• Zerg
    #18
    A K6-ost nem igazan illdomos a Pentium II-es Pentium III-asokkal osszehasonlitani!
    A K6-os szeria egyertelmuen az Intel MMX prociknak kivant konkurenciat tamasztani (tegyuk hozza, hogy nem kis sikerrel!). Ami a Pentium II Celeron vonalat illeti, ott sem igazan ildomas a hasonlitgatas, de elfogadhatobb. Meglatasom szerint 350 MHz magasagaig eleg jol birta a tempot a K6-os a Celeron-nal (ez alatt az AMD volt a gyorsabb, felette a Celeron, kb 350-en voltak egalban.) E jelenseg egyik oka, hogy a K6-os cache-e nem a proci orajelen ment, hanem az FSB ertekevel, ami egy K6-2 350-esnel 100 MHz volt. Tehat a K6-osnal a frekvencia emelesevel, relative egyre lassabba valt a cache memoria sebessege. Ez megfigyelheto volt a slotos Athlonoknal is, ezt javitottak ki a Socketes ThunderBirdeknel, na de ennyire nem akarok elkalandozni.
    Annak erdekeben, had szoljak, hogy "mindig is az AMD" procijai voltak a gyorsabbak.
    Igen ez a kijelentes igy meredek, de nezzuk felhasznalo oldalarol. 286-os, valoban az AMD-e gyorsabb volt, mivel az AMD fele 286-ost 20 MHz-en, majd kesob 25 MHz-en is arultak. Igazan ez egy tokeletes klonja volt az Intel 286-osanak.
    386-os vonal, ott is MHz-ben az AMD-e volt a gyorsabb, mivel az 40 MHz-es volt, mig az Intele, csak 33 MHz (figyelem nem keverendo ossze a 386 SX 33MHz-esevel!!!). Tovabba itt egy "kenytelensegbol" atirt mikrod kod volt az AMD procikban, amely tegyuk is hozza, hogy jobb is volt az Intel fele mikrokodnal!
    A 486 SLC, DLC vonalrol nem irok, mivel az elegge tisztazatlannak tunt. a 486-os vonalon ue. a helyzet az Intel vegsokig a 66 MHz-es 486-oist favorizalta (csak a vegefelere, amikor mar a Pentium 1 is kintvolt tert at magasabb MHz ertekekre). Az AMD az Intel fele 486 DX 2-ere picit kesve felelt, de az csattanosrta sikeredet, megpedig a DX 2 80 MHz szemelyeben, es ezt kovewtte szinte azonnal a DX 4, amely mar 100 MHz-en ketyeget. A 486-os vonal (???) utolso tagjakent az AMD az 5x86-os prociat szanta, amely alapon 133 MHz-es volt, de gond nelkul szaladgalt 160 MHz-en (minden gond nelkul evekig). Ez a proci teljesitmenyben, megkozelitoleg egy P1 100MHz-es szintjet hozta, ara viszont joval alul multa a P1 100 MHz-es arat.
    Ekkor jott el az AMD elso sajat procija a K5-os, amely valoban nem volt azonos orajel mellett pardiban egy Pentium 1-esel. Ennek fo oka a gyenge Coproci volt :(. Viszont nem kell elfelejteni, hogy arban is joval alulmulta. Ha az Ar/Teljesitmeny mutatot nezzuk, akkor viszont az AMD hatalmas elonyben volt (sokkal nagyobban, mint ma). egy KL5 160-as is olcsobb volt, mint egy P1 100-as, pedig a 160-as tenyleg gyxorsabb volt, mint egy P1 100-as, megkozelitoen egy P1 133-assal vetekedett! Tehat Ft/teljesitmeny szempontjabol ez is gyorsabb volt. Kompatibilitas (ertsd kekhalal) nem volt rosszabb az AMD az Inteltol, sok ismerosomnek volt AMD-je es Intele is, de nem volt Instabilabb az AMD sem, igaz nem is a "hatalmas minosegu" Acorp, vagy Amptron alaplapok mellett. Sajnos sokan vettek a K5-oshoz, ill 5x86-oshoz rendkivul koltseghatekony fentebb emlitett lapokat, es azzal valoban egy teljesen instabil rendszert kaptak eredmenyul. Normalis alaplappal (pl. 5x86-oshoz letezet egy nagyon kivallo Gigabyte alaplap) nem volt rosszabb, mint egy Pentium vonalu gep, csak sokan nem csak a procin, hanem az alaplapon IS sporolni akartak, cserebe "kaptak" egy vacak rendszert. Na beloluk lett a legtobb anti AMD-s ember. Rogton levontak a "konzekvenciat": "Qrva szar ez az AMD, tobbet ilyen fost nem vszek..." Na igen, igy is meg lehet kozeliteni, de az igazi hiba, nem az AMD-ben volt keresendo, hanem sajat magukban, hogy mi a szarert vettek 2-3e Ft-tal olcsobb lapot. Nem az alaplapon kell sporolni! Tehat inkopatibilitasrol ennyi!
    A K6-os szeria nagyjabol az Intel MMX 166-ossal eggyutt debutalt, de az Intel kiszallt ebbol a vonalbol a 233 MMX-vel. (Talan az eros konkurencia miatt :) ). Ekkor jelent meg az otthoni celra szant, erossen felejtheto elsogeneracios Celeron, a maga 0 kessevel!. A teljesitmeny tobb mint kritikan aluli volt, ezt latva az Intel, kiadta a mara hatalmas sikert aratott Celeron A procijat. A mar emlitett okok veget 350 MHz felett azonos orajel melett is szep lassan elhuzott az AMD mellol. Persze itt is a koltseg/teljesitmeny mutatok az AMD fele billentek. Kompatibilitas, lasd K5. Mind a mai napig mukodnek kivallo K6, K6-2-es konfigok a munkahelyemen, es kivallo stabilitasuk miatt itt sokan megkedveltek...
    A P III vonal es a K7-es vetelkedese sokkal kozelebb all a mahoz, igy errol nem is kivanok irogatni. Lasd a Duron procik elorrew toreset...

    ps. Ha szar a rendszered, legyen az AMD, vagy Intel, elsosorban ne a procidban keresd a hibat, hanem nezd meg, hogy milyen alaplapot valasztottal, ha megtetted, sok kerdesedre valaszt kaptal...!!!

    Zerg