• Gvik
    #1902
    Üdv, szükségem lenne egy kis segítségre, meg tanácsadásra :)
    Szeretnék vásárolni egy basszusgitárt a közeljövőben, itthoni játékhoz, házi-stúdiós célokra. Életembe egyszer volt basszusgitár a kezembe (kb 3 percig), bár gitáron már játszom néhány éve, és ott is főleg ujjal, szóval remélem nem lesz annyira nehéz belerázódni. Néhány szempont ami jelentős lenne a választás folyamán:

    1., kb. 80-100ezer forintot szánok rá.
    2., Valami olyasfajta kéne amiben minden műfajba lehet játszani/ minden műfajhoz használható a hangja (Nem kell kiemelkedőnek lennie, de átlagos azért mindenbe legyen. Ez amiatt lenne fontos, mert gitáron is elég csapodár stílusban játszok, punk-al kezdtem, aztán jött a metalcore meg hardcore, azután blues, most meg bossa-nova, jazz, fingerstyle irányba kacsintgatok....)
    3, 5 húrosra gondoltam, mert van pár zenekar, akitől játszanák számokat szintén 5 húros gitárral. Később nem szeretném, ha az 5. húr hiánya miatt nem próbálgathatnék ilyeneket. Azt olvastam hogy bizonyos technikák egyesek szerint (slapping, popping, stb...) nehezebbek 5 húroson a kisebb húrtávolság miatt, de szerintem ha eleve ezen tanulok, akkor ehhez szokom majd hozzá.
    4, Humbucker hangszedősre gondoltam, mert azt olvastam hogy ezeknek inkább középkiemelésük van ( konkrétan egy musicman stingray-ről szóló cikkben), ami jól illene az akusztikus gitáromhoz, aminek a testformája miatt szintén középkiemelése van.
    5, Azt nem tudom hogy előny-e, ha 24 bundos, azt basszusgitárnál mennyire lehet kihasználni? (gitárnál pl. aki ritmusgitározik, az se megy nagyon általában 15-16. bund fölé)
    6. Az elektromos gitáromnak "C" formájú nyaka van, szóval valami ilyesmi lenne ideális. mivel elég kicsi kezeim vannak, nembaj, ha a mezúrahossz és a bundtávolság rövidebb az átlagosnál.

    Eddig, amit találtam ( bár csak nagyon felületesen futottam át a kínálatot) az a Cort C-5H lenne, bár youtube videókon annyira nem győzött meg a hangja, de nem tudom, hogy azok a videók által produkált hangminőség mennyire releváns. Azért néztem ezt a márkát, mert az akusztikus gitárom cort, valamint ismerősöm nemrég vett elektromos gitárt szintén ebből a márkából, és mindkettő elég minőségi darabnak tűnik. Persze más márka is abszolút szóba jöhet.

    Természetesen minden észrevételemhez, gondolathoz, szívesen várok kritikát, 5leteket, javítást, ajánlást, stb., mert tapasztalatlanságból adódóan lehet hogy valamit jelentősen félreértelmezek.
    Előre is köszönöm a segítséget, és hogy végigolvastátok.