63012
"Aki másnak felbontás...!"
-
Csinálsz photoshopban egy noise képet szürke fehérből,hasonló texturákat használhastz rá diffusenak,reflectnek, glossinak és bumpnak.Aztán sss se árt neki:) -
zenoka #41138 beteg:D tok jo lett:D:D -
Szép formák! Kiscit zavaró, hogy lelóg az árnyék. -
HI!
Tudna valaki kiindulópontot adni, hogyan készítsek kockacukor materiált?
Nem vagyok valami jó anyagmintakészítésben, az eddigi próbálozásaim még csak meg sem közelítették a "hasonló" kifejezést.
-
NFR
-
zenoka #41134 mar megint funolsz:D tessek dolgozni:D
-
mindero #41133 OKé, megvan, kösz szépen. -
Vray a hibás:)
Texturázás meg ha majd lesz időm,elvileg erre se lett volna,csak nem birtam ki:) -
Edit poly módban akad ott XYZ tengly szerinti make planar. (XYZ gombok) Az XYZ tengelyek objektum térben értendők, ha world térben kell, akkor érdemes előtte az objektum terét hozzáigazítani.
Thomas frankó! Shaderek? A hisztogram hiányzó teteje? :D -
mindero #41130 Hello mindenkinek!
Lenne egy láma kérdésem:
Egy modell vertexeit akarnám egy (vízszintes) síkba rendezni.
Az align nem jó, mert a pontokat nem egyenként rendezi a síkhoz, hanem úgy "összességébe".
Próbáltam a koordinátákkal is (pl Z=0 síkhoz), de ez jött össze.
A make planar parancs se jó, mert az ugyan síkba rendezi de nem lesz víszintes.
A kérdés: van valami mód rá, hogy (a pontok egyenként történő kijelölésén kívül) egy síkba rendezze őket?
Köszi előre is s egítséget. -

-
uhh kicsit beindúlt a "flame" ami mellesleg nem si az mert az ügye definiciójában egy értelmetlen vita. itt ez ami lement és remélem folytatódik is mint eszmecsere.
Egy két saját gondolat bár itt mindenki tudja hogy én vagyok az aki mégcsak nem is hobby szinten hanem csak immel ámmal L freezem a dolgokat.
Az elhivatottság és az egyéb dolgokról amik itt szóba kerültek. ne felejtsük el a lényegéhez hozzátenni, van aki sajnos eléggé nem ebből él de rettentően érdekli. engem spec élrdekelne a karakter anim. a modellezés a különböző megvilágítási technikák stb . de mivel dolgoznom kell és ez az elmúlt időszakban látszik is hogy többnyire csak olvasok nincs időm ezzel foglalkozni. viszont amíg nem ebből élek másból kell így az időhiány fenmarad.
Ez megint egy olyan eszmecsere amiben "sajnos" mindekinek igaza van . kel az erős kritika annak aki ebből szeretne élni de ughyanakkor kell a dicséret is ha pl az előző munkája egy gömb volt most meg már a parlamentet modellezi csavaronként.
Én tettem be ide pár képet már eddig azt hiszem és én is kaptam hideget meleget de mind kelett ahoz hogy abbahagyjam az adott képet :c)))))
ez mindig mentalitás kérdése ám. az a baj hogy mindneki álltalánosít( én is) pedig minden kritika vagy épp bunkóság nézőpont kérdése. nem akarom védeni a hobbystáka és ugyanakkor a vér profikat sem, de igaz ami igaz rendessen klikkesedik a CGI társadalom. ahogy higúl úgy klikkesedik. vannak azok akik ezer éve csináljáék és megfelelőp szakma tapasztalat van möfgöttük . vannak a fiatal feltörök akik 10 évessen a ilm nél akarnak dolgozni( és megy is nekik) és vannak az olyanok mint én akik olyanok mint a rokkant aki futn akar.
nah ha ezt elolvasta valaki látja hogy milyen egy rendes flém :c))) se füle se farka
-
Gondoltam a freesége miatt jött be neked,meló miatt.
Utólag átgondolva nem sok a fél óra,kicsit szopatósra raktam a maerialokat:)
De tök zajmentest még nem volt türelmem kivárni.
Na meg vulume lightot hol lehet bekapcsolni?:)
-
GixEr #41126 Erdemes nezegetni, nekem tetszik :D Itt is igaz, mindig a sajat anyagokat kell hasznalni. Jobban tetszik mint a Maxwell, kenyelmesebb hasznalni. Es talan gyorsabb is. Ja meg free! -
Egy kis indigo nfr,nem gyorsa cucc,ez olyan fél órás matekolás.
-
Na itt egy HFR ("Havi Felesleges Render" - csak mert elég ritkán publikálok ide. :D )
-
Úgy legyen. -
ly #41122 Nem érzem azt, és elég sok embert ismerek. Az ilyeneket többé-kevésbé kiveti magából a szakma. -
Minden szakmaban vannak olyan nagytudasu emberek akik pokhendi lenezo modon adja az infokat... de ezeket az infokat is ossze kell gyujteni, tanulni kell belole, a tobbit stilust meg ignoralni kell. De szerintem _nem_ ez az atlag, meglepoen sok a segitokesz emberke. -
A tekintélynek meg mindkét irányba működni kell. Nem azért kell tiszteletben tartani valakit, mert xy blockbuster filmben ezt meg ezt csinálta, hanem a tisztelet alanyi jogon járna, azt hiszem. Voltam már a cső másik oldalán is, amikor leírtam az ekzakt technikai tényeket egy kérdésre, és a kérdező majdhogynem lehülyézett, és kioktatott, hogy azt nem úgy kell. Namost, akkor minek kérdezte, ha annyira tudja... -
Nem érzed azt, hogy bárki fölényeskedne? Most nem ezzel az egy Autobot képpel kapcsolatban, hanem általános szellemiségbn, és komolyan, nem csak a 3D szakmára gondolva?
Azzal nincs semmi baj, ha valaki leírja, hogy mit hogyan miért csinál, a hogyannal annál inkább, és sokszor. Ha vastagon éreztetik veled, hogy kis gyökér vagy még csak, és a nagyok ezt nem így szokták ám kis nyuszi, akkor rossz szájízzel lépsz odébb a hozzászólásától, és ha volt is benne szakmai igazság, nem azt látja majd belőle, hanem saját kisszerűségének kellemtlen súlyát.
Nem mondom, hogy olvassál vissza nagyvenezer hozzászólást itt, de megfordult errefelé is sok hozzáértő ember, aki szívesen segített, ha kérdezték. Én magamról tudom, ha valaki kritikát kér, akkor a lehető legszárazabban igyekszem leríni, hogy szakmailag mi a gondom vele, és sosem dörgölöm mások orra alá, hogy milyen szakmai sikereim akadnak, ha akadnak egyáltalán, mert ha van tekintélyem azt úgysem nekem kell emlegetni, hanem az adott.
Gondolod, hogy nem lenne igazi, komoly képzésnek idehaza piaca? Persze, ha nincsen, akkor az is felfogható amolyan első szűrőnek, hiszen csak azok jutnak el valamilyen szintre akik elég elhivatottak, hogy folyamatos teljesítéskényszer (az isokola) nélkül is feljebb fejlesszék magukat. -
ly #41118 Biztos van, aki hobbiból csinálja, de én nem rájuk gondoltam. Eleve ez a srác is freelancerként hivatkozik magára a weboldalán, plusz elég gyakran látunk viszont fórumokról ismerős képeket a beküldött anyagokban. Ha valaki ügyesnek érzi magát ebben, többnyire elég hamar arra a következtetésre jut, hogy érdemes lenne ebből megélni.
Nem érzem azt, hogy bárki fölényeskedne. Mindannyian az előttünk járó segítőkész embereknek köszönhetjük, hogy eljutottunk oda ahol éppen tartunk, mert megosztották velünk a tudásukat és tapasztalataikat. A különbség szerintem az, hogy ugyanezt sokan most másnak vélik...
Képzés. Nincs, nem is lesz érdemi, mert kicsi a piac hozzá még mindig. Akik most a szakmában dolgoznak, megoldották magukban, olyan forrásokból dolgozva (a tapasztalat kivételével) amelyek mindenki által elérhetőek. Meg lehet kérdezni is, itthon is és a rengeteg külföldi fórumon is.
Egyébként pont ez az érthetetlen számomra. Amikor nekünk x évvel ezelőtt valaki leírta hogy ők mit hogyan miért csinálnak, akkor figyeltünk; nekem a mai napig le van mentve text file-okban egy csomó ilyesmi mert még mindig gyakori hogy újabb dolgokat értek meg belőle, miután saját magam is végigszívtam párszor az adott problémakört. Ma ugyanez fikázás, fölényeskedés, tekintélyelvűsködés, meg alázat hiánya. És közben megy a panaszkodás, hogy nincs honnan tanulni...
Az általánosítás pedig sztem itt indult:
"ez a szakma tenyleg ekkora fikagepekbol all?"
és aztán mindenki sietett egyetérteni. -
Ha művészeti CGI képző szakot indítanának valahol, abban szvsz helyet kellene kapnia ilyen ismeretanyagnak is, nincs annál rosszabb, mikor bekockul az ember. -
zenoka #41116 gondolom nappali...
levelezo/tavoktatas-t valszeg soha nem lesz?:S
Thomas:)) -
Szerkeszteni nem tudom, igy hozzairok.
Ami viszont jo a szakban, hogy olyan dolgokra is rakenyszeritik az embert, amit magatol nem biztos, hogy megtenne. En pl a jovo felevben fogok szigorlatozni muvtoribol, osszevont szigorlatom lesz filozofiabol es esztetikabol. Pl esztetikat magamtol nem biztos, hogy tanultam volna es a muvtorit sem ilyen reszletesseggel tanulnam. (bar en nem is a 3 eves gyorstalpalon vagyok) -
Kaposvaron most indult 3d grafikusi BA kepzes. A papir ha er valamit, akkor jo... amugy sztem a net tobbet tanit. -
Flego, olvass vissza, hosszú, de ha be akarsz kapcsolódni, akkor mindenképp. Nem LY rontott be ide, csak válaszolt egy témánkra, amiben vajmi szinten érintett volt ő is.
Még annyi maradt ki a hozzászólásomból, hogy van idehaza igazi, színvonalas oktatás CGI szakmában? Olyan egyetem, ahol a tehetséges szobrász kezébe Zbrusht meg tabletet, és nem tompakést meg plasztikot adnak?
Amikor egyetemre került a sor kis pondró életemben, akkor az első dolgom az volt, hogy nekiláttam igazi CGI technikai képzés után nézni. Aztán a kétes hírű fizetős magánsulikon túl gyakorlatilag sehol semmi ilyesmit nem leltem. Nem akarok senki érintettet megbántani, de nem egy egyéves Autodesk certified tanfolyamon lesz valakiből profi rigger, vagy karaktermodellező. Az egyetemi, szívvel lélekkel végzett képzés idehaza tehát ki volt lőve számomra, körbenéztem az EUban is, Bécsben akadt volna képzés, de nem tudok németük, nem mertem bevállalni, Angliában is sok helyen tanulhattam volna a szakmát, de azt sem mertem, most már bánom is. Persze ez teljességgel egyéni szoc probléma.
Akik azért sírnak, mert nincs hazánkban szakképzett CGI munkaerő, azok jöjjenek, vonuljunk fákjákkal, vagy lobbymosollyal be valamelyik szimpatikus egyetemre, mondjuk a képzőművészetire és alapítsunk tanszéket, én boldogan állnék elsőnek a csatasorba akár ágyútölteléknek, ha indulna ilyen kezdeményezés. -
Én évek óta profi kezdőnek tarom magam!
-
Úgy látom érdekes téma van kialakulóban...
Nem tudom pontosan miböl fakadt, de pl azt se lehet tudni ki Ö ly??
csak úgy "berontott ide" észt osztani, vagy hogy van ez?
Vanak köztünk kezdök, de vannak véleményem szerint nagy szaktekinéjek is! -
zenoka #41110 "Szóval beírhattam volna én a nájszvörkdúdot, aztán amikor a srác jelentkezik valahova és nem veszik fel, akkor indul megint a megmagyarázás, hogy de hát én jó vagyok, ergo igazságtalanság történt. Ehelyett azt gondoltam balga módon, hogy talán tudok egy kicsit segíteni neki, ahogy x évvel ezelőtt nekem is marha sokan segítettek. A jelek szerint ezt mégsem kellett volna, mert erre is csak nyavajogni tudtok és még mélyebbre dugjátok a fejeteket a homokba. Tudjátok hogy milyen az, amikor a melóban jön a rendező, művészeti vezető, vagy hasonló, és megkritizálja az addigi munkátokat? Meglepetés: kábé ilyen. Második meglepetés: legközelebb jobban tudod és elsőre is jobban csinálod."
Ezzel az a baj tudod hogy nem mindenki csinalja a cg-t azert hogy bekeruljunk egy studiohoz..van akinek ez egy tok jo hobbi es ez azert nagy kulonbseg. Ez az amit nem latok a magyar CG-Blogos emberek. Oke hogy Ti veresen komolyan veszitek. de szerinted mindeki ebbol akar megelni? kb olyan ez mint a profi boxolo sem veri nevelo szandekkal lillara azt aki csak hetente 2 szer megy le edzeni testmozgas szinten..(pedig abbol is tanulna a hobbista). Ha meg magadra vetted a "fikagepet" akkor
1.) lehet benne valami
2.) onertekelesi problemad van
Ha meg nem inged ne vedd magadra:)
Vagy tenyleg ugy erzed hogy mindig mindenkit a segito szandek vezet es nincs folenyeskedes?
Jah..az csak egy dolog hogy ennel az autobotos topicnal jott elo ez lehetett volna ugyanez szinten a regi d21 en is meg jo par topicban.
egyebkent tudod milyen az amikor jon a NIFZRT.-tol a level es politikai indittatasbol a 2 hetes napi 14 oras melodat visszabasszak nem aze' mert szar hanem azert mert epp mast diktalnak fent..na ennyit egymas szakmajanak a megismereserol;)
Szoval az igazi problemat abban latom hogy nem nagyon tesztek kulonbseget a produkcios melo es a kozott amit az ember hobbibol csinal.
A magyar muveszvilagrol meg emailhetunk ha akarod:) Szerencsemre(?) ismerek jopar elismert magyar kortars festomuveszt (mindenfele elsimeresekkel dijakkal) akiknek igen nepszeruek a kepeik es viszik mint a cukrot...de akkora fikagepeket mint ok ritkan latni rettenetesen fuj mindegyik mindegyikre..
jah.
Udv a forumon.
-
Hmm, erre bizony nem számítottunk mi, fikázógépek, hogy valaki olvassa ezt a fórumot, és így mertük tépni a szánkat. A vicc kedvéért írod le? Hát ennyire sötét és aljanép vagyunk, hogy velünk nem lehet beszélni, eszmét cserélni, vitatkozni? Úgy gondolod, hogy nincs igazunk? Akkor ne a vicc kedvéért írj, hanem ha akarod, próbálj meggyőzni az igazadról. Ha hiszed, ha nem, itt értelmes felnőtt emberek is akadnak, akik nem véletlen beszélnek arról, amiről.
Ly, ne nézz már minket teljesen zöldfülűnek. Sokan, akik itt hozzászólnak, ugyan nem a 3D-ben, de tapasztalt szakemberek, építészetben, kiadványszerkesztésben, mindenfélében keményen magkapjuk az arcunkba, hogyha nem tetszik a megrendelőnek, a megbízónak, vagy a hülye marketinges p***áknak a munkánk, sőt, sokunk azt hiszem olyan helyzetben van, hogy a fizetését olyanoktól kapja, ha kapja, akiknek semmi közük az adott munka szakterületéhez, és úgy fikázzák szanaszét a leadott munkákat, sokszor csak azért, mert megteehetik.
Olvass vissza, nem Rólad van szó, ne vedd személyes sértésnek, Kérlek. Igazán semmi okod ezen a beszélgetésen kiakadni, és nem kellene kiáálnod olyan emberek mellé, akik tényleg bunkók, és fölényeskedők. Az, hogy a te hozzászólásod indította el ezt az eszmecserét, az igazat megvallva vajmi keveset oszt, vagy szoroz. Minden szakmában ott van az "elit", akik bizonyos okokból kifolyólag sokszor rémtapló módon viselkednek azokkal, akik még nem futottak be. Legyen az CGI, építészet, formatervezés, vagy egyszerűen csak bármilyen művész pálya. Godolom nem kell mondanom, mekkora mosolyok mögé bújtatott öldöklés megy minden művészberkben? Szánalmas, és kiábrándító.
A hozzászólásod nagy része annyira nem is vág e témába, inkább a hazai CGI élet szereplőinek általános színvonalát ecseteli, amiben én pl. egyetértek. Tényleg kevés idehaza a szakember, az a tehetséges művész, aki a CGI fronton kamatoztatja tudását. ÉS ez elszomorító. Ez persze nem azért akadt így, mert nincsenek idehaza tehetségek, egyszerűen ahogy én tapasztalom a barátaimon, haverjaimon, közelebi ismerőseimen, akik művész pályára léptek, egyszerűen nem érdekli őket a digitális művészet, még... látok olyanokat a művészetin, akik a Zbrushcentral hypeolt modellezői mellé állhatnának, de arról gőzük sincs, hogy kell egy egeret arrébbtolni, max mailt olvasnak.
Riggelésre, szimulációra, stb szakosodott ember is kevés aad. Gondolom ez is inkább érdeklődés hiánya. Csak magam nevében szólhatok, hogy engem pl. nem mozgatott soha a dolog, és fényelni szerettem világ életemben.
Remélem nem csak egyszeri megnyilatkozás volt ez, és elolvasod, amit válaszolunk itt neked. Arra gondolj, hogy akinek nem inge, az ne vegye magára.
Mond el, kik azok a sokak, akiknek a töke tele van velünk? Ki az, akinek a töke tele van pl. Zenokával? vagy Thomassal? vagy velem? Te melyik dobozba tettél bele "minket", akikről úgy hiszed, hogy a magyar CG elitjét a köcsög bunkók közé dobozolták be?
A.
-
GixEr #41108 Van benne igazsag, bar engem ez az egesz hidegen hagyott. -
ly #41107 "Gondolta a fene."
Tetszik, ahogy ti így pszichoanalizáltok engem meg a szakmát úgy általában...
A vicc kedvéért leírom, hogy valójában mit is gondolok.
Van itthon pár piszok tehetséges ember, akik világszínvonalon művelik a mesterségüket (párat meg elraboltak pl. a vikingek). Van sok ember, akik kezdetben többé vagy kevésbé ügyesek voltak, de már csak az évek alatt rájuk rakódott tapasztalat miatt is szintén elég jók.
Plusz van pár ígéretes, tehetséges kezdő tapasztalat nélkül, meg valamivel több olyan kezdő is, aki szorgalmas és lelkes és akar tanulni. Kábé ezekre az emberekre lehet építkezni, és ez sajnos elég kevés. Pedig igény, az van, rengeteg munka lenne, de emberhiány miatt sok cég nem tud mindent elvállalni.
Aztán vannak olyanok is, akik sajnos nem elég ügyesek ahhoz, hogy termelő munkára lehessen fogni őket, nem tudom megmondani hogy miért.
Talán rossz szakterülettel próbálkoznak, talán nem elég lelkesek és kitartóak. Az, hogy valaki totál tehetségtelen legyen az egészhez, az valójában ritkaság, igazából 5-10 év kitartó gyakorlás szerintem többet számít mint az öröklött képességek. Csak hát 5-10 évig rajzolni vagy technikai dolgokat / művészettörténelmet tanulni erőfeszítést igényel; csinálni nem egy hanem húsz modellt, jelenetet, bevilágítást, textúrát, még ha az elején nem is megy, az nehéz. Sokkal könnyebb olyan elméleteket gyártani, hogy a szakma az fölényeskedő, tekintélyelvű, klikkesedő, kirekesztő, és egyébként is a kurva szájukat.
Idehaza (is) szinte értelmetlen álláshirdetést feladni, mert a beérkező portfóliók és demók túlnyomó többsége nagyon, nagyon gyenge. Ugyanis a képzőre, iparra járó, megfelelő hátteret összeszedő emberek többsége nem nagyon ért a számítógéphez és fogalma sincs arról hogy mik a hazai viszonyok.
Így a jelentkező emberek túlnyomó többségének semmiféle művészeti végzettsége és tapasztalata nincsen, inkább általános számítógépes / informatikai irányból kezdtek érdeklődni a CG iránt. Tudják kezelni a szoftvert, jobb esetben átolvastak sok tutorialt és ami nem igényel annál többet, művészeti hátteret, azt meg bírják csinálni. Például varázslatos GI bevilágításokból, szépen shade-elt autókból rengeteg van - de olyat szinte soha nem látni hogy valaki 3-4 spotlámpával érdemi dolgokat produkálna, vagy csinálna legalább egy jól kinéző robotot, emberi arcokról nem is beszélve. Nézzetek már meg egy tweak vagy mudbox fórumot, és keressetek itthon akár csak egy! hasonlóan kinéző fejet bárhol. Egy jó bevilágító egy üres kockában álló golyóval is tud érdekes és hangulatos képet csinálni, és most nem Cornell boxra gondolok.
Összetettebb technikai dolgokkal, mint kompozitálás, szimulációk, riggelés, szinte senki nem foglalkozik. Az egyik idén felvett karakter setupos emberünk Ausztriából jött, mert itthon a jelek szerint szinte senki nem elég elszánt ahhoz hogy a neten mindenki által elérhető információk alapján megtanulja és megértse ezt a melót. Pedig ehhez még művészeti háttér se kell igazán, és fontos, nagy megbecsülésnek örvendő munka ez is.
Szóval beírhattam volna én a nájszvörkdúdot, aztán amikor a srác jelentkezik valahova és nem veszik fel, akkor indul megint a megmagyarázás, hogy de hát én jó vagyok, ergo igazságtalanság történt. Ehelyett azt gondoltam balga módon, hogy talán tudok egy kicsit segíteni neki, ahogy x évvel ezelőtt nekem is marha sokan segítettek. A jelek szerint ezt mégsem kellett volna, mert erre is csak nyavajogni tudtok és még mélyebbre dugjátok a fejeteket a homokba. Tudjátok hogy milyen az, amikor a melóban jön a rendező, művészeti vezető, vagy hasonló, és megkritizálja az addigi munkátokat? Meglepetés: kábé ilyen. Második meglepetés: legközelebb jobban tudod és elsőre is jobban csinálod.
És kik fikáztak, az ég szerelmére? Pont hogy a dícsérő kommentek vannak túlsúlyban... Mégis mi a fenét kéne csinálni, hogy elégedettek legyetek? Szóval ezek után ne csodálkozzatok, hogy sokaknak a töke tele van veletek, és inkább hagyják a fenébe az egészet.
-
zenoka #41106 pff verjenek agyon de nem fogok 2008 ra valtani az tuti, annyit nem er meg a preview. -
Reggeli fejlemény, hogy a Spline outline funkcióját is sikeresen elbaszták. Hurrá. -
Fura, én jó darabig dolgoztam két monitoron, de nem hiányolom, most hogy csak egy van. Leginkább az zavart azt hiszem, hogy alig akadt oly program, ami rendesen támogatta volna a dolgot, de még PS, meg MAX sem. Egyedül akkor éreztem kényelmesen magam, ha egyszerre futott a kettő, vagy mondjuk a másik monitoron tudtam addig filmet nézni, netezni, stb... Gondolom embere válogatja. -
Meg Command Panel és a felső toolbar is floatolható, elméletileg az is átpakolható, akkor meg már majdnem annyi hely van a viewportnak, mint expert módban. :) -
GixEr #41102 Nem, csak a viewportok szelesebbek lesznek. De a tuti a 2 monitor :D En mar hulyet kapok ha beszorulok egy monitorra. Mondjuk igazan PS-ben es Illustratorban jon be az elonye, de Max-ban sem rosz, mikor a "felesleges" ablakokat at lehet rangatni a 2. monitorra (Pflow, renderablak, stb.... -
tilbury #41101 apropó widescreen. 3Ds max hogyan kezeli? pl. perspektíva nem torzul el? vmikor szertnék váltani wide-ra. -
GixEr #41100 Allits be egyeni felbontast, a control panelon lehet allitgatni.