"Aki másnak felbontás...!"
-
ly #41107 "Gondolta a fene."
Tetszik, ahogy ti így pszichoanalizáltok engem meg a szakmát úgy általában...
A vicc kedvéért leírom, hogy valójában mit is gondolok.
Van itthon pár piszok tehetséges ember, akik világszínvonalon művelik a mesterségüket (párat meg elraboltak pl. a vikingek). Van sok ember, akik kezdetben többé vagy kevésbé ügyesek voltak, de már csak az évek alatt rájuk rakódott tapasztalat miatt is szintén elég jók.
Plusz van pár ígéretes, tehetséges kezdő tapasztalat nélkül, meg valamivel több olyan kezdő is, aki szorgalmas és lelkes és akar tanulni. Kábé ezekre az emberekre lehet építkezni, és ez sajnos elég kevés. Pedig igény, az van, rengeteg munka lenne, de emberhiány miatt sok cég nem tud mindent elvállalni.
Aztán vannak olyanok is, akik sajnos nem elég ügyesek ahhoz, hogy termelő munkára lehessen fogni őket, nem tudom megmondani hogy miért.
Talán rossz szakterülettel próbálkoznak, talán nem elég lelkesek és kitartóak. Az, hogy valaki totál tehetségtelen legyen az egészhez, az valójában ritkaság, igazából 5-10 év kitartó gyakorlás szerintem többet számít mint az öröklött képességek. Csak hát 5-10 évig rajzolni vagy technikai dolgokat / művészettörténelmet tanulni erőfeszítést igényel; csinálni nem egy hanem húsz modellt, jelenetet, bevilágítást, textúrát, még ha az elején nem is megy, az nehéz. Sokkal könnyebb olyan elméleteket gyártani, hogy a szakma az fölényeskedő, tekintélyelvű, klikkesedő, kirekesztő, és egyébként is a kurva szájukat.
Idehaza (is) szinte értelmetlen álláshirdetést feladni, mert a beérkező portfóliók és demók túlnyomó többsége nagyon, nagyon gyenge. Ugyanis a képzőre, iparra járó, megfelelő hátteret összeszedő emberek többsége nem nagyon ért a számítógéphez és fogalma sincs arról hogy mik a hazai viszonyok.
Így a jelentkező emberek túlnyomó többségének semmiféle művészeti végzettsége és tapasztalata nincsen, inkább általános számítógépes / informatikai irányból kezdtek érdeklődni a CG iránt. Tudják kezelni a szoftvert, jobb esetben átolvastak sok tutorialt és ami nem igényel annál többet, művészeti hátteret, azt meg bírják csinálni. Például varázslatos GI bevilágításokból, szépen shade-elt autókból rengeteg van - de olyat szinte soha nem látni hogy valaki 3-4 spotlámpával érdemi dolgokat produkálna, vagy csinálna legalább egy jól kinéző robotot, emberi arcokról nem is beszélve. Nézzetek már meg egy tweak vagy mudbox fórumot, és keressetek itthon akár csak egy! hasonlóan kinéző fejet bárhol. Egy jó bevilágító egy üres kockában álló golyóval is tud érdekes és hangulatos képet csinálni, és most nem Cornell boxra gondolok.
Összetettebb technikai dolgokkal, mint kompozitálás, szimulációk, riggelés, szinte senki nem foglalkozik. Az egyik idén felvett karakter setupos emberünk Ausztriából jött, mert itthon a jelek szerint szinte senki nem elég elszánt ahhoz hogy a neten mindenki által elérhető információk alapján megtanulja és megértse ezt a melót. Pedig ehhez még művészeti háttér se kell igazán, és fontos, nagy megbecsülésnek örvendő munka ez is.
Szóval beírhattam volna én a nájszvörkdúdot, aztán amikor a srác jelentkezik valahova és nem veszik fel, akkor indul megint a megmagyarázás, hogy de hát én jó vagyok, ergo igazságtalanság történt. Ehelyett azt gondoltam balga módon, hogy talán tudok egy kicsit segíteni neki, ahogy x évvel ezelőtt nekem is marha sokan segítettek. A jelek szerint ezt mégsem kellett volna, mert erre is csak nyavajogni tudtok és még mélyebbre dugjátok a fejeteket a homokba. Tudjátok hogy milyen az, amikor a melóban jön a rendező, művészeti vezető, vagy hasonló, és megkritizálja az addigi munkátokat? Meglepetés: kábé ilyen. Második meglepetés: legközelebb jobban tudod és elsőre is jobban csinálod.
És kik fikáztak, az ég szerelmére? Pont hogy a dícsérő kommentek vannak túlsúlyban... Mégis mi a fenét kéne csinálni, hogy elégedettek legyetek? Szóval ezek után ne csodálkozzatok, hogy sokaknak a töke tele van veletek, és inkább hagyják a fenébe az egészet.