1651
  • PetruZ
    Nanana, azért ne essünk már át a ló túloldalára. A M*-hoz legalább 2-3 kieg. könyv kell, hogy tisztában legyél a világgal egy kicsit is, mert ami az alapkönyvben van, az nudli (és izé, mi is a helyzet a különböző nézőpontú Summarium-okkal? ;) ). Az AD&D meg csak rendszert ad, világot nem. Külön világleírások vannak hozzá, tömegével, de azok mindegyike egy alap összefoglaló könyvből / dobozból és részletező kisebb könyvekből áll még. Az alap bőségesen elég a játékhoz. Az AD&D / D&D 3E kialakítása meg olyan, hogy már a PHB is elég a játékhoz, a rendszer könnyen adaptálható akár Ynevre is (tudtommal páran csinálgatják is).
    A "fehér folt" effekt kapcsán meg Ynevnek sem kell a szomszédba mennie, valamint Ynev anno tősgyökeres ős-AD&D világ volt, ami klubszinten nőtt ki, de később a rendszer kiadási problémái miatt inkább saját rendszert írtak hozzá. ;)
    Aki meg Ravenlofton nekimegy egy papnőnek, az megérdemli, amit kap. Vannak olyan világok, ahol a hősködés csak katasztrófához vezethet (AD&D-ben ilyen még kicsit a Dark Sun, illetve a Planescape).

Az az illető meg, aki a Codex-et egyszerűnek, kaszt-alapúnak és vmi nagysereges harcosnak mondta, szimplán hülye.

---

A szerepjáték olyan, amilyenné teszed. Láttam már hentelős M*-t, WoD-ot (hajjaj, e kettőből különösen sokat!), és láttam már (kétszer át is éltem) nagyon élvezetes, nagyon jól sikerült és fordulatos, _hangulatos_ AD&D-t, amiben egyetlen kardcsapás sem történt (sőt, nem is nagyon halt meg senki :) ), kockadobás is csak egy-kettő, de a csapatok egybehangzó véleménye szerint is magasan jól sikerültek.
    Szóval nem lehet azt mondani, hogy a M* hangulatosabb, az AD&D meg fűrészpor. Marhaság. A játékosok és a mesélők teszik azzá, amilyen.
  • Gabo
    Ahhoz baromi sok idő kell, hogy egy épkézláb világot felépítsen valaki. Egy párszor már magam is belefogtam, de egy idő után a dolog túl bonyolulttá vált.
    Szóval nekem alapvető fenntartásaim vannak az ilyen mesélők által kreált világokkal. Nem véletlen az, hogy az AD&D egyes világaihoz legalább 4-5 könyv kell, hogy a komolyabb részletek le legyenek fedve. És még akkor is sok fehér folt bukkanhat elő a játék közben.
    A fentiek miatt mind játékosként, mind KM-kén jobban szeretem azt, ha egy profin kidolgozott világ áll a rendelkezésemre, amiben minden a helyén van, ahol a nyílt és a rejtett célok többé-kevésbé egyértelműek. Így pl. nem lepődök meg azon, hogy a barátságos mosolyú ranagol pap az első alkalommal átvágja a torkom, ha úgy látja jónak.
    Amúgy igaz, hogy a Ravenloft és a Darksun nem igazán kedvez a hősiességnek. Ravenloft világán eset meg, hogy egy papnő a hat fős kalandozó csapatot kb. hat kör alatt leölte. (Egy ütés-temetés) El is ment tőle a kedvünk.
  • Hangianix
    Heroic Fantasy? Az max. a Dragonlance. Mondjuk talan tul sokat jatszottam Ravenlofton es Dark Sun-on (es Dragonlance-n csak egyszer). "Normalis vilagnak" meg ott volt a meselonk altal tervezett vilag.
  • Mhosah
    A freemail címem [email protected]
  • Mhosah
    Valakinek megvan a SUMMARIUM kiadása gépen mondjuk doc. fáljban vagy akármiben??Ha megvan akkor elküldené valaki?
  • aurry
    Hát igy könnyű. Nekem csak az 1-es és a 3-as hiányzik. Szerencsére egy pár hónapja sikerült beszereznem a Kráni Krónikákat. A hülye eladta nekem potom 700 Ft-ért.
  • Scipio_from_HAB
    Hmm mivel megvan az első három Legendák és Enigmák ezért nem kifejezetten érdeklődöm ezen mű iránt
  • aurry
    Láttátok a Vallhala új kiadását a Holdak és Vándorokat? Az első három Legendák és Enigmákból vannak a legjobb novellák öszzeválogatva.
  • aurry
    Nincs véletlenül valamekyikőtöknek jó állapotban lévő, eladó Gorduin trilógiája? Vagy a Karnevál 2. kötete?
  • aurry
    Nem, én nem az az Aurry vagyok.
  • Rincewind
    Aurri, erre emlékszel? :D
    Vagy te nem az az Aurri vagy? :I

• Hmuda
    Megvan!
  • Hmuda
    Ha már van MAGUS topic, akkor segítene valaki?
    Láttam az RPG.HU-n egy 32 oldalas életút karakterlapot, de link már nem működik. Akinek megvan, az megtenné, hogy elküldi nekem, vagy adna egy működő linket?
  • Scipio_from_HAB
    Üdv!

1,Nem tudjátok véletlenül, hogy kiadtak-e új Rúna magazint, vagy mókus kiegészítőt?

2, A M.A.G.U.S. alapvetően egy jól eltalált rendszer, csak a v. páholy nagy üzleti lehetőséget látott benne, s ezzel cseszte el az egészet még anno. Ha hozzáállásuk játékos centrikus lett volna, most nem itt tartana ez az rpg ahol most.

3, Az AD&D-t csak funból játszuk, megvan a játékosok kézikönyve és kész. Világot mi magunk találtunk ki hozzá (nem kis munka volt) és úgy alakítjuk, ahogy nekünk tetszik. A hangulata minden szerepjáték fölé emelkedik szerintem.

4, A legjobban eltalált szerepjátékok közé tartozik az Ars Magica és a Call of Cthulhu. Mindenkinek ajánlom, aki 18 felett van. Aki fiatalabb az kezdje inkább AD&d-vel vagy Shadowrunnal.

5, ÉN 9 és fél éve rpgzek, pcn és "élőben" egyaránt, szal hozzá tudok szagolni egy-két dologhoz. Ha segítség kell kérdezzetek.
  • Gabo
    Mind a két szerepkört szeretem.
    Játékosként sajnos elég ritkán hozott össze a sors igazán jó kalandmesterrel (nagyok az elvárásaim), így inkább Én kezdtem KM-kedni.
    KM-ként meg az a baj, hogy szeretek monumentális kalandokat írni. Ez még nem lenne gond, de általában a felénél elfogy a lendületem és félbemarad az egész. Általában a statisztikák kidolgozása az, ami leginkább el szokta venni a kedvem az egésztől. Hosszú mese, sok szereplő és általában Én szeretem a főbb szereplők tulajdonságait kidolgozni előre, némelyiket részletesebben is.

Sajna viszont az utóbbi időben nem igazán volt lehetőségem szerepjátékra. Kicsit túl sok volt a melo...
  • aurry
    Gabo! Te inkább Km szeretsz lenni vagy Jk. Én részemről (és szerintem mindenki) Jk szeret lenni. De olykor ha van egy jó alapötletem és jól ki is tudom dolgozni akkor nagyon élvezem a Km-kedést is. Jó látni ahogy szenvednek a játékosok, törik a fejüket a talányon, de az a legjobb amikor megrendül az egymásba vetett bizalmuk, vagy amikor a keresett személy/gyilkos köztük van és nem is gondolnának rá (pl.:egy régi kalandomban egy vámpírral kalandoztak, a vámpír meg szépen sorban elintézte őket. Ők meg törték a fejüket, hogy mi van...).
  • magus
    hívtatok?:)
  • Gabo
    Egyszerre pörgős és reális harcrendszert lehet készíteni, elég megnézni a CP2020-at. Nem felejtem el azt a tapasztalatot, hogy általában mindig ott találnak el, ahol egy tenyérnyi páncél sincs rajtad. Aztán jön a sokk, majd a karakter halál.
    Mint lentebb írtam, mind az AD&D-nek, mind a M.A.G.U.S.-nak megvan a maga hangulata. Van akinek az egyik, másnak a másik jön be jobban. A magam részéről mind a kettőt szeretem, de mind a kettőben más stílusban játszok és mesélek.
    M.A.G.U.S.-ban a játékosok karakterei véreznek, szenvednek a kezeim között. Szinte minden mese hátterében van egy vagy több rejtett száll, néha ez több kalandon át is húzódik. A legtöbb esetben nem lehet igazán tudni, hogy ki az aki igazán jó és ki az aki ténylegesen ártani akar a játékosoknak. Ez általános bizalmatlanságot szül, amit kihasználva néha a játékos karaktereket is kijátszatom egymás ellen. Még ha valaki egy konkrét kaszt, klán vagy rend tagja, akkor sem lehet 100%-ra tudni, hogy mikor milyen célok érdekében küzd.
    AD&D-ben sokkal "szimplább" történetek kerülnek terítékre. Persze itt is lehetnek a háttérben ármánykodások, de a meglehetősen kötött jellemek-fajok-kasztok miatt általában a lapok már elve le vannak osztva. Mivel a gonosz és a jó ennyire egyértelműen definiált, a kalandok irányvonala is többé-kevésbé egyenes (ne lineárisként értsd!). Az egyes kasztok és fajok erősen idealizáltak, sokkal közelebb állnak a mesék (pl. Gy.Ú.) hőseihez, mint a M.A.G.U.S. "realisztikusabb" figurái. Ebből és a fentebb leírtakból adódik az AD&D meseszerűbb hangulata, amihez mind a játékosoknak, mind a mesélőknek illik igazodni.

Gabo
  • Frenzy
    M.A.G.U.S.-ban nincsenek behatárolva a kasztok? Szerintem eléggé be vannak azért, még ha annyira nem is, mint AD&D-ben. De nézz meg egy Call of Cthulhut vagy akár egy KáoszRPG-t, na abban nincsenek behatárolva a kasztok. Ott valóban úgy fejlődsz, ahogy szeretnéd.

Az igaz, hogy MAGUSban elég könnyen lehet változtatni az alap kasztokon, olyan tekintetben, hogy milyen képzettségeket kap meg, mennyi pontot kap, bár elég könnyű elrontani az egyensúlyt.

A támadásokról annyit, hogy a támadások száma nem azt hivatott jelképezni, hogy valójában hányszor támadsz, hanem hogy a támadásaid közül mennyi az, amelyik valóban komoly sebzést is tud okozni. Ha pl. kardozol valakivel, nehogy már 1x támadj egy körben (ami ugye 10 másodperc a m.a.g.u.s.-ban). Folyamatosan kardoztok, csak neked 1x van lehetőséged arra, hogy komoly csapást mérj. Azt hiszem ez a szemlélet megegyzik azzal, amit Efreet is leírt a adnd kapcsán.
  • Rincewind
    Én már nem is írok semmit, Efreet leírta helyettem! :)
    Amúgy ez az egész hangulat dolog! Számomra taszító a mágus világa és ez ellen nem tudok semmit sem tenni! Utálom és kész :)
  • Efreet
    hmm.. támadások száma... az adnd2-ben 1 kör 1 perc... a sebzés pedig az az alatt történt támadások-védések-riposztok minden összessége, eredménye. ha valaki profibb, akkor egy gyengébb ellenféllel szemben több alkalmat talál ez alatt arra, hogy megsebesítse ellenfelét. (és a kocka határozza meg, hogy ezekböl a felkinálkozó lehetöségekböl mennyit, és milyen hatásfokkal használ ki). 1 támadásnak a (mondjuk karddal) 6-7 hp-nyi sebzése azt jelenti, hogy az alatt a perc alatt akár 6-8 kisebb sebet is ejtett. lehet tökéletes harcrendszert csinálni, de akkor az elcsapja a játékot, mert 4órán át kell gyakni az átlag senkit is, mert mindent meg kell határozni, még azt is, hogy a kardról belecsillant-e a fény a másik szemébe :) szerintem igenis az adnd2 harcrendszere jó, és amennyire a játék pörgéséhez kell, annyira reális.
  • aurry
    Ricewind: Nem állítom. hogy nincs más szerepjáték amit ne lehet élvezni. Ott van például a Call of Cthulu. Én nagyon szeretem azt is. Főleg a játék közbeni hangulat fogott meg. De azt azért nem mondanám, hogy a M.A.G.U.S. GYÖKÉR szerepjáték lenne. (Ezt bizonyítja, hogy mekkora a rajongótábora van.) Az egyik legjobban eltalált és kidolgozott fantasy szerepjáték. "Akinek van esze FANTÁZIADÚSABBAL játszik." Én sokkal több fantáziát látok a M.A.G.U.S.-ban mint az AD&D-ben. A kalandok fantáziadúsága nagymértékben múlik a Km-en, és a Jk-on is, hogy mennyire jól játszák ki a karakterüket. A M.A.G.U.S.-ban nincsenek annyira behatárolva a kasztok. Sokban múlik a fantáziádon, hogy milyenek képzeled el például a harcosodat, és a képzettségekkel, meg a Hm-ekkel olyanná formálod. A M.A.G.U.S.-ban nincs két egyforma karakter. Az AD&D-ről ez nem mondható el(behatároltak a kasztok, nincs akkora szabadság a karakteralkotásban, két harcos között nincs akkora különbség, majdhogynem egyformák) És mint már említettem lentebb (és Gabo is) a M.A.G.U.S. sokkal reálisabb. Most ne arra gondoljunk hogy a M.A.G.U.S.-ban puska, meg pisztoly van, az AD&D-be meg beszélő kard, hanem az általánosabb dolgokra. Vegyük alapul például a harcrendszert. Az AD&D-be minél magasabb szintű vagy annál többet támadsz egy körbe(pl: 4-6 tám/kör). Na ezt magyarázd meg. Attól hogy kalandozol a gyorsaságod meg az ügyességed nem fog olyan mértékben változni, hogy a dupla, majd tripla olyan gyorsan támadja ugyanazzal a fegyverrel. A M.A.G.U.S.-ban max. háromszor támadhatsz egykörben egy fegyverrel(kahrei nyílpuska). A kardokkal, nyílpuskákkal általában egyszer, az íjjakkal és tőrőkkel általában kétszer támadsz. El kéne azon gondolkodnod egy kicsit, hogy melyik a reálisabb és fantáziadúsabb.
  • Rincewind
    Coll = Call
  • Rincewind
    ''AD&D-nél a hangsúly a könnyed játékon van. Ebből eredően hajlamos elmenni a játék a tápolás, az XP hajhászás felé és szerepjátékból máris egy hack&slash szintjére süllyedünk''

Én meg úgy gondolom, hogy merész kijelentést tettél ezzel a mondatoddal! Nem a rendszertől lesz egy játék hack&slash, hanem a gyenge DM-től! Csak ezt sokan hajlamosak elfelejteni. Valamint a tápolás dolog is enyhéz szólva is képzavar, mert az is legalább annyira DM függő, mint az előbb említett dolog. Semmi köze a játékrendszerhez!
    Na, csak ennyit akartam. :)

• Rincewind
    Szerintem nagyon gyökér egy RPG! Akinek van esze az fantáziadúsabbal játszik... :)

Warhammer FRPG, Coll of Cthulhu és AD&D rulez!
  • aurry
    Gabo jól kifejtette az én véleményemet is a M.A.G.U.S. világával kapcsolatban.
    Executor: Igaz. hogy a varázsló egy csöppet erős, de ha van esze a Km-nek akkor vissza tudja fogni. Vagy ahogy mi is csináljuk, szabályozni kell egy kicsit az erejét. ott van pl. a bárd. Szerintem egy kicsit erős hogyha alapból megkapja az összes varázslatát. Választania kéne 1. szinten kettő a mágiatípusai közül (fény, dal, hang). A fénymágiából is ko kéne venni a legdurvábbakat és azt csak akkor tanilhatná meg ha mondjuk egy öreg bárd a szárnyai alá veszi és megtanítja neki. Na a varázslót is lehet igy szabályozni.
    Bsp: "ha a földet veszük példának...". Persze,hogy az országok kúltúrája között van több mint ezer éves eltérés. Nem úgy van az hogy gondolnak egyet az istenek és teremtenek egy világot emberekkel, elfekkel, törpékkel, stb. Az elf civilizációk már sokkal régebben léteztek mint az embercivilizációk. Pl.: Fajháború. Hol voltak akkor még az emberek.
  • Polin
    Köszike az ennyire sok megjegyzést! De a téma neve M.A.G.U.S. és ezért azoknak az írásait várom szívesen akik szeretik ezt a játékot (és nem azok akik nem). De annak is örülök, hogy így hódoltok más játékoknak is, de mindenkinek más a véleménye.
    A CODEX-re azért mondtam, hogy egyszerű, mert a múltkor a haveromat megkérdeztem aki mindkét játékot kiprobálta és azt mondta, hogy egyszerűbb a játék és itt inkább olyen hatalmasabb csatában kell résztvenünk nem úgy, mint a MAGUS-ban ahol sétafikálsz egy kicsit gondolkodsz és egypár embert megölsz és a kasztok is nagyon tetszenek a CODEX-ban csak nekem a Magus jött be.
    Gabo elég szépen megfogolmazta a különbséget úgyhogy ezúton is köszönöm neki, hogy ilyen szépeket írt.
    Végh Béla:
    Kimélj meg az ilyen beszólásktól jó? Mert nem nagyon tetszenek
    Na csak ennyit írok még írjatok ide jó sokan.
  • Gabo
    AD&D vs. M.A.G.U.S.?
    Véleményem szerint többetek helytelenül hasonlítgatja egymáshoz a két rendszert. Teljesen különböző játékrendszerekről van szó. Az összes hasonlóság ott ér véget, hogy mind a kettő Fantasy alapú szerepjáték.

Az AD&D teljesen moduláris kialakítású. Rengeteg különféle világ létezik hozzá, minden társaság választhat a saját ízlésének megfelelőt. Véleményem szerint talán túlzottan "meseszerű" heroic fantasy rendszer. A M.A.G.U.S.-hoz képest lényegesen egyszerűbb, a játékosok számára kevesebb szabadságot adó rendszer. A skill és harcrendszer a végletekig le van egyszerűsítve. Az azonos kasztú karakterek között szinte semmi különbség nincs az erősen korlátozott fejlődés rendszer miatt. Az emberi faj meglehetősen gyenge. Ahhoz, hogy bármelyik világban értelmesen lehessen játszani/mesélni ahhoz legalább egy tucat (k... drága) könyv és kiegészítő megvásárlása szükséges. A játék elkezdéséhez is legalább 3-5 könyv megvétele szükséges.
    A M.A.G.U.S. egy remek hangulatú itt-ott kicsit dark fantasy beütésű világ. Mivel egyetlen világra épül a játék, ezért sokkal inkább a világhoz lehetett igazítani a szabályrendszert. A rengeteg kasztnak köszönhetően mindenki talál magának valót és a KM számára is van elég "eszköz" céljai megvalósításához. A kasztok csak keretet adnak, a képzettség rendszernek köszönhetően mindenki egyedi karaktereket alakíthat ki. A harcrendszer egyedi stílusok kialakítását is lehetővé teszi és "reálisabb" mint az AD&D rendszere. Kimondottan ember-centrikus rendszer. Az alapkönyv elég ahhoz, hogy a játékba bele lehessen kezdeni. A kiegészítők tényleg csak kiegészítők és nem létfontosságúak a játékhoz, legfeljebb bővítik a lehetőségeket.

Mind a két rendszer jó a maga nemében és mind a kettő élvezetes játékot tesz lehetővé. De mind a két rendszer más stílust kíván meg.
    AD&D-nél a hangsúly a könnyed játékon van. Ebből eredően hajlamos elmenni a játék a tápolás, az XP hajhászás felé és szerepjátékból máris egy hack&slash szintjére süllyedünk. A legtöbb kiegészítő csak angol nyelven hozzáférhető. Ebből pedig állandó értelmezési viták adódnak (szomorú tapasztalat).
    A M.A.G.U.S.-ra a végletekig kidolgozott karakterek a jellemzőek (nálam legalábbis). Sokkal nagyobb teret enged a stílusos szerepjátéknak és ha elég jó a KM akkor a karaktereket a kezében tudja tartani. (Ha Én mesélek akkor tuti a szenvedés és a fájdalom.) Hátránya, hogy egymással ellentétes szabályokat hoztak ki hozzá a kiegészítésekkel. Kicsit átgondolatlan néhol az egész.
    Szerintem mind a kettőt érdemes kipróbálni, aztán amelyik jobban bejön a társaságnak annál érdemes maradni. Néha viszont érdemes kicsit kiruccanni más, esetleg nem is fantasy stílusú rendszerekbe is a változatosság kedvéért. (Pl.: CP2020. Péntek Esti Véres Testek RULEZ!)

BSP:
    Ha szerinted hülyeség volt ennyi mindent belesűríteni a M.A.G.U.S.-ba akkor előbb talán nézd meg az AD&D Forgotten Realms-át. Ott is meg fogod találni ugyan ezen dolgokat egyetlen világon belül. Legfeljebb mindegyikhez külön-külön kiegészítőt kell megvenned. AD&D-ben is vannak lőfegyverek, szamuráj kardok sőt ősgyíkok és sárkányok egyaránt előfordulnak, stb.. Ilyen alapon tehát az AD&D +5 vorpal intelligens beszélő kardjai is túlzásnak számítanak.
    Ha egy kalandozó csapat minden tagja puskával és pisztollyal van felszerelkezve, akkor valamit valahol kegyetlenül elcseszett a KM.

Executor:
    A M.A.G.U.S. varázslója túl erős? Ilyenkor visszakérdek, "És az AD&D-ben"?
    A varázsló csak annyira lesz erős, amennyire a KM engedi erősnek lenni.
  • aurry
    Az a M.A.G.U.S. azért jobb mint az AD&d, mert a M.A.G.U.S.-nak sokkal egyszerűbb a rendszere. A harc, a szintlépés, a karakteralkotás. Az AD&d sokkal bonyolultab meg magasabb szintem szerintem irreálissá válik a a körönkénti 4-6 támadás.
  • aurry
    Szerintem annyira nem túlzás az a puska. Gondolj bele! Jk soha az életbe nem jut hozzá. Eddig is csak egy hallhatalan kalandozónál (gyíkok kedvéért: Tier nan Gorduin) olvashattál (A halál havában). Amúgy meg szerinted nem illik bele egy világba a falanxharcos, a bajvívó, meg a pallostforgató lovag. Akkor mi kéne? Egy világ ahol nehézvértben rohangál mindenki és lovagkard lóg az oldalán? Ynev nagy világ. Ahány birodalomannyi harcmodor. Falanxharcosokat csak Abasziszban képeznek. Általábanshadonból jönnek a bajvívók.A lovagok egész Yneven el vannak terjedve. A te elképzelésed szerint a világ tök egyhangú lenne. A középkorban sem csak lovagok voltak. Tiszteletben tartom a véleményedet (de mennyi időt foglalkoztál a M.A.G.U.S.-sal?)
  • Sephi
    nem jaccunk neten egy DnD et?:)
  • I.C.ram
    sokkal! nekem dnd3e van minden alapkonyv + egy ket kieg! es kurvara megvagyok vele elegedve! tenyleg valaki nem szallna be meselokent a jatekunkba? ha igen akkor irjon emilt [email protected] vagy icq amit a nevemre kattintva megtudhatsz!
  • Frenzy
    a m.a.g.u.s. egy ritka egyszeru szerepjatek, szerintem eppen kezdoknek idealis :)
  • I.C.ram
    epp azert jo hogy tobb rendszer van meg tudsz valasztani nekem pl a greyhawk nem jon be annyira ezert maradok a forgotten realmsnal!
  • FREAK
    Jobb, játszhatóbb, mint a DnD.

Vannak benne bugok, de egy mesélő előtt nincs akadály.
  • Polin
    Én még csak kezdő vagyok, de az olvasásból ítélve nagyon COOL! Van egy olyan játék, hogy C.O.D.E.X. és az sokkal szarrab, mint a MAGUS, mert egyszerű. Aki szereti a MAGUS-t az jó fej. Én személy szerint nem is ismerem az AD&D-t.
  • TneX
    Nem olyan szar az...sőt meg merem kockáztatni hogy sokkal kidolgozottabb az egész mint az AD&D,de nekem akkor is az AD&D jön be
  • I.C.ram
    ah szerintem a magus egy pocsek szar! (velemenyem) probaltatok mar az aDnD-t vagy a DnD-t? azok sokkal jobban kivannak dolgozva! es a konyveik is igenyesebbek!! es elgalabb angolul is meglehet belole tanulni :))
  • Inquisitor
    Megjegyzem a Valhalla azt ígérte a M.A.G.U.S. indulásakor, hogy csinálnak majd számítógépjátékot belőle ... kíváncsian várom azóta is.
  • Inquisitor
    Mit?