M*str*l Szamtech szakuzlet
  • palos_gyorgy
    Sziasztok!

Az indexen találtam ezt a hozzá szólást, erről beszélt nektek a tschymo_dvd,tehát úgy tűnik, hogy csak segíteni akart, nem szabad őt bántani gyerekek.
    hegeduszo válasz erre | adatok | e-mail 2003-03-21 12:59:25 (286)

Nem rég írtam, egy esetet a topicban*, miszerint felháborított a Mistral vásárlói számláján,
    és garancia levelén található megjegyzés.
    *[2003-03-07 06:07:50 (223)-as számmal megnézhető az említett levelem]
    Nevezetesen a: "Amennyiben a megvásárolt alkatrészeket nem erre felhatalmazott szakszervíz
    helyezi üzembe, a termékekre jótállást illetve szavatosságot NEM vállalunk." -ra gondolok.
    Nos, szintén nem rég kiváncsiságból megkérdeztem a fogyasztóvédelmet erről a szövegről, és a
    következőket írták, utólagos engedelmükkel ezt a levelet most közkincsé is teszem.

"Ön számítógép vásárlásával kapcsolatban panasszal fordult egyesületünkhöz.
    Panaszával kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk:
    1. Az egyes tartós használatra rendelt termékek jótállási kötelezettségéről szóló 117/1991.
    (IX. 10.) Korm. rendelet 1. §. (6) bekezdése szerint "Semmis az a megállapodás, amely az e
    rendeletben foglalt előírásoktól a vásárló hátrányára eltér. Az érvénytelen megállapodás helyébe
    e jogszabály rendelkezései lépnek." Egyetlen jogszabály sem írja elő azt, hogy számítógép
    alkatrész beszereléséhez kötelezően szakszervizt kell igénybe vennie a vásárlónak. Felmerülhet
    az a probléma természetesen hogy, a hibás beszerelés esetén a garanciális hibát vizsgáló
    hatóság esetleg nem tudja megállapítani a hiba okát vagy azt a vásárló terhére állapítja meg,
    azonban előre kikötni ilyen vásárlóra hátrányos feltételt nem lehetséges és jogszabály ellenes.
    2. Amennyiben Ön nyilatkozatokat ír alá abban az esetben Önön van a bizonyítási
    teher hogy bebizonyítsa hogy a nyilatkozatokat ugyan aláírta, de az abban foglaltak ténylegesen
    nem történtek meg. Természetesen Ön úgy is aláírhatta volna ezeket a papírokat, hogy az Ön által
    említett pontokat kihúzza vagy jelzi, hogy azok teljesítése nem történt meg."

(Mármint kihúzni alatt a "A magyar nyelvű tájékoztatót, üzemeltetési útmutatóval
    átvettem...", és a "Sértetlen gyári csomagolásban átvettem..." pontokat értjük.)

Ezen levél meggyőzött arról, hogy olyan boltban ne vásároljak többet, ahol már a legális
    számlában, vagy garancia levélben megfogalmazottakkal is "jogszabályt sértenek". :).
    Ezzel a Mistral témát, részemről lezártnak tekintem...
    Tanultam belőle! Üdv, minden áldozatnak.