FIFA World Cup 2002
-
Nekem ps2-re van meg a game(most már így utólag verem is a fejem a falba, a kidobott 17 rugóért, de a wc98 nálam még most is etalon és bíztam az ea-ben, hogy 4 év alatt csak nem cseszik el...hát rosszul tettem :( )az elsQ dolog amit nem értek, hogy mért kell egy felújított verzióbol (mert ugye sportjátéknál max errQl lehet szó)kiszedegetni, a régebbi, sokaknak tetszQ, egy picit eredeti dolgokat. pl. hasonlítsuk össze ezt a részt a wc98-al: (végülis ahhoz áll a legközelebb.) sztem baromi jó ötlet volt a kupa megnyeréséért kapott régebbi döntők(Puskásékkal megfordítani a Német/Olasz meccset[ráadásul a kissé kopottas, majd fekete-fehér színek]), vagy akár a régebbi vb-statisztikák is. ezekhez a jó kis módokhoz az easports nem csak, hogy nem tett hozzá semmit, de nem is tette bele őket az újjba. így marad a barátságos meccs és a kupa, ráadásul a bónusz cuccok egy all-star csapatban ki is merülnek. ezeket még elviselném(bár jobban meggondolva nem), ha egy gyönyörű grafikával, kiforrott, élvezetes játékmenettel és fantasztikus hangulattal rendelkező játékkal állnék szembe. de ezek közül max. a grafikát lehet méltatni, bár ezt sem mondanám szépnek, inkább csak szebbnek, és az egészről lerí, hogy mindíg csak egy minimálisat fejlesztenek, hogy el tudják adni a következőt, ami érthető, de sajnálom, hogy a dolog idáig fajult, ennek máshogy kéne lennie. az ú.n. feeling-et nem mondanám vmi hű de jó -nak (ez a fehéres színvilág, ami a mostani dizájn, szerintem elég lehangoló) ez a zene abszolút nem illik egy focis játékhoz,ráadásul rövid, mindenhol ezt játszák, és én legalábbis annyira meguntam, hogy inkább nem rúgtam gólt, csak ne kelljen meccs közben is ezt hallani. az irányítás pocsék lett: elrontották a gyorsítást, rengeteg előre megírt jelenet van,amibe nincs beleszólás, ez a az új air-play rendszer egy baromság, a gép dönti el, hogy mit csinál, én csak reménykedhetek benne, hogy azt amit én elgondoltam, bár ennek általában minimális esélye van, és végül az egész túl lassú a profi/wc szint csalás-garmadájához, és ezzel el is érkeztem a játék sztem legnagyobb hibájához, az eszméletlen hülye A.i.-hoz, és a nehézségi szinthez. igazi játékot max. beginner/amateur szinten lehet űzni, fölötte csak reménykedni lehet, hogy az utolsó percben, Costa Ricai középpályás 34 m-es távolságban, háttal a kapunak, vádlival ne lőjjön sistergős felső sarkos bombát Seamennek. egészen elképesztő csalások tapasztalhatóak a nehézségi szint növelésével, amik ellen nem tehet az ember semmit és legszívesebben csak röhögne rajtuk, bár aligha van ehhez kedve, amikor negyeddöntőben bejön néhány érdekes momentum, és az addigi 100%-os csapata tehetetlenül pottyan ki, több órányi játék után. ilyenkor régebben legalább ott volt utolsó mentsvárként a rematch opció, amit most nhl mintájára kiszedtek belőle, sztem sokunk bánatára.
másik kérdés a bíró. profi szinten, ahol nekünk muszály becsúszva szerelni(, mert d-vel csak elvétve sikerül) kb. 70%-át lefújja, míg az ellenfélnél csak néha néha találkozhatunk szabaddal, lessel meg szinte egyátalán nem(lapokat nem is említve). szóval izgalmas játékról nem igazán lehet beszélni, teljesen irreális, képtelen, idegesítő gólokat kapunk, amitől inkább csak fel megy a pumpa, nem hogy jobban akarnánk játszani, megváltoztatni stratégiánkat, mert nem a mi hibánkból szenvedtünk vereséget. gyakran mondják, hogy milyen könnyű a játék, mert ha ezt meg azt csinálod mindíg bejön, itt, meg ott van egy bug, amit ki lehet használni és így wc-n is lazán le leht verni mindenkit(még pcguruban, gamestarban is qrva könnyűnek találták a wc módot... hát gratula nekik) szvsz ez egy nagyon nagy baromság. így teljesen fölösleges játszani vele. mi abban a jó, hogy egész meccsen monoton, ugyanazt a hibát kihasználva jáccik az ember? én ezt nem tudom megérteni. igazából is inkább a pengés, változatos, gyönyörű játékot részesítem előnyben, amit itt nem lehet csinálni, csak úgy, hogy meccsenként 10 gólt vágsz az ellenfélnek, abban meg szintén nincs semmi élvezet, legalábbis nekem. az egészből látszik, hogy lusták voltak megírni egy intelligensebb ellenfelet, ehelyett hülye csalásokkal nehezítették a játékot, amitől az embernek végkép elmegy a kedve. az a baj, hogy ez a helyzet még jó darabig így fog menni, mert az ea teljesen ellehetetleníti az ellenfeleit, többek között a licensz-vásárlási mániájával, és hiába jobb a konkurencia, a köztudatban mégis a 600 eredeti csapatos fifa200x fogja jelenteni a focis játékot.
ez a "minnél kevessebb munka, annál több pénz" elv egészen odáig fajult, hogy a nagyobb stadionokban szinte élvezhetetlenül szaggat a játék, és nem igazán hiszem, hogy ez a Ps2 gyengeségére utal, sokkal inkább a lusta, kevés programozóra, akik csak a szükséges változtatásokra mentek rá, bár nem hiszem, hogy ez olyan nagyon elhanyagolható tényező.
P.S.: elég hosszúra nyúlt, de ez most úgy kikvánkozott belőlem. mielőtt bármelyik fifa-fan rám ugrana: ez csakis kizárólag az én véleményem, másnak nem kell ugyanezen lennie, és bocs a hibákért, a zagyva szövegért de enyhítő körülménynek számíthat, hogy hajnali 3 van, ja és a q betű=hosszú ö
Mohus: ez a project evolution soccer már megjelent PAL-ban? mert az eddig leírtak alapján nem lehet rossz, sőt