63011
"Aki másnak felbontás...!"
-
commissioner #56923 A sok okoskodás közepette elfelejtkeztek a lényegről: ti nem szellőztetni akartok, hanem HŰTENI!!!
http://www.gttkc.com/shop/images/Fridge_PC.jpg
:D
...és ez tuti, hogy pormentes... -
raulrm #56922 A ventilátor sebességét az alaplapod szabályozza, úgyhogy attól nem kell tartanod. A ventilátor cseréje helyett inkább olyan hűtőt vegyél ami hátra fújja a levegőt és nem a processzor körüli kondenzátorokra. Hűtőbe pedig olyat nézz, ami támogatja az AM3-as foglalatot. -
GixEr #56921 Lattal te mar tesszellalt modelleket jatekban wireframe modban? Brutalis.
Amugy a valasz: fogalmam sincs.
-
kriszraikonen #56920 ÉS akkor ezért van az, hogy rengeteg poligonból épül fel? -
nenad #56919 60-65 és 80 fok szerintem egy kicsit sok. A max üzemi hőmérséklete a prociknak e körül van, illetve a gpu számára max 60-65 ajánlott. Ha így használod az élettartam jelentősen csökkenhet. Egyébként szerintem az első és hátsó venti alapvető funkciója a bent létrejött melegebb levegő elávolítása, ilyen passzív megoldás csak kisebb teljesítményű cpu/gpu esetében ajánlott.. -
zenoka #56918 vagy "masik" verziot toltesz le es trialkent telepited.:D -
#56917 Még réges-régen olvastam arról, hogy nagyon jó, és hatékony hűtést lehet kialakítani akár egyetlen ventilátorral is. Ezt a ventit a ház hátuljába, egy nagyobb nyílás elé kell tenni, közel a processzor hűtőbordához, úgy állítva be, hogy fúja a házból kifelé a levegőt, a gépház elején ki kell alakítani egy vékony nyílást, lehetőleg alul, ezen a két nyíláson (kifúvás hátul beszívás elöl) kívül pedig minden mást a lehető legjobban légmentesen kell szigetelni alátétekkel, tömítésekkel, ami akad. Így egy egyenletes, folyamatos hidegből meleg áramlás alakul ki a nyomáskülönbségnek köszönhetően, amit egy ventilátor is gond nélkül fenntart.
Az otthoni gépem hűtését én ezen elvek mentén alakítottam ki, a procihűtő bordán közvetlen nincsen venti, de nincs is rá szükség, a levegő áramlik anélkül is, a videókártyán szintén csak passzív borda van, de az jó nagy. :) Hátul egy 12cm-es Zalman venti teljesít 1500as fordulaton, ezen kívül még a táp ventije forog, de az teljesen szeparált körön, elzárva a gépház belsejétől. A kialakításhoz egy hangszigetelt Antec P180 ház tökéletes alap volt, mivel zárt, és nagyon jól szigetelt alapból is.
Gyakorlatilag nincs hangja a gépnek, és jó a hűtés nagy terhelés mellett is, nem jéghideg, de 60-65 foknál magasabbra sosem kúszik a processzor, és 80 fok körül megáll a GPU is maximális terhelés mellett.
Sokszor előfordul, hogy véletlen kikapcsolom a bekapcsolt gépet, mert nem hallom, hogy megy. -
GixEr #56916 Jatekokhoz nem feltetlen szukseges a 100%-osan tiszta modellezes. Mert figyelembe kell venni a polygonszamot is, ugyhogy kompromisszumot kell kotni es feleslegesen nem bonyolitani a modellt.
Amugy meg a negyszogek inkabb a Subdiv modellezes alapfeltetelei.
Mas:
Jut eszembe, Max2011 trial csak regisztracio utjan elerheto? -
Csicsó3d #56915 játékokban elférnek a háromszögek :) -
bencsab #56914 A hőmérséklet szerintem is rendben van. 60fok felett mondható magasnak. Ha ventit cserélsz, én a Scythe márkát ajánlom. Én az össze gépemet ilyennel szerelem évek óta, alig van hangjuk. Ha procihűtőt cserélsz, akkor Scythe Mugen-t ajánlom. Nekem az összes gépemben ilyen van, hangjuk szinte semmi.
A szellőzésnél nálam is az vált be, hogy elöl beszív, hátul kifúj, és mindenképpen olyan procihűtő, ami hátra fújja ki a levegőt egyből. -
nenad #56913 szerintem enyhén túlzol, az a kis venti nem tud ekkora zajt kavarni... ha más nem akkor tegyél rá egy nagy lapátot... -
kriszraikonen #56912 Sziasztok!
Találtam egy olyan oldalt ahol egy játékhoz Vbus-hoz buszokat lehet letölteni. Letöltöttem egyet, hogy megnézzem a modellnek a felépítését, mert én is szeretnék hasonlót csinálni. Észrevettem, hogy a wire képben vannak rajta háromszögek és nem úgy modellezte az illető ahogy szabályosan lennie kell.
Most akkor ez így helyes ez a modell vagy rossz.
Vagy ha játékba modellez valaki akkor ilyeneket nem kell nézni, hogy most van-e benne háromszög vagy nincs?
Itt a modell: link
Előre is köszönöm a válaszokat!
-
#56911 Jaja, az nem, csak a hozzá párosuló ipari porszívó hangeffektustól fél óra alatt megfájdul a fejem. -
nenad #56910 45-48 egyeltalán nem rossz... -
#56909 Meg ugye a ventilátornak is olyannak kellene lennie, ami automatán szabályozza a sebességét a hőmérséklet függvényében, vagy mindegyik ilyen? -
#56908 Hát, elgondolkodtatott amit mondtál. Jelen felállásban terheletlenül 26 Celsius fokon dünnyög a gép, brutális full render esetén meg 45-48 fok között mozog. És ahogy mondod a legzavaróbb a venti hangja. Ergo, ha nem kellene szórakozni a full hűtés cserével, hanem elég lenne egy ütős halk ventilátor, akkor lehet, hogy én is úgy csinálom ahogy te.
A kérdés csak az, hogy a Phenom II X6-os proci gyári hűtőbordájára melyik típusú és méretű ventilátor az amit rá lehet bütykölni? Hűtésben a NOCTUA cuccok tetszettek meg, így akár olyan ventit is vennék, csak biztosra kellene vennem, hogy az szépen rápasszol. -
#56907 Az új proci nagyon hangos volt nálam is. Én annyit csináltam, hogy az X6 proci gyári ventilátorát kicseréltem egy csendes ventilátorra (aminél kis gumi bakokon kapcsolódik a kerethez a belső rész), ráerősítettem a régi helyére (picit nagyobb, de lefújja amit le kell), és azóta így használom. De ez csak akkor megoldás, ha csak a hanggal van bajod, a hőmérsékletek jók. Egyébként meg mindenhova a gumibakos, csendes ventilátorokat tedd, ha lehet, a 12 centis, alacsonyabb fordulatszámút, nekem így a leghangosabb cucc a gépemben a videokártya. Amíg valami játék nem fut, alig hallani, hogy be van kapcsolva. -
raulrm #56906 Az hogy a ház hátoldalán van már egy venti nem jelent gondot. Épp így van értelme a dolognak, hogy a processzortól elvezetett hőt hátrafújja egyenesen a hátsó ventibe, ami pedig a nagyvilágba. Az hogy lyukacsos a ház nem éppen egy remek megoldás, hiszen ha nem megy a gép, akkor a porcicák szépen ellepik a belsejét. Ahogy Metwork is írta, előre ami szív be hátra pedig ami fújja. Minél nagyobb a ventilátor átmérője, annál csendesebb.
Vízhűtésbe pedig kár pénzt beleölni, hacsak nem áll szándékodban húzni a processzort :). Pl haveromnak CM Hyper 212+ van a házában és rendkívül halk a "kicsike": i5-760 10perc max terhelés után sem ment 45 fok főle. Plussz az AMD X6 1090T és az Intel i5-760 mindkettő 45nm-es gyártási technológiával készül, így az sem lesz melegebb. -
#56905 Előre egy venti ami szív be, hátra egy ami fúj ki, oldalra egy ami szív be -
nenad #56904 a xigmatechet vedd meg az 3. generácós hőcsöves hűtő. A hőcsövek, közvetlenűl érintkeznek a proci felülettel.. így sokkal jobb a hőátadás. Vagy prolimatech, ott meg sok a hőcső -
#56903 Hát jah. Amúgy tökjó, de óriási dilemmába kerültem a procihűtéssel kapcsolatban. Végignyálaztam a vízhűtéseket is, és mégsem győztek meg. A középkategóriás vízhűtéseket is néha többen fikázzák, mint amennyien istenítik. Plusz nem nagyon halkabb. Néha hasonló árban jobb megoldást találtam léghűtésben.
Itt van például ez az állat:
NOCTUA NH-D14
Ennél csak az a kérdés, hogy belefér-e a házba :D
Van valakinek esetleg Phenom II X6 processzor rendereléssel terhelve, vízzel hűtve szituról gyakorlati tapasztalata? A Legjobb összhatást akarom elérni, hogy ha éjjel nappal renderel a cucc szép meleg nyári napon (nem a pincében) akkor se érezze úgy az ember magát, hogy egy nyomdában ücsörög. -
#56902 A minden oldalon lyukas ház minden oldalára felszerelt ventillátoroknak mevan az a bája, hogy összevissza keverik a levegőt, ahelyett, hogy kialakulna egy hideg-be, meleg-ki áramlás. :) -
#56901 Hát persze! Ha átnyergelünk egy másik programra -
zenoka #56900 de fog valaha valtozni barmi is?!..... -
#56899 A MAXnak három nagy szarvashibája van. A trágya viewport, a nagy objektumszám esetén történő misztikus széthullás, valamint az, hogy még mindig semmi, de semmi nem többszálúsított abban a programban, ami natív, és nem renderelés. -
#56898 Mondhatni nyitva használom, ugyanis a Thermaltake ház minden oldala lyukas, mint a szita, hogy mindenhova lehessen ventilátort szerelni a megfelelő szellőzés miatt.
Bocsi, hogy nagyon dünnyögök a zaj miatt, de eddig laptopon dolgoztam, és az erősen kussolt néha még render közben is, igaz van alatta notebook hűtőpad is.
Igazából fogalmam sincs, hogy mi lenne a legjobb megoldás. A processzorhűtő mellett van egy bazinagy ventilátor a ház külső oldalán, ami kifele fújja a meleg levegőt, ha ehhez beteszek egy olyan két irányba ventis hűtőt, amit raulrm mondott, akkor félő, hogy egyik ventilátor a másikra fújja közvetlenül a levegőt, ami szintén nem jó.
Szóba jöhet még mondjuk a vízhűtés is, de azzal meg nulla a tapasztalatom, és így nem tudom, hogy az mennyire csendes, mert azt tényleg csak akkor érné meg, ha még a szivattyú hangját se lehetne hallani. -
nenad #56897 rossz a venti rajta... valszeg vagy gyári hibás vagy valami más. Az enyém elég elviselhető. Bár gondolom a gépet nem nyitva használod -
zenoka #56896 huzz le par evet fiatalon egy nyomdaban rogton nem fog olyan zajosnak tunni:P:) -
raulrm #56895 Üdv hunkircsi,
A gyári hűtőket körülbelül arra találták ki a processzorokhoz, hogy még éppen elbírja azt. Tehát hőmérséklet szempontjából a határon mozogjanak 100%-os terhelés alatt. Én a helyedben rátennék valami ilyesmit: http://ipon.hu/webshop/product/_noctua_nh_u9b_se2/135202
Továbbá a gyári hűtő a finom 60-70 esetleg 80 fok körüli levegőt az alaplapra fújja, ami nem éppen ideális.
Bár attól is függ mekkora házad van, és hogy ez, vagy ennél nagyobb hűtők elférnek-e benne :). Mindenesetre ajánlom az AIDA64 nevezetű programot, ami az everest utódja. Ezzel ráengedhetsz egy teljes terhelés-vizsgálatot a gépre. Vagy még a RealTemp 360-at a procihoz.
Minden jót.
-
#56894 Csak nem bírtam ki, hogy ne teszteljem kicsit az új gépet. A konklúzió a következő:
A Phenom II X6 procihoz adott gyári hűtő eszement hangos egy izmosabb renderelés közben, mondhatni nem lehet megmaradni a gép közelében. Még nem mértem semmilyen processzor hőmérsékletet, de eléggé melegszik a drága mikor renderel. Valami zajmentes megoldást kell kitalálnom, mert ez így kissé nem jó.
A Quadro 2000-es kártyával így első blikkre megy vagyok elégedve. A Spéci 3dsmax-nvidia extra performance driverral a legdurvább jelenetemet is úgy forgatta 20fps-el, mint a pinty.
Renderidőben csak a laptopommal tudom összehasonlítani a gépet egy régebbi melónál:
Toshiba laptop (Intel Core 2 Duo T6400 (2.0GHz, 800MHz FSB, 2MB L2 cache) és 6GB RAM
1óra28 perc
asztali új masina (AMD Phenom II X6 1090T) 8GB RAM
21 perc
Röviden ennyi. Ja, érdekes, ha elindul a MAX, és vele az extraspéci nvidia quadro performance driver, akkor a Win7 visszaveszi az Aero-t, és sima áttetszőmentesre állítja a Desktop megjelenítést.
Francba, aludni is kellene. -
nenad #56893 meghalasztottam a max topicot?
..végül fent hagytam a max 2012 mert volt hozzá javítócsomag.
Bár gyakran mondom ezt, mr egészen kezd megfelelő alternatíve lenni gi rendereléshez. Toltam vele egy teszt animot és azt találtam,hogy tök intelligens megoldást kapott a gi-kulcsframek kiszámításához.
A leképzés jó, és úgy tünik az interpolált glossy is igen jól kifejlett a brutál gyors és tiszta leképzéshez.
Talán az árnyék, area shadow, és az aa az amit lehetne még tolni benne... -
nenad #56892 kösszi -
#56891 egynek
kettőnek -
nenad #56890 ez az amire gondoltam... -
#56889 http://www.opensubtitles.org/hu én innen szoktam -
nenad #56888 a subtitles.org regisztrálós gagyi oldallá alakult , nem tud valaki másik oldalt ahol lehet magyar feliratokat tölteni. -
nenad #56887 de, simán, az is hőcsöves hűtö ami nagy ritkaság, mivel dobozos procikhoz nem adnak ilyet gyakran...
Egyébként ma reggel utánanéztem a két firepro kártyának, ár/teljesítményben megint brutális különbség van a quadro 6000/5000-esek és a 7900/5900 között.Az igaz, hogy majdnem mindenhol gyorsabb vagy jóval gyorsabb a quadro, de van prár program, mint pédlául a solidworks aholt teljesítményben is jobb a 7900 de "csak" 1000 dollárba kerül, míg a 6000-es majd 5000$-be... Egyébként furcsállom ezt a dolgot valahol, hiszen 3d/3d hogy lehet hogy az egyikben ilyen gyors míg a másikban olyan lassú? A cinebench opengl tesztjében meg nem hiszek, mert múlt héten kiderült vagy az, vagy a driver hibás, hiszen az én kareszom (4850) régebbi driverrel 59 fpst produkál, ami igen komoly teljesítmény lenne, hiszem ezek a kareszok is 60-70fps körül nyomatnak. -
#56886 Háááát, hűtőt nem választottam a konfighoz, mert a gépösszerakó moduljában nem is volt olyan rész.
Amit a dobozos processzorhoz adnak gyári hűtőt az nagyon gáz? Mondjuk mindegy, mert már úton van felém a kész konfig, hétfőn ide is ér, és nem akarom egyből visszaküldeni Pestre, hogy cseréljék ki a processzorhűtőt. Most tényleg kell a plusz gép. Szóval bírni fogja a renderelést a proci a gyári hűtővel is? -
nenad #56885 ...a hunkircsinek ajánlott proci hűtő egész komolyra sikerül a 12k-s árához képest. (XIGMATEK Aegir)
majdnem olyan jó mint a prolimatech super mega, 10k-ért kevebbért.
Egyenlőre best buy, és minden foglalatra megy.
http://www.legitreviews.com/article/1609/6/
A sandy-bridge hívőknek jó hír, hogy az új foglalatba a következő generációs intel procik is bemennek, bár azok nem új generációsak lesznek, hanem csak ráncfelvarrottak, oriási L3 cache-el, melynek mérete 10-15 mega lesz! Úgy tünik, hogy a szerver processzoroknál alkalmazott technikával próbálnak majd javítani a teljesíteményeken. Sajnos csak 2012-ben jönnek.
-
kapika #56884 Sziasztok! Szerintetek mi az érdembeli különbség a 2012 és a 2011-es verzió között? Érdemes váltani?