Championship Manager 4
  • donpedro
    üdv mindenkinek!

Én is lenyomtam már néhány szezont a cm4-el, hála az égnek eddig nem sok fagyás volt, bár nálam csak 4.04 van.

Kezdem a legfontosabbal: úgy veszem észre, hogy nem ismeritek a játékosvásárlás legtutibb trükkjét, amire én is csak egy hete jöttem rá :))
    Szóval, ha olyan játékost akartok venni, akinek a vezetőség nem fizetne annyi bért, amennyit ő kér, akkor se tegyetek le róla! Tegyetek rá egy ajánlatot, amit a klub biztos elfogad, (érdemes megnézni, hogy más klubok mennyit ajánlanak) és aztán menjetek el holiday-re, kb. 3-4 napra. Ezalatt az assistant manager megteszi az ajánlatát, és hacsak a játékos nem akar máshová menni, akkor a tiétek lesz.

Én pl. most a GBA-val vagyok Belgiumban, és a max. amit fizetésre adnak, az 4300 euro egy hétre. Ehhez képest leigazoltam előbb Sonck-ot, aztán pedig Clinton Morrisson-t. Előbbi 10000-et, utóbbi 21000-et kap hetente!!!!

Egyébként szerintem is a kiscsapatokkal érdemes nyomni, én pl az olasz c1/a-ből hoztam fel a serie a-ba a Cesena-t, de sajnos az olasz liga anyagilag elég gáz, csak a BL-pénz jelent segítséget.

Ellenben Angliában simán ki lehet jönni a lé-ből, csak épp nem szabad kiesni. A Chester City-vel négy év alatt meneteltem az élvonalig az ötödosztályból, és bár addigra összejött -15m euro, de a közvetítési jogokért minden évben 18m-t kapsz a Premier ligában, szóval egyből nyereséges lett a vállalkozás.

Ja még egy tipp: minél nagyobb a shortlist-en található játékosok száma, annál több info-t kapsz a játékospiacról, így sokkal könnyebb lecsapni a legjobbakra.

Egyébként úgy vettem észre, hogy ha elmegyek holiday-re a szezon elején, és csak a közepén jövök vissza, akkor a játékosok sokkal jobban fejlődnek.

És, hogy egy kicsit dicsekedjek is: azután, hogy a NAC Breda-t meguntam (2 év alatt bajnoki cím, kupa és szuperkupa-győzelem :)), jött a GBA. Itt az első szezonban 2., majd a következőben 4.-ek voltunk, aztán jött a henger, és mindent nyertünk Belgiumban. Jelenleg viszont csak harmadikok vagyunk 2pont hátránnyal, de még a szezon fele hátra van. (Viszont az ifi, és a tartalékcsapat 100%-os és már bajnok :)) A BL-ben idegenben 4-0-ra, otthon 3-1-re vertük a Mallorca-t, idegenben 5-1-re a Marseille-t, és most a nyolc közé jutásért a Depor elleni visszavágó jön. Az első meccset 2-0-ra hoztuk. Egyébként minden eredményt ugyanazzal a taktikával értem el.

Még annyit, hogy szerintem a siker titka elsősorban az utánpótlás-nevelés, nálam a GBA-ban a csapat átlagéletkora kb. 23 év, és vagy 5 U21-es válogatott játszik a kezdőben. A brazil fiatalok pl gyorsan fejlődnek, és eleinte nagyon olcsók is. Pl Toró a játék elején 16 éves és szabadon igazolható, bár nevelési költséget fizetni kell. (az összes eddigi csapatomba meg tudtam venni) A Chesternél 4 szezon után 14,5 millió! euro-t kínáltak érte. Ugyanez áll egyébként Dyonatasra, vagy Alcides Eduardo-ra is.

Na jó, mostmár befejezem. Bocsi a szájmenésért, az utóbbi időben nem voltam internetközelben.