-
A "távoli jövőben" amikor már kevés lesz egy említett x. generációs i5, nem feltétlen az órajelei miatt lesz kevés, hanem az elavult technológiája, az általa nem támogatott korszerűbb, szoftverek futtatását gyorsítani képes fícsörök' miatt. Igyekszem tisztelni a pénzem időértékét és csak akkor adok ki pénzt valamire, amikor szükséges és amennyit szükséges, így a jelenben többletkiadást eszközölni pusztán azért, hogy a homályos jövőben esetlegesen valamilyen szinten nyerjek vele, elég kockázatos, nem túl racionális döntés. A hardverekkel eleve nem érdemes hosszútávra tervezni, úgyis viszonylag hamar elavulnak. Nagyjából 3 éves ciklusokban érkeznek az új nagy dobások a grafikus processzorok terén, CPU-k terén szvsz évek óta hatalmas előrelépés nem történt, legalábbis játékos szempontból nem, az alapvetően elavult konzolátiratok nem túl magas CPU igénye miatt. A piac átalakulóban van, jönnek az éven a next-gen konzolok, modern hardverparkkal, a jövő esélyesen APU-központú lesz, így nem látom értelmét egy jelenlegi túlárazott CPU-ba fektetni olyan feltétellel hogy x év múlva is ütős legyen - az említettek okán nem feltétlen lesz az. :)
A grafikus kártyák terén általában best buy vétel tud lenni az aktuális egy GPU-val rendelkező csúcskártyától eggyel lentebb figyelő modell, így a HD7950 alapvetően megérheti a pénzét. Persze kérdéses milyen felbontásban értendőek a magas grafikus beállítások és magas élsimítást is szeretnél-e mellé (pl. 4x MSAA). Szvsz én grafikus kártyát egy HD7870/GTX660 szintje felett nem vennék, mivel a teljesítményük nagyon is tisztességes, még a 2GB grafikus memória is alig kihasznált általánosan 1080p-ben, 3GB grafikus memót pedig jellemzően csak extrém igények mellet, 1080p felbontás felett vagy multimonitoros felállással szokás elhasználni, esetleg agyonmodolt Skyrim-mel vagy hasonlóval 1080p-ben. Szerintem kicsit overkill egy HD7950 általánosan magas grafikus beállításokhoz 1080p-ben, szerintem például egy HD7870-hez képest az említett felhasználáshoz nem adna annyi többletet hogy +20e Ft kiadást megérjen.