Mintha egy renderoptimalizáló algoritmus önmagában nem lenne összetett. :) A bináris elenetfából mondjuk nem tudom, hogy pontosan hogyan lehet rájönni, hogy egy adott területen mennyi a részlet, de valamiféle átscannalés biztos segít. Csak azt tudom, hogy láthatósági infót hogyan lehet visszaszerezni belőle.
De tény, hogylustaságból nem vagyok tisztában mindenféle matekkal ide vonatkozólag sem.
Ha nagyon bruteforce gondolkozik az ember, akkor annyira egyszerű is lehet, minthogy a rendszer ismer pár paramétert, amikeváltoztatgathat, pár speciális passt renderel előre, amiből a különböző dolgok zajosságát ellenőrzi (caustics, GI, glossy cuccok, sok részetes bump, vagy normalmap, amit ugye nem lehet a BSP-ben eltárolni, stb...) majd ennek alapján beállítja magát valamilyen értékekre, és még azokkal is renderel ár ellenőrző passt, esetleg a kis mintavevő képen kiszúr részeket, és ott lokálisan region render szerűen renderelget még párat. Nekem sszeségében az a gondom, hogy talán túl sok előszámítást ígényel, hogy finomhangolja a paramétereket. Passz...