"Aki másnak felbontás...!"
-
Tavaly voltam Bécsben egy Autodesk előadáson, többek között az akkor újonnan kiadott 2011-es MAX volt terítéken. Komolyan felfordult a gyomrom attól a marketinges maszlagtól, amit próbáltak lenyomni a torkunkon. Az előadás végén mondták, hogy lehet kérdezni, én meg szépen feltettem a kezemet, a következő eszmecsere lett belőle:
- Ne haragudjon, de az alapvető fontosságú és szükségszerű újításokról még egy szó sem esett, csak arról, hogy milyen plugineket vásárolt meg az Autodesk és hogy mekkora sikerrel integrálta azt a legújabb verzióba. Mi a helyzet a sebességgel, stabilitással, terhelhetőséggel, az évek óta létező ismert, de ki nem javított programhibákkal?
- Elnézést Uram, de nem értem a kérdését. Következő kérdés?
Na én itt álltam fel és hagytam ott az egészet. Én tisztában vagyok azzal, hogy az öntömjénezés meg a hatalmas falloszú marketing sokkal egyszerűbb út, mint a tényleges és tartalmas programfejlesztés, de valahogy elkeserítő, hogy a piac miatt így is úgy is rákényszerül az ember az Update-re, annak ellenére, hogy az jó-e vagy sem. Meggyőződésem, hogy az Autodesk piszkosul kihasználja a felhasználók sok éves elkötelezettségét a megvásárolt programjuk iránt, és továbbra is kiadja majd minden évben az egyre jobban romló minőségű termékeit.
Egyszerűen nevetségesnek tartom, hogy egy több száz objektumból álló "Attach List" művelet még mindig megfekteti a MAX-ot. És még sorolhatnám. Az Autodesk-nél nincsen "User Feedback" rész, ahol minden szakértő felhasználó leírja a siralmait, és azt a legújabb verzióban már viszont látja?
Vagy csak én vagyok naiv?