Gabo#1091
Két észrevétel.
Pont az ilyen problémák miatt, nem szoktam javasolni kezdőknek a nem-emberi fajokkal való játékot. Ha nincs a játékosnak némi "előképzettsége", akkor szerintem nehezen tudja visszaadni azokat a finom, néha emberidegen jellemvonásokat, amik egy elfet elfé tesznek. Egy közel ezer évig élő, természet közeli lény, akinek szembe kell néznie saját fajának lassú hanyatlásával és a rövidebb életű utódfajok térnyerésével. Ezt visszaadni szerintem kicsit se könnyű.
Ami pedig a jellemtorzulást illet. Ez nem szokott csak úgy bekövetkezni. Hogy alapjaiban változzon meg egy személy jelleme, egyénisége, ahhoz igen komoly lelki megrázkódtatásokon kell átesnie vagy tartósan valamilyen jellem romboló élmény hatása alatt kell állnia. A kisebb időleges kilengések szerintem beleférnek, ha figyelembe vesszük, hogy a nevelőapjukat vesztették el. Ha pedig tartósan más jellemmel szeretne játszani, akkor tegye. TP levonás ebben az esetben is csak akkor tudnék elképzelni, ha nincs a jellem váltás mögött valódi szerepjáték. Szerintem ugyanis ezen lenne a lényeg. Az ilyen változásokat illik érzékletesen kijátszani, visszaadni a karakter belső vívódását, ahogy a régi értékrendje és az új szembe kerül egymással.