"Aki másnak felbontás...!"
-
Pont tegnap szörnyűlködtem, hogy 1U-s blade kereteket, meg blade házat venni többe van, mint amennyit az az összes hardwer ér ott körülötted. :D Persze, biztos lehet ezt olcsóér is, de én nagyon meglepődtem, hogy egy egy ilyen doboz pl. 200-300E forint.
Nagyon jó példa erre a koppánymonostori Dózsa György Általános Iskola (kisfalunk ált sulija) ahol a tetemes mennyiségű kb 16 gépet számláló számtech terem egy kormányprogram keretében kapott szünetmentessel ellátott professzionáis 64 portos switch-et, hozzá megfelelő tűzbiztos, 10 blade-es szabvány racket, mert ezt megszavazták, hogy ez minden iskolnak jár, adott diáklétszám felett pedig több is. Kb. a cucc értéke olyan 500-600E forint körül mozog, ezt kapták szegények a 16 gépre, amiből 4 db 486-os, és nincs bennük semmilyen hálózati csatoló. A többi gép épp elég izmos arra, hogy win98 még bebootol, a hátsó sorokban azért van 4 db modern P4-es is. gondolom minden órán sorsolnak, ki melyik gép elé ül. Bár, belegondolva PC történelmet oktatni így könnyű, hiszen a nebulók testközelből tapasztalhatják a DX2-esek erejét is. Szóval enyhén szólva is elcseszett lépés volt, hiszen abból az 500-600 E-ből megoldható lett volna a teljes terem ha nem is új, de legalább normális gépesítése, és még két házi switchre is futotta volna, amivel a 16 gép (ennyi férőhely van) kiszolgálható. Na jó, hárommal, és akkor kap hálót a tanári két gépe, plusz a könvytári egy is. :)
Az, hogy hogyan és mennyiért került DSL a suliba, az megint másik sztori. De legalább ennyire elbaltázott.