"Aki másnak felbontás...!"
-
Gabo #6966 Tegnap eljutottam odáig, hogy többet a Max 5-tel nem vagyok hajlandó dolgozni.
Addig, amíg az ember csak egyszerűbb dolgokkal foglalkozik, addig alig-alig botlik problémákba. Viszont ha kicsit komolyabb munkába akar belekezdeni, akkor szinte biztos, hogy sorban jönnek elő a gondok. A boolen műveletek lényegében használhatatlanok, szinte mindig hibás, torz eredményt adnak. (Az ingyenes povray ezerszer korrektebbül kezeli az ilyen műveleteket.) A named selection lényegében szintén használhatatlan. Létrehozol néhány kijelölést egy mesh-ben és mikor legközelebb hivatkozol rá a nevével, teljesen más polygonokat jelöl ki a rendszer.
De a legszégyenletesebb az, amibe polygonos modellezéskor, illetve UVW Unwrap-kor ütközik az ember. A Max-nak pont ezen a téren kellene a leginkább domborítania, hiszen kimondottan polygon alapú modellezésre épül. És az új UVW unwrap-ra is milyen büszkék voltak...
Már nem is tudom számon tartani, hogy a jelenlegi modellemet hányszor kezdtem újra, vagy kellett visszalépnem előző munkafázishoz mert a program állandóan összeomlott tőle. Kínkeservesen elkészítettem a modellt, és jelenleg ott tart a dolog, hogy nézegetni még lehet.
Hozzákezdtem az UVW-k szerkesztéséhez. Nagy nehezen sikerült széthajtogatni a virág szárát az unwrap-ban. Még a vertex-eket kellene eligazítgatni, hogy jó legyen, de ezt már nem leszek hajlandó megcsinálni. Jelenleg a program két perc munka után elszáll, kilép és néha még a rendszert is összeomlasztja. Képtelenség bármit csinálni benne.
Leszedtem, újra telepítettem. Próbáltam D3D-ben, openGL-ben és szoftver módban is. Próbáltam az update-kel és azok nélkül is. Lényegében teljesen mindegy, mit csinálok az eredmény ugyan az, állandó összeomlások, elszállások. A probléma nem csak ennél a modellnél jelentkezik. Amikor fej modellezésbe kezdtem, ott is állandóan előfordultak.
Nem hiszem, hogy én lennék a vétkes. A program Help-jében, a hivatalos oldalakon semmilyen limitációról nem írnak a modellezést érintően. Elegem van a kerülő megoldásokból is.
Ezek után még kap egy esélyt a Max 6. Ha az is ilyen vacak, akkor átállok Maya-ra vagy XSI-re és gyorsan elfelejtem.
És a legszomorúbb az egészben, hogy egy ilyen programért 1 milla feletti pénzeket kérnek el... Mire?