt: mivel nekik 1000 db kell és Magyarországon nincs ekkora kapacitás. A riportból kiderült, hogy a minőség semmivel sem rosszabb, mint a külföldi buszoknál, mivel nagyrészt külföldi alkatrészekből dolgoznak. Persze én megkérdeztem volna az illetékest, hogy miért nem vásárolnak 500-at most, 500-at pedig jövőre ilyenkor. Manapság, amikor a munkahelyek fokozott veszélyben vannak és ha egy állami vállalat ennyire érdektelen abban, hogy a ráadásul versenyképes magyar termékek gyártását támogassa, akkor vajon mit várhatunk a külföldi multiktól, pl. a franciáktól, ahol nyílt protekcionista gazdaságpolitikát folytatnak?

Persze nem vagyok naiv, világos, hogy 1000 db esetén már keményen fog az a bizonyos penna és virágozhat a korrupció, aztán mire 3-4 múlva kiderül az eset, akkor majd az akkori BKV vezérigazgató széttárja a karját és azt mondja: "én akkor még nem voltam itt".

Visszatérve a Szempontra, számos hasonló "kényes" témájú riport elkészítése után éppen most szűnik meg. Azért vicces, mert belső készítésű a műsor és M. Kiss Csaba is állandó munkatárs (Kékfény), szóval a megspórolható összeg minimális.
  • birdo #4894
    Elfogadták a BKV tarifaemelést
  • BenceYCE
    Alkalmazkodnia kell, különben eltapossák a valódi parasztok! :) :D
  • CattiBrie
    Tehát azt mondod, hogy Pesten még a vidéki is bunkó?
  • BenceYCE
    Verőcén még köszönt is volna Neked, mint embernek ha vele szembe mész az utcán :)
  • CattiBrie
    Miért mondod ezt? Lehet, hogy leszállt a metróról, felszállt egy távolsági buszra és hazament Verőcére. :)
  • BenceYCE
    Ejj ezek a városlakók!... :)
  • CattiBrie
    Ma egy nő majdnem elvitt a hatalmas válltáskájával (az a jó 5+ kilós női táska) a metrón. De nem zavarta, hogy majdnem fellökött.
  • Christo
    vasúti vonalbezárások

van benne bkvről szóló rész is
  • bertino
    akár egy akciófilmben
  • ChaosTeam
    Véleményem szerint a villamos azért jön ki nehezen, mert csúszik a sín és a kerekei kipörögnek. Emiatt van furcsa hang és végül elég büdös is. Tavaly pont láttam egy ilyen esetet, amikor kb. 5. nekifutásra tudott kijönni a villamos télen. A kerekei szikráztak, kipörgött a kerék, de a villamos alig ment előre.
  • CattiBrie
    Szerintem szerinted nem magyaráz semmit.
    Szerintem sem.
    De nem is állítottam.
  • Molnibalage
    Ez mit magyaráz?
  • CattiBrie
    Ja, és időközben kaptam képeket a mozgólépcsőn található figyelemfelhívó matricákról. Megosztom veletek!

• CattiBrie

• CattiBrie
    Gondoltam, viccelek. :)
  • Molnibalage
    Mostanában valami gáz van a 19-es villamosokkal. Alig tudnak kijönni az alaútból a Lánchíd alatt. Nagy nehezen csigatemóban kijön, remeg, mint állt, zajos mint disznó. Aztán meg érdekes szag keretében normális tempóban zúg tovább. Ki és mit tud erről?