16997
-
#2390 nnnna!
Megvan a barton, megvan a Borg által javasolt cooler! Már csak a bios-t akarom frissíteni és utána gogogogo! :--D -
Borg #2389 Igazából nemtom hogy stabil-e 10x200on. Én arra tippelek, hogy melegszik a NB, és utána 10.5x200on már azért fagyott ki. Legalábbis más magyarázatot nem látok erre. Ezért hagyom inkább a 200at egyelőre. -
#2388 Értem, ezekszerint rosszul értelmeztem a dolgot, úgy gondoltam 10*200-on stabil, csak 10.5*200-on szarakodik. És mivel 10*200-on jobb eredményt ért el, mint 12*175-ön 3DMark-ban, és kétségtelenül gyorsabb úgy a memóriakezelés, ezért én úgy gondoltam úgy érdemesebb nyomatni. De ha úgy sem biztos a működés, akkor marad az alacsonyabb FSB. -
Borg #2386 Mert többet ér nekem, ha teljesen stabil a gép.
Mint irtam, 200FSBt nem nagyon szerette, ezért nem akarom azon hajtani még.
Ez a 175 még csak egy dolog, majd állitom feljebb is, HA bármi okból szükség lesz rá. Ez a beállitás most atom stabilnak bizonyult.
Amúgy igy 175Mhz (DDR350), dual, szinkronban 2468/949 az Aida. -
#2385 olvasás:2586, irás:904.aida 2003-szerint.abit nf7.xp 2000+ 512 rrr@360 mhz. mit jelent az hogy:frissitési gyakoriság csökkentett:7,8 (us).aida szerint? -
#2383 Igen az , azert hogy nagyobb feszultseget is lehessen adni a chipnek.
Amugy probalj feltenni rajuk hutobordat es az eredetit leszedni es ala szilikonzsirt tenni, mert azt alig tettek ra.
Lehet utana magasabb orajelen megszunik a fagyas.
-
#2382 Kb ennyit tud a KT400.
Nalam Dualban az Nforce2 1000 folott van kisse. -
#2381 Hali
Nem egésszen ide vág DE
Nálam Aida
mem olvasás : 2380
mem írás : 680
körül szokott lenni.
Az írás nem lassú egy kicsit???
Config:
ASUS A7V8X KT-400
AMD XP 1700+@2000+ 10x166
2x256 DDR 2700 333Mhz 2.0-3-3cl -
#2380 Szóval Borg, ne haragudj a kérdésemért, de mér' 175*12-n járatod a lapodat, és mérnem 200*10-en, ha ott jobb a memőriasebesség és a 3DMark is többet ad? -
#2379 Igen, igazad van tényleg nem tiszta előttem pár dolog, de ezt a revizíós dolgot nem én találtam ki hanem olvastam valahol. A wCPUid-nek van egy "Chipset Info" nevű funkciója, ami szépen memgmutatja a Host Bridge (más néven NorthBridge) Revision mezőben az A2-t, és azt amit ezzel kapcsolatban írtam azt továbbra is fenntartom. (Az általad említett kódokra nyomokban hasonlít az amit a SubSystem mezőbe ír: 80AC1043).
Ezen a bizonyos "valahol" azt is olvastam amit te írsz, hogy azért nem megy a 200FSB, mert nem elég az 1.6V VDD. Én a legújabb UBER BIOS SATA ENHANCED V1004 bioszt használom, amivel a VDD-t 1.6V és 1.9V között szabadon lehet állítani. Nos az érdekes az hogy a gép 187MHz-en még stabil 1.6V-on, 188MHz és afelett pedig sem 1.6-on sem 1.7-en, sem 1.8-on, sem pedig 1.9-en nem az. Az is érdekes hogy kereken 200-on stabilabb, mint 188 és 199 között bárhol. Már-már használható lenne, de játék közben egyszer csak megáll a kép és már csak a reszet segít.
Ez a 'VDD mod' nevű móka mi fán terem? Valami forrasztásos trükk? -
Borg #2378 Picit kavarod a dolgokat szerintem.
A te alaplapod azért nem szeret 200FSB felett menni, mert
ad1. még az első steppinges NorthBridge van rajta (C18C) de ettől még BIOS update révén mennie kell 400al, pl az epoxom megy is.
ad2. emelett alacsony a vdd (nb) feszültség is
Ugyanis a 2 stepping, C18C és D között csak a hivatalos 400FSB tudás a különbség, meg egy erre utaló matrica. A C18C stepping is simán viszi a 400at, bios flash után, ha elég a kakaó neki.
Leginkább tehát a 2. a gond. Ugyanis az nforce2 lapokat 1.5-1.6Vig vairálódó VDDvel szállitják.
Ha ez nem elegendő, akkor nem fog stabilan futkozni 200 felett.
Oda bizony VDD mod kell, és extrább hűtés a NB-re.
Amúgy szerintem a 12x185 is király eredmény. Én egyelőre 175x12-n égetem (ca 45 perc prime95, semmi hiba 49fok).
Érdekes módon mondom a 10x200at vitte, a 10.5x200at már nem...
De pl a ramom cl3ban el sem indul, csak cl2.5ben, akárhova állitsam a sebességét.
Szal vannak érdekes dolgok.
Személy szerint még igy ez a 3000+ is bőven elég mindenre, majd ha egyszer nem lesz, akkor gondolkodok hogyan tovább..
Btw, nforce2ből az ASUSt egyátalán nem ajánlják, sokak szerint nem hozza az elvárt minőséget.
Nforce2ből a legjobbak közé az epox,abit,és chaintech tartozik. -
#2377 Elmesélem nyomorúságom történetét, okkulásféleképpen.
Hosszas tesztelések után sajnos kénytelen voltam elfogadni, amit kezdettől fogva gyanítottam. Az Asus A7N8X 1.xx verziójú alaplapjai (amik az nForce2 A2 reviziójával készültek) nem bírják a 200-as FSB-t túl sokáig, ÜBER BIOS ide, vagy oda, így a Baron 2500+ procimat 11x200 helyett kénytelen vagyok 12x185-ön használni. Annak idején, amikor Athlon 1400-am volt egy SDRAM-os Abit KT7A alaplapban, úgy döntöttem hogy ápgrédelek egy kicsit a gépen. Költségkímélés céljábol egyelőre csak alaplapot és memóriát vettem, de a tervem az volt hogy egyszer majd kínálok bele - akkor még csillagászati árú - Barton magos Athlont, ha majd óccsóbb lesz. A KT7A-ról tudni kell, hogy az 1.0~1.2 verziók valami súlyos inkompatibilitási gond miatt nem tudják fogadni az Athlon XP-ket, csak az 1.3 verziók képesek erre. (Volt is lincshangulat a KT7A tulajok közt akkoriban - én is küldtem levelet az Abit-nak, melyben a kedves édesanyjuk ősi foglalkozására tettem célzásokat :)). Mivel nem akartam ugyanígy járni, a díleremmel meg is beszéltem hogy csak a legújabb verziójú alaplapot veszem - bármi is legyen az. Ez volt év eleje környéke: az nForce2-es alaplapok akkortájt kezdtek elterjedni kis hazánk déli csücskén, és akkor ez számított a legfejlettebb, leginnovatívabb AMD platformnak. Az A7N8X-re azért esett a választásom, mert az összes általam kinézett modell közül egyedül ennek volt normális helyen (jobb oldalon) a tápcsatlakozója. Meg is jött a legújabb 1.04-es verzió. Ekkor még híre sem volt 200-as FSB-nek, tehát a 2.0-s A7N8X-nek sem.
Nemrég pedig kopogtatott a kis Bart (szám szerint a hatodik :) AMD processzorom 1997 óta, a következők után: K6-166, K6-II-266, K6-III-400, Duron 800, T-Bird 1400), és most kb. ugyanaz a helyzet állt elő. Van egy alaplapon, amibe már nemigen tudok jobb processzort venni, de ha pár hónapot várok a vásárlással, most sokkal gyorsabb lehetne. Persze mondhatjátok, hogy EZ LEGYEN A LEGNAGYOBB BÁNATOM, és teljesen igazatok van! Meg azt hiszem az intel-fanok is legalább ennyit sz*pnak a P4 különböző inkarnációi miatt ;DDD
Ha valaki Asus A7N8X / A7N8X Deluxe alaplapot tuning szándékkal vesz, jól nézze meg, hogy a PCB 2.xx verziójú legyen!! Ezek már az nForce2 A3 köré épülnek és jól tűrik a 220-230 MHz FSB-t!
Öröm az ürömben, hogy 185MHz-en a közönséges Samsung RAM-ok mennek Cas2-vel (Sandra: 2848/2708). Ja és a CPU-ban van még tartalék, ugyanis ezt a 2220-at 1.70V-on viszi és ahogy észrevettem ez egyáltalán nem elszigetelt eset, sőt egyeseknél alapfeszültségen bír ugyanennyit. Egyelőre csak azért nem hajtom gyorsabban, mert már így is a videokártya a leggyengébb láncszem.
Mi az egészből tanulság? Számítógépet építeni elég macerás dolog, és nem megy kompromisszumok nélkül. Vagy vesz az ember egy zsírúj alaplapot amiben új fejlesztések sora van (AGP Pro 8x, kétcsatornás DDR400, Serial-ATA satöbbi) vagy megvárja amíg kiforrja magát a technológia, kijönnek az újabb revíziók, de ekkorra már egy fejlettebb architektúrát vehet (i875+P4C, esetleg Athlon64), ami viszont még nincs széleskörben tesztelve...
Kicsit hosszú vót. Na tsákány. AMD forever.
-
#2376 Mi is szoktunk az UC-nél vásárolni, egész kultúrált áraik vannak, néhány termék esetében. -
#2375 Na utána néztem!
A Spire-nak nincs is más 80*80-as bordája, szal tuti ez lesz! Árban is fasza, a Unitel city-ben 1900+á.
Áfát úgyse fizetek. :-)
Köszi a segítséget skacz! -
#2374 Na erről van szó! Tudod te hol kell vásárolni! -
#2373 Aha. Utána nézek a nagykerekben, mert holnap úgyis megyek beszerezni! Ott úgyis óccsóbbé adják, hö! :-DDDD -
#2372 FalconRock II-t szinte bárhol kapsz, pl.: Aqua Computer, Demostudio, stb... De akár én is tudok szerezni 2200+áfa körül, hogy pontosan mennyiért, azt most nem tudom, de 2200-ba biztos belefér. -
#2371 Na, akkor örülok! :-))))))))))))
Márcsak Borg mesternek kell elárulnia, hogy hol vásárolta a bordát, és máris jobb lesz a napom! :-DDDD -
#2370 Elvileg jobban járnál. -
#2369 Jaaaaaaaaaaaaaaaa, vágom!
Tehát ha vennék egy ilyen bordát, és rárakom a coolerem, akkor ELVILEG jobban is járok, nem? Lévén nagyobb a légáramlás a coolink-en!
Vagy javítsatok ki, ha tévednék.... -
#2368 De RÉZBETÉTES, nézd csak meg az alját! -
#2367 Nomeg ennek a coolernek az Air Flow-ja csak 27,8 FCM, míg a coolink cooleremnek 38,4! -
#2366 Dejszen ez nem is réz! Ilyened van Borg?
http://www.pcabusers.com/reviews/spire2/p1.html -
#2365 Amúgy a cooler nem kell NAGYON, max átrakom máshova a házban. Csak azért jó lenne, ha hagyhatnám....
Persze első a biztonság.... -
#2364 réi=régi -
#2363 Aha, okés, de a mérete az stimmel? Az a borda is 80*80-as?
Ááá, hagyd, megnézem magam. Ügyes fiú vagyok! :-D -
#2362 Akkor vagy az EPoX téved, vagy az ASUS és a Chaintech egyszrre... mindegy kifejezetten nem érdekel a dolog, mert kézzel meg lehet fogni a rézbetétes Volcano9-et, és nem forró, valamint nem is hangos annyira mint a réi hűtőm. Ja, és a saját hőszabályozós ventije is annyit pörög, amennyit 40-45 fokos felületi hőmérsékletnél kellene, tehát szerintem a 40-45 a felületi, és az 58 a belső, de igazából marhára nem érdekel. -
Borg #2361 Lényegtelen, az AMD is leirja, hogy 2X00+ felett rézbetétes borda kell.
Másrészt azoknak a titan bordáknak a hőellenállása is kaki a spirehez képest.
Szal ha nagyon kell a ventid, akkor is FCII bordát vegyél alá. -
Borg #2360 Az EPOX is belső hőmérsékletet mér! -
#2359 Attól függ milyen alaplapban, egy ASUS-ban vagy egy Chaintech-ben egy 2400+os Athlon XP 60-63 fok a FalconRock II-vel, de azok az alaplapok belső hőmérsékletet néznek tudtommal, 40-42 nekem a "külső" hőmérséklet, amit a borda aljánál lehet mérni egy Thermaltake Volcano9-el, de a belső hőmérő 57-58 fokot jelez, míg ugyanez a FalconRock II-vel 44-48 fok borda aljánál... -
#2357 Ez mind rendben van, de a bordámon egy ilyen cooler pörög:
80*80*25-ös, 2400-at forog, 24dB-el. Érthető, hogy nem szivesen cserélem le! :-D -
Borg #2356 Alapfesz minden, mint irtam... -
Borg #2355 Felejtsd el őket.
Spire FalconRock II a best.
Hangja nincs, és a 2500+@3000+t negyven egykét fok körül tartja.
Ja, és 2100Ft volt.. -
#2354 Mekkora VCore-on próbáltad? -
#2353 Ja, a képen a középső a borda! -
#2352 Na berendeltem a 2500-ös Bartont! Elvileg szerdára meglesz, csak 18,100,- + fa (nagyker).
Vannak már tapasztnyalatok róla? Komolyabb hűtés kell neki egy ilyen bordától , amit egy coolink cooler hűt, de kb 2500-at foroghat?????
Ezt meg most találtam. Kis aranyos..
http://www.overclock.co.uk/productimages/16837.jpg -
Borg #2351 Figyelj már, ne mond nekem, hogy 2100on simán megy a proci, ha 175 az FSB, és ugyancsak 2100on meg nem, ha 200 az FSB?
Ez nonszensz.
Haver NF7S-ében is ment az ő bartonja 2200on is. Szvsz 2200ig birni kéne a procinak, ha a többi cucc nem gyengélkedik mellette.
Én másra gyanakszom... Leginkább a NB VDD-je lehet a ludas, ÉS/VAGY a régi BIOS amivel próbáltam. Csak az a baj, hogy most nem merem nyektetni, mert nem igazán lenne holiday ha elszállna a windowsom, vagy a winyó tőle... csúnya volt az a fagyi... -
#2350 Szerintem használd 10*200-on a procit, mert a Barton nem nagyon bírja a húzást. Ha 200-as az FSB, akkor szinkronban gyorsabb a memória, + a PCI sem szenved a leosztogatott órajel miatt, (bár elvileg nForce2-nél nem kéne emiatt szenvednie), az, hogy a RAM csak CL2.5-ben megy az normális, ha Kingstont veszel, akkor lehet hogy beindul CL2-ben is (nekem megy), de a Samsung nem kifejezetten tuning RAM. Esetleg fesz emeléssel megpróbálhatod a 10.5*200-at is, de szerintem nem igazán lesz stabil, ez a húzás is elég jó egy Barton magos procitól (az 512k L2 miatt.) -
Borg #2349 PS: azóta a proci idle olyan 41-42fok körül stabilizálódott. Gondolom melegszik lassan fel minden. De ennél feljebb nem megy út látom. -
Borg #2348 Üdv
Na meg is mondhatjátok a frankót akkor már, mert összefutottam egy számomra érthetetlen dologgal.
A helyzet a köv.
1. Felnyom 10x200 szinkron dual stb. Ram optimal beállitáson 8/4/4/2.5 vagy mi. Gép butul, 3dmark 2001 lefut, 11xxx pont. Király. Lets go higher. (alapfesz minden)
3. Felnyom 10.5x200, ram szinkron,dual stb, alapfeszek továbbra is. 3dmark2001 3. tesztnél kifagy, és viszi windowst is, byebye. Sérült file, run recovery console bla bla. Vissza mindent alapra, windows indul safe módban, helyreáll magától, azóta megy rendesen. Pedig fullra nem melegedett SEMMI. Proci 40fok, chipset 36... Nem értem
4. BIOS flash legujabbra. (+para meg egyebek, mert floppyról ALT+F2ztem be )
5. Tuning (nagy félelmek közepedte, remegő kezekkel ) 175x12 2100Mhz 3000+, dual, szinkron alapfesz stb. Azóta stabilan megy néhány órája, 3dmark2001 (10500), aida(ram olv:2468 ir:949), sisoft2003(ram int buff:2531,ram float buff:2381, proci stb tesztek a helyükön, ahol kell a sebesség.) minden lefutott. Azóta megy stabilan a system, proci 38 idle, 42 fullon. System 35 fokon.
Amira nem tudok rájönni, hogy az a súlyos windows elhalásom miért volt? Ötletek?
Amúgy a CDről valszeg a 2.03 nforce driver van fent, legalábbis azzal semmi gond.
Mégvalami. Ha a ramot cl3-ra raktam, el sem indult a gép, csak C1 ram hiba.... CL2.5ön fut csak, akármire is állitom... Ez normális?