• johnnie_walker
    Elmesélem nyomorúságom történetét, okkulásféleképpen.

Hosszas tesztelések után sajnos kénytelen voltam elfogadni, amit kezdettől fogva gyanítottam. Az Asus A7N8X 1.xx verziójú alaplapjai (amik az nForce2 A2 reviziójával készültek) nem bírják a 200-as FSB-t túl sokáig, ÜBER BIOS ide, vagy oda, így a Baron 2500+ procimat 11x200 helyett kénytelen vagyok 12x185-ön használni. Annak idején, amikor Athlon 1400-am volt egy SDRAM-os Abit KT7A alaplapban, úgy döntöttem hogy ápgrédelek egy kicsit a gépen. Költségkímélés céljábol egyelőre csak alaplapot és memóriát vettem, de a tervem az volt hogy egyszer majd kínálok bele - akkor még csillagászati árú - Barton magos Athlont, ha majd óccsóbb lesz. A KT7A-ról tudni kell, hogy az 1.0~1.2 verziók valami súlyos inkompatibilitási gond miatt nem tudják fogadni az Athlon XP-ket, csak az 1.3 verziók képesek erre. (Volt is lincshangulat a KT7A tulajok közt akkoriban - én is küldtem levelet az Abit-nak, melyben a kedves édesanyjuk ősi foglalkozására tettem célzásokat :)). Mivel nem akartam ugyanígy járni, a díleremmel meg is beszéltem hogy csak a legújabb verziójú alaplapot veszem - bármi is legyen az. Ez volt év eleje környéke: az nForce2-es alaplapok akkortájt kezdtek elterjedni kis hazánk déli csücskén, és akkor ez számított a legfejlettebb, leginnovatívabb AMD platformnak. Az A7N8X-re azért esett a választásom, mert az összes általam kinézett modell közül egyedül ennek volt normális helyen (jobb oldalon) a tápcsatlakozója. Meg is jött a legújabb 1.04-es verzió. Ekkor még híre sem volt 200-as FSB-nek, tehát a 2.0-s A7N8X-nek sem.

Nemrég pedig kopogtatott a kis Bart (szám szerint a hatodik :) AMD processzorom 1997 óta, a következők után: K6-166, K6-II-266, K6-III-400, Duron 800, T-Bird 1400), és most kb. ugyanaz a helyzet állt elő. Van egy alaplapon, amibe már nemigen tudok jobb processzort venni, de ha pár hónapot várok a vásárlással, most sokkal gyorsabb lehetne. Persze mondhatjátok, hogy EZ LEGYEN A LEGNAGYOBB BÁNATOM, és teljesen igazatok van! Meg azt hiszem az intel-fanok is legalább ennyit sz*pnak a P4 különböző inkarnációi miatt ;DDD

Ha valaki Asus A7N8X / A7N8X Deluxe alaplapot tuning szándékkal vesz, jól nézze meg, hogy a PCB 2.xx verziójú legyen!! Ezek már az nForce2 A3 köré épülnek és jól tűrik a 220-230 MHz FSB-t!

Öröm az ürömben, hogy 185MHz-en a közönséges Samsung RAM-ok mennek Cas2-vel (Sandra: 2848/2708). Ja és a CPU-ban van még tartalék, ugyanis ezt a 2220-at 1.70V-on viszi és ahogy észrevettem ez egyáltalán nem elszigetelt eset, sőt egyeseknél alapfeszültségen bír ugyanennyit. Egyelőre csak azért nem hajtom gyorsabban, mert már így is a videokártya a leggyengébb láncszem.

Mi az egészből tanulság? Számítógépet építeni elég macerás dolog, és nem megy kompromisszumok nélkül. Vagy vesz az ember egy zsírúj alaplapot amiben új fejlesztések sora van (AGP Pro 8x, kétcsatornás DDR400, Serial-ATA satöbbi) vagy megvárja amíg kiforrja magát a technológia, kijönnek az újabb revíziók, de ekkorra már egy fejlettebb architektúrát vehet (i875+P4C, esetleg Athlon64), ami viszont még nincs széleskörben tesztelve...

Kicsit hosszú vót. Na tsákány. AMD forever.