• StarFist
    Válaszok:
    1./ A probléma lényege, hogy az integrált hangcuccok a számítási feladatok nagy részét a procival végeztetik (magyarul nagy a proci terhelésük), ez általában akadozó hangokkal, alkalmazásokkal jár együtt. Ha mellette még PCI-os VGA cuccod van, akkor az komolyabb 3D-s alkalmazások esetén (3D grafika + 3D hang -EAX, A3D) kész horror, lévén a PCI busz áteresztőképessége elég kicsi. A Virge egyébként sem 3D gyorsító, hanem 3D lassító, az ilyen kövületek nem a modern alkalmazásokhoz valók. Ezért tapasztalod azt, hogy ha AGP-s VGA van a gépben, akkor kevesebb az akadozás (megoszlik a terhelés az AGP és PCI buszok között). A Virge-t tessék kidobni a gépből, ha két monitort akarsz használni, arra ott vannak a Matrox és az ATI kártyák.

2./ Nincs értelme az aszinkron memória hajtásnak. Ezt az üzemmódot az Epox vezette be a VIA MVP3 chipes lapokon. Akkor a 100 MHz fsb még csak kezdő lépéseit tette (kevés embernek volt PC100-as ramja, meg draga is volt ez a cumó). Ezzel a beállítással a 100 MHz-es fsb-t használó K6-2 procik mellé lehetett be lehetett tenni a réhi PC66 SDRAM-ot, így a proci 100 MHz-es fsb-t, a ram pedig 66 MHz-et kapott (költség csókkentés rulla). A lényeg, hogy nem kapsz sem extrateljesítményt, sem jobb stabilitást, ha a 100-as proci mellett 133-as ramot használsz. Sőt, a legtöbb tesztprogi ellenjavallja ezt az üzemmódot (mondjuk én K7S5A-ban próbáltam 800-as Duron mellett PC133 ramot 133 MHz-en és nem tapasztaltam instabilitást...de rendszerteljesítmény növekedést sem). Egyébként durci mellé fölösleges a DDR, a sima SDRAM is elég, vagy megfordítva a dolgot: DDR mellé TBirdet vagy Athlon XP-t illik tenni.

3./ Valószínűleg arról van szó, hogy az alaplapi driver nem kezeli megfelelően az ACPI üzemmódot (milyen lapod is van, hmmmm?). Első lépésként a biosban kapcsold ki az ACPI-t, ha a probléma megmaradt akkor majd folytatjuk a kérdés megtárgyalását.