Kinetix

"Aki másnak felbontás...!"

• Mayer
    A NURBS (Non-Uniform Rational B-Spline) nem többesszám :D. Térbeli felületek leképzésének egy módja, mely során splineok és ezekkel való műveletek segítségével írjuk le a felületeket. Ezek a felületek végtelenül görbültek mert matematikailag vannak meghatározva. A felület mindíg a pontok által meghatározott térfogaton belûl jön létre (a konvex burkon belül), és a széleitõl eltekintve mindíg lekerekített. Illetve persze nincs olyan hogy végtelenül görbült mert amikor le kell renderelni akkor meg kell határozni hogy mennyire legyen részletgazrag a felület (ez a tesszelláció szépen magyarosan:)). Nagy hátránya hogy csak 4 oldaló felületeket képes leírni U és V irányú paraméterezéssel (de legalább nem kell uv-zni :D).Ellentétben a polygonális modellezéssel itt másképp kell elkészíteni a modellt mert később nem fogsz smooth algoritmust használni így nem lesz "low poly" objected.

"Hogyan lehet használni?"

Nehézkesen. Én NURBSöztem egy ideig de aztán rájöttem hogy igazából sok haszna nincs. Leginkább 3d formetarvezésben és az autógyártásban terjedt el.