• Gabo
    Félre értettél!
    Nem azt mondom, hogy a jellem nem fontos, hanem azt hogy a jellem kezelésének mechanikus megvalósítása téves megközelítés. Alapvetően egy szerepjátéknál a szerepjátszás kellene, hogy a hangsúlyt kapja. Az a gond, hogy a kötött (rules heavy) rendszerek mindent megpróbálnak leszabályozni és néha ezzel ahelyett, hogy támogatnák a szerepjátszást, pont az ellentétjét érik el.
    Igazából AD&D esetében már a kötött kasztok is elég szerencsétlen megoldást jelentenek. A többkasztúság és a kasztváltások kezelése is nehézkes. A kötött jellemek meg erre tesznek rá még egy lapáttal.
    A M.A.G.U.S. esetében a kasztok közötti határokat legalább valamelyest fellazította a viszonylag kötetlen képzettség rendszer. Így valamivel könnyebben lehetet valóban egyedi karaktereket készíteni. Az eredeti jellem rendszer pedig szintén több árnyalatot engedett meg, mint ami az AD&D-ben benne volt.
    De igazából miért kellene a jellemeket rávésni a karakter homlokára? Az egész jellem rendszer lényege az lenne, hogy támpontot adjon a karakter kijátszásához, ehelyett pedig inkább gúzsba köti azt ha nagyon mereven meghatároz mindent. Szerencsére ezzel többet már nem kell majd foglalkoznom. ;o)
    Ahogy régebben már írtam, a FATE esetében nincsenek számszerűsített tulajdonságok, se kötött kasztok, se előre kőbe vésett jellemek. A karaktereket a Jellemzőik határozzák meg leginkább. Ezeket pedig a játékosok definiálják, és értelem szerűen csak olyanokat választanak, ami szerintük fontos lehet a történet szempontjából. Ez persze nagy érvágás a vérpistikék számára, hiszen elég nehéz minmaxolni ha nincsenek számszerű statisztikák. ;o) A Jellemzőket pedig kiegészítik még a karakter képzettségei... Nem akarom leírni a rendszert. Ha valakit érdekel, majd megnézi magának. (Ingyenes.) Amikor először elolvastam, olyan volt számomra, mintha hosszú idő óta először friss levegőhöz jutottam volna.
    Ja, és holmi monszták megteremtése is annyiból áll, hogy az ember meghatározza az adott lény Jellemzőit. Szinte csak szövegesen le kell írni, hogy milyen is az adott teremtmény és lényegében máris használható.