"Aki másnak felbontás...!"
-
marcee #49562 Ahogy FRenkie mondja, nekem az F1 a verseny mellett már egy nagy szappanopera is. Huszon pár éve követem az eseményeket, ismerem a résztvevőket, amennyire lehet a személyiségüket is és így nagyon érdekes követni, megsaccolni a stratégiákat, manővereket, nyilatkozatokat. Nem mondom, tényleg volt pár év, amikor leginkább csak ez az ismertszereplős-improvizáció adta nekem is az élményt, és minden ismerős bambán nézet, hogy mit szeretek én ezen. De az elmúlt pár évben ez megváltozott. A kilencvenes évek eleje, közepe óta úgy módosultak az aero-szabályok, hogy az nem kedvezett az előzéseknek, szélárnyékban elveszett a tapadás, mert a leszorítóerő legnagyobb része az aerodinamikából származott. Ennek folyománya volt az is, hogy minden évben csak 2, max 3 nagy költségvetésű csapat volt képes a vb címért harcolni, mert nekik volt pénzük több szélcsatornára, áramlásszimulációs szuperszámítógépre. A költségek olyan szinten elszálltak, hogy az már a legnagyobb autógyáraknak is problémát okozott. Ezen problémák együttes leküzdésével próbálkozik évek óta az FIA és most húztak egy drasztikus szabálymódosítást végre. Műszaki szabályokban ekkora változás egyikről a másik évre kb. 20 éve nem volt. Betiltották a kiegészítő szárnyakat, amikkel az utóbbi időben tele volt már aggatva minden autó (ez szemre is tetszetősebbé teszi az autókat), a megnövelt és leeresztett első, illetve keskenyített és felemelt hátsó szárny ellenben csúnya sajnos, de a hatása meglett: kevésbé kelt légörvényt az autó, könnyebb rátapadni. Visszahozták a slick gumikat, szóval a mechanikus tapadás aránya növekedett az aeroval szemben. Egyetlen gumiszállító van az F1-ben pár éve, a Bridgestone, és ők idén a 4 féle szárazpályás gumikeverékből két nem egymás mellettit visznek minden futamra, és mindene pilótának kötelező mindkét keveréket használnia egyszer a futamon, ha nem esik az eső. A két gumi között akkora a különbség, tapadás-kopás szempontjából, hogy az körönként 5-8 mp-et is jelenthet egy friss és egy kopott különböző keverékű gumi között.
A szabály lehetőséget ad kinetikus energiavisszatápláló rendszer alkalmazására (+80 lóerő, gombnyomásra, körönként 6,7 mp-ig, szinén hasznos előzéshez). Ez persze nem működik még tökéletesen senkinél, itt még van hova fejlődni. Sajnos a tesztelések is a költségcsökkentés áldozatául estek, egyszerűen betiltottak minden tesztlehetőséget, így a fejlesztés, felzárkózás sokkal nehezebb lesz. Érdekessé teszi majd a végjátékot, hogy büntetlenül maximum évi 8 db motort használhat ezentúl egy pilóta a 17 futamon, amiből nagy valószínűséggel a társaság fele ki fog csúszni.
Az első három verseny kaotikus volt, az első mondjuk mindig az, ausztrália nem mérvadó (amúgyis utcai pálya), de ezúttal a másodikat félbe kellett szakítani és a mostani, kínain is szakadt az eső végig. Szóval tutira még nem lehet venni, hogy minden futam ilyen izgi lesz, de úgy tűnik felborultak az erőviszonyok teljesen, van a kalapban 5-6 rendkívüli képességű pilóta, akiknek a tudása többet számít most egy kicsit, mint pár éve, amikor a technika nagyobb arányban játszott szerepet.
Szóval én imádom, és jópár embert sikerült már rászoktatni.