-
Gabo #54 PetruZ:
Úgy érzem, kicsit félre értettél. Nem azt mondtam, hogy csak az AD&D-hez kellenek tonnaszám a könyvek. Az AD&D helyére bármely szerepjáték rendszert be lehet helyettesíteni. És nem a játék elkezdéséről beszéltem, hanem a tartalmas mesélésről, valódi háttérre támaszkodó szerepjátszásról.
A kezdéshez a M.A.G.U.S. esetében is elég az alapkönyv. De mint minden szerepjátéknál (így az AD&D-nél is), nem árt soha a kellő háttéranyag.
Ami az egymásnak ellentmondó Summariumokat illeti, ezeket én meglehetősén opcionális módon kezelem. Ami használható belőlük, azt bevettem a játékba. Ami csak nehezíti a dolgokat azokat legfeljebb háttéranyagként, ötletként hasznosítom.
Soha nem mondtam, hogy az egyik rendszer jobb, mint a másik. Mindnek megvan a maga hangulata. Abban igazad van, hogy a játék olyan, amilyenné tesszük. Nekem pl. a hentelős/tápolós játékokból pont az AD&D-ben jutott ki inkább. A tákolt AD&D-Warhammer klón rendszerektől, vagy attól, amikor a DM-nek Dio2 hatására támadtak "ötletei" egyenesen felállt a szőr a hátamon. Ezt a stílus soha nem is kedveltem, részben ezért is játszottam mostanában keveset. Mesélőként is mindig arra törekedtem, hogy a játékosok dolgozzanak meg a megszerzett tapasztalatért, de a hentelésen kívül mindig adott volt másik lehetőség is a számukra. Soha nem éreztem annak a szükségét, hogy a szabályokat át kellene szabnom. (M.A.G.U.S.-ban is csak a játszhatóságot javító finomításokat engedtem meg, a szerencsétlen Summariumok alapján.)
Volt szerencsém CP2020-ban is olyan kalandot összehoznom és mesélnem, ahol csak a végén dördült el egy-két lövés és az egész kaland a szerepjátszással ment el. Az más kérdés, hogy az elhalálozás ott szinte elkerülhetetlen volt.
Az felemlegetett Ravenloft mesében pedig eleve kudarcra voltunk ítélve. Csak idő kérdése volt, mikor fekszünk ki mindannyian. Ez viszont valahol a DM hibája is volt...
Valószínűleg az AD&D-vel kapcsolatos "előítéleteim" a régi rossz tapasztalatokból erednek. Mostanában nem nagyon játszottam benne.
Bár az az igazság, hogy jóformán semmilyen szerepjátékot nem játszottam mostanság. Viszont amikről írtam, azok hosszú évek tapasztalatából eredtek.