• Besz
    Hello!
    Lentebb már írtam arról, hogy nem jó a procim hűtése. Úgy egy hete, azt vettem észre, hogy a CPU 2.086 GHz-ról (gyári) 2.079-re váltott. Sehogy sem tudtam visszaállítani. Végsőként alkalmaztam a BIOS törlését is, de az sem segített. Lehetséges, hogy a gép a rossz hűtés miatt magától vitte le? Nem mintha számítania az a kis érték, de akkor is, azelőtt jó volt. No mindegy.
    Azóta vettem egy új hűtőt, Coolink U2VS-t, amelynek állítható fordulatszáma van. 1500 és 4600 között. Alulról próbálkoztam, de csak 3700-3750 körül lett stabil az egész (leterhelve 58 fok körül), úgyhogy emellett a CPU frekvenciáját levittem egy kicsit 2.000GHz-re, így 2600+-nak felelteti meg az AIDA. Csak egy baj van: ezen a fordulaton már baromi hangos. Kezdem azt érezni, hogy valami van a CPU-val (hibás lehet?), amiért ennyire melegszik. Nem értem, mások hogy bírnak 3GHz-et is hűteni!
    Két kérdésem is lenne. Az egyik az, hogy mivel levittem az órajelet, automatikusan levitte a RAM frekvenciáját is, 333-ról 320-ra. Az alaplap és a RAM 400Hz-es, a CPU miatt futott 333-on. Hogyan tudnám visszaállítani 333-ra, egyáltalán lehetséges-e? Mert ha leviszem a hűtő fordulatszámát, hogy ne legyen olyan hangos, akkor le kell vinnem a CPU-t, minimum 2500+-ra, de ekkor már a RAM frekvenciája is 200 alatt lesz.
    A másik kérdésem az, hogy okozhat e gondot a CPU magjának feszültség ingadozása. 1.62V-1.57V között ingadozik, a BIOS-ban 1.65V-re van állítva. Mi okozhatja, és hogyan szüntethető meg. A régi gépemben stabil volt, 1.62V. Ezért furcsálom.
    Egy kicsit hosszúra sikeredett. Előre is köszönöm a válaszokat.