• Mhosah Myth
    "Mielőtt Obi-van elhagyta a Coruscantot, Mace Windu mesélt neki eg Grieviousszal való összecsapásáról, melyet egy maglev vonat tetején vívtak, a tábornok merész rajtaütése közben, amikor itt járt, hogy foglyul ejtse Palpatine-t. Mace elmondta neki, hogy a Grievous agyát rabszolgaként szolgáló komputerek látszólag még Mace halálosan eredeti Vaapad technikáját is kielemezték, és egyetlen pengeváltást követően képes volt hasonlóképpen visszavágni.
    - Minden bizonnyal Dooku gróf tanítványa - magyarázta Mace -, ezért tehát számíthatsz a Makashira is... Figyelembe véve, hány Jedivel küzdött már és hányat ölt meg, készülj fel rá, hogy gyakorlatilag szinte bármely stílusban támadhat, vagy akár egyszerre mindegyikben. Valójában, Obi-van, úgy vélem, hogy az összes élő Jedi közül neked van a legnagyobb esélyed, hogy legyőzd őt.
    Ez a kijelentés igen meghökkentette Obi-vant, és tiltakozni kezdett. Végtére is, az egyetlen stílus, amelyben egyáltalán valóban jártasnak számít, az a Soresu - ez a legáltalánosabb lézerkardtechnikát jelenti a Jedi Rendben. Az alapvető kitérési technikákra alapozva, amit minden padavannak tanítottak - hogy képesek legyenek megvédeni magukat a sugárvetők lövedékeitől - a Soresu igen egyszerűnek számít, és olyannyira visszafogott és védelmiközpontú stílus, hogy szinte már passzívnak lehetne nevezni.
    - De Windu mester - szabadkozott Obi-van -, bizonyos, hogy te a Vaapad erejével, vagy Yoda a tökélyre fejlesztett Ataróval---
    Mace Windu csakhogynem elmosolyodott.
    - AZért alkottam meg a Vaapadot, hogy így kezeljen a gyengeségemet: A vaapad segítségével a saját sötétségemet tudom a fény fegyverébe terelni. Yoda mester Atarója szntén válasz egy sajátos gyengeségre: a termetének és korának köszönhető korlátozott mozgékonyságára és hatósugarára. Azonban te? Milyen gyengeségre válaszol a Soresu?
    Obi-van nagyokat pislogva kénytelen volt beismerni, hogy még sosem gondolt erre ilyen megközelítésben.
    - Ez annyira jellemző rád, Kenobi mester - jegyezte meg a korunio Jedi fejcsóválva. - Engem nagy kardforgatónak tartanak, mert kifejlesztettem egy halálos stílust, azonban mondd, ki a hatalmassabb: egy gyilkos módszer megteremtője, vagy a klasszikus forma mestere?
    - Nagyon hízelgő, hhogy mesternek tartasz, de igazán...
    - Nemcsak egy mesternek... hanem a mesternek! Légy az, aki vagy, és Grievous sosem tud legyőzni téged.
    Így hát most, szembenézve a megsemmisítő energiatornádóval, amit Grievous rohama jelent, Obi-van egyszerűen az, aki."