16997
  • grebber
    Átnyálazva a teszteket gyorsan az azért durva ,hogy van ahol a ram hoz 10-20 FPS-t plusszban.... Az gyakorlatilag egy vga csere már ,kegyetlen. Az ember nem is hinné ,hogy ennyit számíthat a memoria
    Most már kezdem érteni hogy miért nem kaptam soha olyan eredményeket mint a review siteok...
  • grebber
    AMD Zen 2 Memory Performance Scaling with Ryzen 9 3900X
  • Maala
    Hmm, jogos, van már 156-ért is boltokban. 146-ért nem láttam, csak aprón 125 körül. Nagyobb nem nagyon lesz a szakadék, mert csökkenni fog a kezdeti hoax ár is, ahogy lesz készlet.
  • broman191
    A hivatalos ajánlott fogyasztói ár 3900X 499$ vs. 9900K 488$. Aztán a kereskedők tesznek még rá valamennyit kezdetben, majd később ha gyorsan pörgetik a készleteket akkor kedvezőbb áron szerzik be és jóárasabban adhatják...jelenleg az Amazon kínálatát elnézve a 3600 is 239-299$ összesen 3 elérhető helyről, pedig azt is csak 200 dolcsisként emlegetik. A 9900K viszont nem friss jövevény, már beállt az ára, elérhető számos forrásból jóárasan, így a netc1gányokat kiszorítják. Kezdetben pedig olyan túljelentkezés lehet a korlátozott készletekre, hogy nem csoda felhajtják az árakat...de majd beáll ha lecsengett a kezdeti 'ereszd el a hajam'.
    A szoftveres támogatás pedig hasonló történet a videokaris esetekhez, ez-az a szoftver jobban szereti egyik-másik architektúrát, így nincs általánosan mindenképp az egyik jobb a másiknál, mert előbb-utóbb jön egy kék- vagy piroshályogos progi.
  • grebber
    Ez a 3900x i9 9900k egy ár merre kinél van?
    Én itt élek magyarba és azt látom hogy az amd sokkal drágább 174k vs 146k és ha az intel valóban csökkent akkor még nagyobb lesz a szakadék

Az a pár %is érdekes mert ha egy szál ha nem furcsa nekem hogy valóban sok helyen alig pár fps a hátrány de vannak rohadt kilogo estek ahol az intel 30fpsel is jobb. Hogy ez mitől lehet az nagyon érdekelne..
  • broman191
    Ha nem is kenés, inkább vallási ügy... :D
  • Solten
    Nem tudom, de a péhásokat biztos nem keni az Intel... :) Egyeb (ismertebb) oldalak gyanusak a kek reszrehajlas fele.

Mas: A tesztek döntő többségében az Intel előtt az új Ryzen

"Végül, de nem utolsó sorban a játékok. Ezen a területen ugyancsak egyértelmű volt a Ryzen első és második generációjának hátránya, amin az új széria sokat javított. Az AnandTech által kipróbált címek alapján bár az Intel az esetek többségében továbbra is vezet, előnye már csupán pár százalékos, ami ráadásul leginkább csak alacsonyabb felbontás és részletesség mellett mutatkozik meg. A számok tükrében mostantól gyakorlatilag mindegy, hogy 9000-es Intelt vagy 3000-es AMD-t választ valaki a játékokhoz, szabad szemmel látható különbség gyakorlatilag nincs a processzorok között."

"Elolvadt az Intel előnye

A független tesztek alapján immár biztos, hogy a 3000-es Ryzen szériával az AMD beérte, sőt, több esetben meg is előzte az Intel (mainstream) asztali csúcsprocesszorait. Az egyszálas mérésekben legfeljebb pár százalékos, vagyis elhanyagolható az AMD lemaradása, többszálú végrehajtásnál viszont már egyértelmű az előnye. Utóbbi elsősorban tartalomkészítésnél jöhet kapóra, renderelésnél vagy tömörítésnél. Az Intel fejfájását súlyosbítja, hogy az AMD a nyolcmagos Core i9-9900K árában kínálja a tizenkétmagos Ryzen 9 3900X-et. Nem csoda, hogy iparági pletykák szerint az Intel már javában készül az ármérséklésre, ami a mérések alapján jelenleg elkerülhetetlennek tűnik.

Bár az AMD elmúlt pár éves munkássága kétségkívül elismerést érdemel, a tervezőcég számára az Intel fejlesztési problémái nem jöhettek volna jobbkor. Az asztali processzorok piacán legutóbb 4 éve, 2015-ben mutatott be új mikroarchitektúrát az Intel, ez volt a Skylake. Eközben gyártástechnológiában is megfeneklett a vállalat, amely 2014-et követően végül csak idén tudta tömegtermelésbe állítani hányattatott sorsú 10 nanométerét. Mindezek hiányában az elmúlt években csak ráncfelvarrásokra futotta az asztali processzorok piacán (is), amely a magok számának, illetve azok órajelének növelésében merült ki.

Az AMD eközben mind mikroarchitektúrában, mind pedig gyártástechnológiában képes volt számottevő előrelépéseket elérni, ami nagyjából másfél évtized után ismét lépéskényszerbe hozhatja az Intelt. A chipgyártó rövidtávú jövője sem tűnik fényesnek, egyes kiszivárgott tervek szerint ugyanis még legalább két évig maradhatnak 14 nanométeren az Intel asztali processzorai. Ezzel párhuzamosan az AMD jövőre a TSMC 7 nanométerének egy fejlettebb (EUV-s) variánsával gyártatna Zen 3-as processzorokat, 2021-ben pedig már 5 nanométeren készülhetnek a Zen negyedik iterációjára épülő termékek, ami komolyabb előnyt hozhat a Ryzeneknek."
    Utoljára szerkesztette: Solten, 2019.07.08. 18:19:52
  • broman191
    Engem is meglep hogy mindenfelé a 3700X és 3900X teszt van előtérben, a 3600 szinte sehol...jó, hirtelen ott a Gamers Nexus egynek. Van egy olyan érzésem hogy sokan nem akarnak üzletrontani hogy a legolcsóbb új jövevényt magasztalják, amelynek fényében játékos/átlag usernek otthoni mindenes célra jelenleg aligha éri meg drágább CPU-t venni. Nem mintha a 3700X teljesítményben több mint másfélszeres ugrás lenne, mint ahogyan árban. Mindenesetre vicces hogy a drágább X-es CPU-kkal és aranyáras X570 tuning lapokkal legfeljebb marginális előnyöket képesek kihozni, a magas órajelű memók kezelése is problémás, de legalább hatalmas előny sem származik belőlük, felhasználástól függően a jóáras 3200 MHz viszonylag alacsony késleltetéssel vagy a 3600 MHz valamivel magasabb késleltetéssel bőven megfelel. A single channeles akármin túl gyakorlatilag minden dual channel memó NASA sebességet tud... :D

#16747: A péhások meg a nyilvánvalóan AMD-s játékok mellett nem tudom mit cheateltek, hogy ennyire sz4rul szerepeltek náluk az Intelek, hogy még a 2700X is verte őket, amikor rengeteg játékkal tesztelve nyilvánvaló hogy nem, sőt nagyon nem...értem én hogy részrehajlók voltak mindig, na de akkor is... :D
    Utoljára szerkesztette: broman191, 2019.07.08. 17:31:05
  • Solten
    A Computerbase(.de) megemliti hogy a 3700X kb hozza az i9-9900K teljesitmenyet, de talan az egyetlen oldal ami az Ryzen 5 3600-t (£190) is ajanlja, nem veletlenul:

"Ryzen 5 3600 with enormous power for 209 euros
    Even the 6-core Ryzen 5 3600 with 65 watts TDP for 209 euros today offers the multi-core app performance of the Ryzen 7 1800X with 8 cores and beat last year's top model Ryzen 7 2700X by 10 percent in the CPU limit in games."

"Ryzen 7 3700X gives the Core i9-9900K for less money
    Even more impressive is the increased energy efficiency with Zen 2 for the AMD Ryzen 7 3700X with also 65 Watt TDP for 349 Euro: The processor delivers over 15 percent more power than the predecessor Ryzen 7 2700X in apps without AVX and games in the CPU limit, and the system still consumes 23 percent less electrical power at full load. The comparable Core i9-9900K in multi-core apps for currently 480 euros approved on its platform under full load in the test just under 40 percent more power. In the CPU limit (Full HD on a GeForce RTX 2080 Ti) Intel's lead on average over the course is only four percent - that's one fifth of its predecessor."

Ryzen 9 3900X beats thread ripper without compromise
    The absolute figurehead in terms of performance today, however, is the AMD Ryzen 9 3900X for 529 euros. For the first time he brings twelve cores to the base AM4 and show who carries the power crown in this area until the presentation of the Ryzen 9 3950X with 16 cores in the fall. With 50 percent more cores, there's another 43 percent more power in multi-core apps than in the Ryzen 7 3700X. As much as 67 percent are the fastest ever AM4 CPU, the Ryzen 7 2700X. And the additional consumption is not even nine percent. The additional consumption to the Ryzen 7 3700X is proportional to the power gain. And at least as impressive: In games there is no disadvantage from using two instead of one chiplet. The CPU is on average just as fast as the Ryzen 7 3700X and sits at the core of the Core i9-9900K in the CPU limit.
  • Maala
    Azért ha AMD ellen is az volt az érv, hogy "ha a GCN-t majd X év múlva támogatják a játékok, akkor majd X év múlva veszünk AMD-t", akkor az RTX ellen is legyen ugyanez...

Majd ha normálisan támogatják a játékok (normális sebesség mellett), akkor jöhet a RT. :-) Bár ezt kicsit torzítja, hogy 2080Ti vs 1080Ti ~25% teljesítménynövekedés.

Konzolok legkorábban jövő év vége, addig még sok víz lefolyik a Dunán, de ott meg azért a hardver árát bőven kifizeted a drágább játékokkal (Day1-ról beszélünk, annak van értelme). Kivéve, hogy ugye elvileg lesz visszafele kompatibilitás, így nagyobb backlog esetén már elég olcsó játékokkal tudsz 4K/60fps-el játszani... Már, ha addig lesz valami unlock fix hozzájuk.

#16746: Játék only alatt 95%-a a 3900x teljesítménye a 900k-nak (Linus tesztben), aki viszont munkára, streamelésre is használja, annak bőven megéri. Ugyanazért az árért, legalábbis pl. Alzán... 3900x 173k 9900k 176k. Mi a baj ezzel?

Ha valami kifogást akarsz, akkor inkább az alaplapi ventillátort említsd, kb. az a leglegitebb ellenérv. Meg ugye még alaplap árakat nem nagyon láttam...
    Utoljára szerkesztette: Maala, 2019.07.08. 16:24:07
  • Solten
    Meg a 3700X es 2700X is elveri jatekokban:

Jelenlegi arak az UK-ban (kis idovel ugy is csokkennek majd):

Core i9-9900K: £460

Ryzen 9 3900X: £480

Ryzen 7 3700X: £320

Raadasul majd ki tudja meg mivel sebezheto az Intel a Spectre es Meltdown utan. Nem csoda hogy a 3700X kulonosen ajanlott de a 2700X meg £200, szoval az a best buy... :D

Utoljára szerkesztette: Solten, 2019.07.08. 16:07:35
  • grebber
    Igen ám csak az a baj hogy még jobb technoval se tudják felülmúlni az intelt...azok meg lassan magukra találnak...
    Azt gondoltam hogy a 3900X szarrá veri majd az i9 9900k-t hát maximum 1-2 játékosok által soha nem használt programban. Ez nekünk kevés pláne sokkal drágábban.

+ a legnagyobb baj, hogy a VGA ágazat totálisan halott a csúcson nem tudnak versenyezni az nvidiával.

Utoljára szerkesztette: grebber, 2019.07.08. 07:33:46
  • broman191
    Fikázásról részemről szó sincs, a félkonfig területén az ár-teljesítmény arányban vonzó CPU-k miatt továbbra is az AMD mellett állok, de VGA terén semmi kiemelkedőt nem nyújtanak ezzel az új középkatos generációval, de ehhez mérten nem olcsóbbak a konkurenciánál. Az AMD által támogatott játékokban tudnak akár plusz 10-20 FPS-t, többnyire nem vízválasztó, eleve magas framerate esetén. A zöldek ray tracing képessége inkább vonzó számomra, még ha kevés cím is támogatja egyelőre, de mondjuk 2 éves távlatban bővül majd a lista... Fura lesz amikor jövőre jönnek az új konzolok, szintén AMD hardverrel, de fejlettebbek lesznek mint egy szabad szemmel jól látható összegért vásárolt szintén középkatos korszerű AMD hardverekből összerakott PC...ha pedig nem szeretnénk ray tracing nélkül játszani, akkor vegyünk felső kategóriás VGA-t. Valszeg egy egész konzol áráért. Ha addigra tényleg lesz nagy Navi és a pletykák igaznak bizonyulnak... Mára szinte megfordult az üzletpolitikai gec1ség mérleg, pár évvel ezelőtt még az Nvidia volt a szúrós tekintettel nézős végén... A legjobb indulattal hozzáállva is egyszerűen nincs bevethető készültségű ray tracing képes fejlesztésük jelenleg, lassan éves lemaradásban vannak a konkurenciához képest és borítékolhatóan lesz belőle legalább másfél év is a középkatot tekintve, ami azért elkeserítő.
    Utoljára szerkesztette: broman191, 2019.07.07. 23:41:31
  • Mozes
    Lehet itt fikázni az AMD-t, de ahonnan az elmúlt 2-3 évben visszajöttek az előtt meg kell emelni a kalapot. Mind marketing, mind szoftver mind hardver oldalon tudatosan mennek lépésről lépésre előre és egyértelműen fejlődnek ami azt eredményezi, hogy amelyik szegmensben jelen vannak ott már verik vagy nagyon közel vannak a versenytársakhoz és ez nekem nagyon szimpatikus pedig sosem voltam egy AMD fun, most is Intel van a gépemben és Nvidia kártya. De következő cuccom mind a két oldalon AMD lesz.
    Utoljára szerkesztette: Mozes, 2019.07.07. 20:59:09
  • Jim Morrison
    még utána kell néznem mi merre mennyit hogy, de ez alapján a lista alapján 3600 igencsak barátinak tűnik. (Nyár végén tervezek gépet újítani, addigra mi is többet tudunk)
  • broman191
    Milyen olcsó lett a 3600, igaz az Alza általában a legolcsóbbak között van, a többieknél biztosan 70 felett lesz. Az X-nek szép felára van ahhoz képest hogy jelenleg a tuning egy forintot nem ér.
  • Palinko
    Igen igen ezeket láttam én is a full lista:
    3900X: 173 890 Ft
    3800X: 137 390 Ft
    3700X: 114 190 Ft
    3600X: 85 690 Ft
    3600: 68 790 Ft

De nem szabad komolyan venni ez most szépen túl van árazva. Szerintem szeptemberre leesik 130 körül a 3900X.
  • broman191
    Amazonon is láttam a beharangozott 200 helyett 300 dolcsis 3600-at, rögtön netcigánykodnak...

#16732: A PH teszt alapján játékok alatt nem tett csodát a 3600 MHz sem, igaz a tesztelt memóval 1T helyett a 3600 MHz már csak 2T-ben ment...lehet nem ez volt a legodavalóbb.
    Utoljára szerkesztette: broman191, 2019.07.07. 17:47:33
  • Solten
  • allock #16738
  • grebber
    Alzan vannak már árak

3700X: 114 190 Ft
    3800X: 137 390 Ft
    3900X: 173 890 Ft
  • Palinko
    Vannak de ez balfaszság a németeknél is 739 eur. Majd augusztusban-szeptemberben kell ránézni mikor nem húzzák le a türelmetleneket
  • grebber
    AMD Ryzen 3000 (Zen2) Review Roundup
  • grebber
    3700X vs i9 9900K (8 mag/16 szál mindkettő) [~100k vs 145k]

FHD. 4K-ban nem sok értelme van ott kb minden 2-3-4 fpsen belül van mert ott már kb VGA az ami limitál.

• grebber
    Amint lát valaki magyar árakat ne fogja vissza magát kíváncsi vagyok...
  • Maala
    Főleg, hogy natívan támogatja a 3200 DDR4 memókat.
  • grebber
    AMD Ryzen 9 3900X Review
  • Palinko
    Ryzen 3
  • broman191
    Kár hogy csak 3000 MHz-es memót tettek mellé, a 2gen Ryzen is szerette a magasabb órajelűeket. Ár-teljesítmény arányban meggyőző hogy jellemzően csak a másfélszer-kétszer olyan drága K-s i7 és i9 van előtte. Relativizálás, de hogyan is hozza az Intel azokat a valamivel magasabb számokat? Kupakba sülve, úgy hogy 2 db 3600 nem fogyaszt annyit. Meg ugye őket inkább a Ryzen 7-tel fairplay összeereszteni. AMD oldalon az OC elég gyenge volt, kezdve rögtön a viszonylag lassú memóriával, de majd meglátjuk hogy az X modell PBO és egyéb OC képessége mekkora előnyt képes összehozni...és más reviewer arcok más CPU példányokkal mire jutnak majd. Másrészt miért ezeket a játékokat sikerült összeválogatni? A jelentős részük DX11-es régiség. Ha DX11, akkor miért nem szedtek elő egy újabb és CPU-gyilkosabb AC címet? Meg Vulkan-os Wolfensteint stb. Majd az ésszel előbb helyeken megteszik...
    Utoljára szerkesztette: broman191, 2019.07.07. 11:45:44
  • Mozes
    Miért kellene megvernie sebességben a 9900k-t? Annak a teljesítménye már nem elég? Ez a mindig kinek nagyobb a f*sza verseny. Nekem elég, ha azt a teljesítményt hozza jelentősen jobb áron, azzal a teljesítménnyel is már bőven meg vagyok elégedve. Intel oldalról sosem a sebességgel volt a gond, hanem az árazzással.....
  • grebber
    Elvileg ez az első teszt. Ryzen 5 3600 Review
  • grebber
    Lassan majd ömlenek a tesztek mind VGA mind proci szinten és kiderül ,hogy ez a videó több mint nevetséges és marad a csúcson a kevesebb magos i9 9900k

Munkában meg ahol több szálas a dolog ott jobb lesz az amd (ez nem újdonság a programok miatt) játékokban meg szinte mindenhol az intel marad a császár..és ha nem emlékszem rosszul idén még jön az új intel is ami +18%-ot ver az i9-re..szóval..
  • PLaci #16725
    Kicsit túlzó, de találó. :)
  • broman191
    Az egyetlen igazán CPU-éhes játék a szivárgott pcgameshardware.de tesztből az AC Origins, ahol pont az AMD-k vezetnek. Avagy az Intel felé hajolva kb. mérési hibahatáron belül vannak. A többiben pedig nincs súlyos eltérés. A 2 AMD CPU között sincs, miért is lenne, a legtöbb mai játék nem igazán tud mit kezdeni a 8 és 12 maggal. Nézzük úgy hogy a játékokban hasonló órajelen nagyjából ilyen számokat fog hozni a 6/12-es Ryzen 5 3600/X is, ami a 200-250 dolcsis terület. A 9900K pedig az Amazonon most is 485 leárazva...kicsit vágnak rajta még mindig kb. 2x olyan drága lesz kevés érdemi előnnyel. A price-performance trónfosztás megtörtént, a piac majd eldönti. A 2gen Ryzen is népszerű volt, ez még népszerűbb lesz. A játékokon túl a hatnál több magot jelentősebb előnnyel kihasználni képes professzionális területen szintén jól muzsikálnak. Ki lehet ragadni pár játékot amelyben éppen egy hajszállal vezet az Intel. Azokban is benchmark grafikonokon, vakteszten nem éreznéd a különbséget.
  • grebber
    Közben szivárognak az új Ryzen tesztek. Jó nap pofára esés azoknak akik csodaként várták hogy kettéveri az i9 9900k-t... Nem történt trónfosztás. Játékra továbbra is az intel a császár
  • broman191
    1.776V...abból szinte tűz lenne léggel. :)) Kíváncsi leszek hogy egzotikus hűtés nélkül mire lesznek képesek, még ésszerű fesz./TDP tartományban maradva. Ha a 3950X tudja gyárilag a 4.7 boostot akkor +100-200 MHz még biztosan benne van a pakliban, ahogyan a 2. gennél. A kerek 5.0 GHz-hez pedig valszeg már messzebbre kell gurulni a gyógyszernek...
  • grebber
    AMD Ryzen 9 3950X Overclocked To A Massive 5.4 GHz Across All 16 Cores, Breaks Its Own World Record in Cinebench
  • Palinko
    Majd valaki írhatna összehasonlítást mert nekem nem sokat mondanak ezek a számok. Az új PCIE miatt az X570 időtállóbbnak tűnik, de azon kívül mivel tud többet és miért éri meg? Mert a lapon lévő kis venti szerintem nagy turnoff :D és biztos nem mindenki úgy oldja majd meg.
  • broman191
    Bele na de az újabb chipsettel lenne az igazi...majd ősszel. :)
  • benőmenő
    Bővebb lista az ilyen lapokról: link