"Aki másnak felbontás...!"
-
Alacsony fps, nem egyszerű kérdés, rengeteg oka lehet :/ Maxnál ha a hardware shading engedélyezve van, nekem az veszi le az fps-t kb a felére. A globális beállításokat is nézd át, ha új install, milyen directX, hw vagy sw render van beállítva. A feladatkezelőt megnyitva milyen cpu és főleg milyen memória igénye van a proginak (és mi van a gépben)?
A műszaki (jellegű) rajzokhoz én Corelt Draw-t vagy Adobe illustratort javaslok, mindkettő tud psd-be is menteni (ha végül arra van szükség), a vektoros rajzolás miatt viszont bármekkora felbontásban szép éles képet kapsz. Ha szegecseket kell jelzés értékkel berajzolni, akkor pont-vonalakat is kezelnek, szal elég jól használható repgép, tank, stb panelrajzokhoz. Nekem a Corel jobban kézre áll, de ez teljesen szubjektív dolog. Photoshopban én nem kezdenék vektorosan rajzolni, ezekhez a progikhoz képest nekem sokkal nehézkesebb.
A bump-okhoz viszont már rendesen UV-zni kell a modellt, a panelvonalak, szegecsek elhelyezése nagyon pontos igazítást igényel, itt nincs gyors módszer. Kérdés viszont az is, hogy tényleg kell-e neked bump? Mégha kosz miatt láthatók is a panel vonalak, szegecsek, azok annyira vékonyak, laposak, hogy úgysem vetnek árnyékot ezért én a koszolással együtt rajzolnám ezeket az alap textúrára. UV-t ott sem úszod meg.
Ha mégis bumpozol, akkor közepes szürke alapra tedd a panelvonalakat feketében, a szegecseket pedig szürkéből fehérbe menő gradienssel, így a panelvonal látszólag negatívban, szegecs pozitívban fogja torzítani a felületet. Displacement-et mindaddig hanyagold, amíg csak tudod, a renderidőt iszonyatosan megdobja.