ATI vs Nvidia

***** Tesztek 1 *****
Tesztek 2 *****
Tesztek 3 *****
Tesztek 4 *****
Tesztek 5 *****
Tesztek 6 *****
  • Dodo55
    #41203
    Egy "4G VRAM-os VGA" képességei elég tág fogalom.

    Sajnos sokan megakadnak itt, mert valamiféle egyszerű összehasonlítási alapnak vélik, amire persze rájátszik, hogy az idők során az átlagos VRAM méret fokozatosan nő, de valójában ez olyan, mintha pl. az autók teljesítményét a benzintank méreténél fogva akarnánk összehasonlítani. Felületesen találni benne igazságot, hiszen egy 30-40 literes tankkal rendelkező autó bizonyára nem túl erős, ugyanúgy ahogy pl. egy flagship performance sedan-t pedig illik mondjuk bő 60-80 literessel szerelni, hogy ne kelljen 3 autópályamegállónként kimenni a kútra.

    De ha önmagában csak ennyit nézünk, akkor jobb esetben simán belenyúlhatunk egy takarékos városi autó helyett egy 700 kilós roadsterbe (ami ugyanúgy lehet takarékos, csak mondjuk 5 ember nem fog sehogy beleülni a 2 ülésbe és 3x annyiba fáj, mint egy áruházparkolói tömegoszlató vérnagypapaszekér), vagy rosszabb esetben egy sportautó helyett egy batárnagy és dögnehéz, ellenben harmatgyenge szívódiesel Mercedesbe (a csodálatos W124 200D ).

    Ugyanígy tehát ha pl. böngészésre kell egy integrált VGA nélküli CPUhoz/laphoz valami a nagymama 14 éves gépébe, akkor ne csak azt nézzük, hogy 2 gigás legyen, mert ott még pl. egy játékra a mai napig minimális jóindulattal alkalmas R9 270X is képbe kerülhet (ami viszont rossz esetben nem fér bele a gépházba vagy akár kellemetlen szagok kíséretében cseppfolyósítja a 300Ft-os 100%-ban rézmentes 6pin PCIe átalakítókábel szigetelését és/vagy a jó kis Codegen táp a 3 éve besült ventilátorával örömében videokártyaavató tüzijátékot rendez).

    Fordítva meg ott vannak pl. a 4 gigás GeForce GT730-ak (talán még a mai napig lehet ilyet újonnan is!), amik valójában a 12 éves GT430-asok alapjaira épülnek és pl. az én szintén nem túl fiatal, már 5 éves, de azért még bőven használható 4 gigás RX 480-am teljesítményének a kemény egy tizedét tudják!

    Végül a kérdésedre válaszolva: lehet manapság javult a helyzet, mióta már a procikba kerülnek az IGP-k és a memóriavezérlő is ott van, de én még valahol ott ragadtam le, hogy ez a RAM-ból táplálkozás nem túl gyors dolog ezeknél a megoldásoknál. Tehát a dedikált VRAM elérésének nincs a közelében. Plusz ha jól rémlik, a VRAM-ok effektív sebessége eleve a jelenlegi központi RAM-ok effektív sebességének bő kétszerese körül jár. Aztán ugye ott van, amit fent ecsetelgettem, hogy a GPU a lényeg, a RAM ha nem is elhanyagolható, de csak másodlagos. Ilyen téren pedig az IGP megoldások általában a belépőszintű dedikált VGA-k szintjét szokták maximum karcolgatni. Talán az AMD megoldásai valamivel értékelhetőbbek, de a középkategória szintjét tudomásom szerint azok sem tudják megközelíteni.