• mir
    #11
    noname te vagy beteg!
    ne mond má, hogy a K6os vonal jobb volt, mint a P6os! télleg voltak benne jó részletek, sőt, az elágazásbecslő egysége mindmáig felülmúlhatatlan(világelső) de akkor sem volt jobb. pl. nem ment el 1.4 Ghz-ig.
    azelőtt volt a K5ös, az AMD első saját procija... no comment... aki nem látott még elég kékhalált, az vegyen 1 K5öst...
    azelőtt meg az AMD csak 1 másolóüzem volt(na jó, a 386osoknak újraírták a makrokódját, azért voltak gyorsabbak, mint az intel 386osok, de nem azért mert szorgalmasak, voltak, hanem azért,mert be voltak perelve...)

    akkor most 1-2 kiigazítás:
    az itanium nem otthoni célra fejlesztett CPU, azaz nem is fog a PCkben megjelenni még 1 jó ideig.(meg talán azután sem)
    az x86-64 pedig nem csak otthoni célra an kitalálva. a 64bites memóriacímzés(fizikaillag csak 48, de tökmind1) alkalmassá teszi sok memória kezelésére, és az AMDáltal kitalált úl multiprocesszor architektúra pedig szakmai körökben osztatlan sikert könyvelhetett el, mert egyszerűen fantasztikus. bár meg kell jegyezni, hogy vannak, akik még mndíg kételkednek abban, hogy az AMD meg tudja ezt valósítani, mert a SUn azért késett 2 évet az UltraSparc 2vel, mert ő is ilyen multiprocessinget akart, csak neki nem ment akkor... tehát ha ezt az AMd összehozza, akkor (ha 1 hammer 1 McKinlyvel nem is) de 8 HAMMER 8 McKinlyvel igenis minden körülmények között versenyképes lesz.

    kis helyreigazítás: a clawhammernek 64bites(azaz 1csatornás) memóriabusza lesz, csak a sledgehammernek lesz 128bites memóriabusza(a kezdetekben... persze ez pár hónap alatt megváltozhat, mert csak a proci BIOSában van letiltva a dolog, az AMD doksikban fel van hívva az alaplaptervezők figyelme, hogy bizony a clawhammer is képessé válhat 128bites memóriaelérésre, jobb lesz, ha úgy osztják ki az alaplapot, hogy ottlegyen a vezeték a 2.csatornának is...)

    az intel procija annyira nem szar(lehet anyázni) az EPIC utasításkészlet 1 kissé továbbfejlesztett VLIW, aminek ugyan még így is van 1 csomó k*rvanagy hibája, de ugyanannyi, és ugyanolyan nagy van az x86-64nek is. tehát ezt sem kell(sajnos) elásni.
    csak ennyi.
    jóéjt