• Solten
    #16751
    Nem tudom, de a péhásokat biztos nem keni az Intel... :) Egyeb (ismertebb) oldalak gyanusak a kek reszrehajlas fele.

    Mas: A tesztek döntő többségében az Intel előtt az új Ryzen





    "Végül, de nem utolsó sorban a játékok. Ezen a területen ugyancsak egyértelmű volt a Ryzen első és második generációjának hátránya, amin az új széria sokat javított. Az AnandTech által kipróbált címek alapján bár az Intel az esetek többségében továbbra is vezet, előnye már csupán pár százalékos, ami ráadásul leginkább csak alacsonyabb felbontás és részletesség mellett mutatkozik meg. A számok tükrében mostantól gyakorlatilag mindegy, hogy 9000-es Intelt vagy 3000-es AMD-t választ valaki a játékokhoz, szabad szemmel látható különbség gyakorlatilag nincs a processzorok között."

    "Elolvadt az Intel előnye

    A független tesztek alapján immár biztos, hogy a 3000-es Ryzen szériával az AMD beérte, sőt, több esetben meg is előzte az Intel (mainstream) asztali csúcsprocesszorait. Az egyszálas mérésekben legfeljebb pár százalékos, vagyis elhanyagolható az AMD lemaradása, többszálú végrehajtásnál viszont már egyértelmű az előnye. Utóbbi elsősorban tartalomkészítésnél jöhet kapóra, renderelésnél vagy tömörítésnél. Az Intel fejfájását súlyosbítja, hogy az AMD a nyolcmagos Core i9-9900K árában kínálja a tizenkétmagos Ryzen 9 3900X-et. Nem csoda, hogy iparági pletykák szerint az Intel már javában készül az ármérséklésre, ami a mérések alapján jelenleg elkerülhetetlennek tűnik.

    Bár az AMD elmúlt pár éves munkássága kétségkívül elismerést érdemel, a tervezőcég számára az Intel fejlesztési problémái nem jöhettek volna jobbkor. Az asztali processzorok piacán legutóbb 4 éve, 2015-ben mutatott be új mikroarchitektúrát az Intel, ez volt a Skylake. Eközben gyártástechnológiában is megfeneklett a vállalat, amely 2014-et követően végül csak idén tudta tömegtermelésbe állítani hányattatott sorsú 10 nanométerét. Mindezek hiányában az elmúlt években csak ráncfelvarrásokra futotta az asztali processzorok piacán (is), amely a magok számának, illetve azok órajelének növelésében merült ki.

    Az AMD eközben mind mikroarchitektúrában, mind pedig gyártástechnológiában képes volt számottevő előrelépéseket elérni, ami nagyjából másfél évtized után ismét lépéskényszerbe hozhatja az Intelt. A chipgyártó rövidtávú jövője sem tűnik fényesnek, egyes kiszivárgott tervek szerint ugyanis még legalább két évig maradhatnak 14 nanométeren az Intel asztali processzorai. Ezzel párhuzamosan az AMD jövőre a TSMC 7 nanométerének egy fejlettebb (EUV-s) variánsával gyártatna Zen 3-as processzorokat, 2021-ben pedig már 5 nanométeren készülhetnek a Zen negyedik iterációjára épülő termékek, ami komolyabb előnyt hozhat a Ryzeneknek."
    Utoljára szerkesztette: Solten, 2019.07.08. 18:19:52