"Aki másnak felbontás...!"
-
Még réges-régen olvastam arról, hogy nagyon jó, és hatékony hűtést lehet kialakítani akár egyetlen ventilátorral is. Ezt a ventit a ház hátuljába, egy nagyobb nyílás elé kell tenni, közel a processzor hűtőbordához, úgy állítva be, hogy fúja a házból kifelé a levegőt, a gépház elején ki kell alakítani egy vékony nyílást, lehetőleg alul, ezen a két nyíláson (kifúvás hátul beszívás elöl) kívül pedig minden mást a lehető legjobban légmentesen kell szigetelni alátétekkel, tömítésekkel, ami akad. Így egy egyenletes, folyamatos hidegből meleg áramlás alakul ki a nyomáskülönbségnek köszönhetően, amit egy ventilátor is gond nélkül fenntart.
Az otthoni gépem hűtését én ezen elvek mentén alakítottam ki, a procihűtő bordán közvetlen nincsen venti, de nincs is rá szükség, a levegő áramlik anélkül is, a videókártyán szintén csak passzív borda van, de az jó nagy. :) Hátul egy 12cm-es Zalman venti teljesít 1500as fordulaton, ezen kívül még a táp ventije forog, de az teljesen szeparált körön, elzárva a gépház belsejétől. A kialakításhoz egy hangszigetelt Antec P180 ház tökéletes alap volt, mivel zárt, és nagyon jól szigetelt alapból is.
Gyakorlatilag nincs hangja a gépnek, és jó a hűtés nagy terhelés mellett is, nem jéghideg, de 60-65 foknál magasabbra sosem kúszik a processzor, és 80 fok körül megáll a GPU is maximális terhelés mellett.
Sokszor előfordul, hogy véletlen kikapcsolom a bekapcsolt gépet, mert nem hallom, hogy megy.