aurry#25
Ricewind: Nem állítom. hogy nincs más szerepjáték amit ne lehet élvezni. Ott van például a Call of Cthulu. Én nagyon szeretem azt is. Főleg a játék közbeni hangulat fogott meg. De azt azért nem mondanám, hogy a M.A.G.U.S. GYÖKÉR szerepjáték lenne. (Ezt bizonyítja, hogy mekkora a rajongótábora van.) Az egyik legjobban eltalált és kidolgozott fantasy szerepjáték. "Akinek van esze FANTÁZIADÚSABBAL játszik." Én sokkal több fantáziát látok a M.A.G.U.S.-ban mint az AD&D-ben. A kalandok fantáziadúsága nagymértékben múlik a Km-en, és a Jk-on is, hogy mennyire jól játszák ki a karakterüket. A M.A.G.U.S.-ban nincsenek annyira behatárolva a kasztok. Sokban múlik a fantáziádon, hogy milyenek képzeled el például a harcosodat, és a képzettségekkel, meg a Hm-ekkel olyanná formálod. A M.A.G.U.S.-ban nincs két egyforma karakter. Az AD&D-ről ez nem mondható el(behatároltak a kasztok, nincs akkora szabadság a karakteralkotásban, két harcos között nincs akkora különbség, majdhogynem egyformák) És mint már említettem lentebb (és Gabo is) a M.A.G.U.S. sokkal reálisabb. Most ne arra gondoljunk hogy a M.A.G.U.S.-ban puska, meg pisztoly van, az AD&D-be meg beszélő kard, hanem az általánosabb dolgokra. Vegyük alapul például a harcrendszert. Az AD&D-be minél magasabb szintű vagy annál többet támadsz egy körbe(pl: 4-6 tám/kör). Na ezt magyarázd meg. Attól hogy kalandozol a gyorsaságod meg az ügyességed nem fog olyan mértékben változni, hogy a dupla, majd tripla olyan gyorsan támadja ugyanazzal a fegyverrel. A M.A.G.U.S.-ban max. háromszor támadhatsz egykörben egy fegyverrel(kahrei nyílpuska). A kardokkal, nyílpuskákkal általában egyszer, az íjjakkal és tőrőkkel általában kétszer támadsz. El kéne azon gondolkodnod egy kicsit, hogy melyik a reálisabb és fantáziadúsabb.