bencsab#56867
Szeretnék eloszlatni egy mítoszt:
Sokan úgy gondolják (régebben én is így sejtettem), hogy egy gyorsabb grafikus kártya majd jobban pörgeti a jelenetet a viewportban, gördülékenyebb lesz a munka.
Aztán egyszer kipróbáltam az Open Hardware Monitor progival, hogy mennyire terheli a grafikus kártyámat egy jelenet mozgatása, forgatása. Ez természetesen egy átlagos munka volt, valós körülmények között készített scene növényekkel, autókkal, épületekkel, stb. Azt kellet látnom, a grafkártya terhelése 1-2% között mozgott. Átküldtem ugyanezt a scene-t egy barátomnak, akinek egy high-end nvidia kártyája van (kb 3× gyorsabb mint az enyém) egy kicsit gyorsabb procival. És láss csodát, ugyanolyan lassan forgatta, ugyanazokat az fps értékeket írta ki a max, mint nálam. A grafkártya terhelése ugyanúgy 1-% volt. Ebből azt a következtetést vontam le, hogy az tart sokáig a maxnál, amíg az infókat átadogatja a kártyának, kvázi teljesen mindegy egy bizonyos minimálisan elvárt teljesítmén után, hogy mennyire gyors a kártyád.
Ami viszont a régebbi quadro kártyámnál komoly előny volt az a spline-ok és edge-ek megjelenítési sebessége. Ha beimportáltam egy nagyobb DWG fájlt, minden gond nélkül forgatta, mozgatta.