A fórum csak technikai kérdésekre van, warezt ne kérjetek!
DC info: dcinfo.dynu.com, dchun.hq.hu
-
Mindenkinek saját magának kell megítélnie a dolgot, de egy kis utánagondolás után: Ha több forrásból töltesz le egy fájlt, akkor mi garantálja, hogy a darabok valóban ugyanabból a fájlból származnak-e?
A fájnév? Az mennyiben garancia? .. (ez meggondolható, hogy semennyiben). A fájlméret és fájlnév? Jaham. Így eljutsz oda, hogy >valószínűleg< ugyanaz a két fájl, de mi van, ha mégse? Ez megtörténhet pedig, ez mindenkinek ismerős az egy forrásból való töltéskor is előforduló Rollback inconsistenc y hibáról.
Akkor ha több forrásból való töltést csinálsz, akkor ugyanezek a módszerek (fájlnév és méretellenőrzés) vajon miért lenne nagyobb garancia arra, hogy a fájlok egyeznek?
Erre a megoldást az ún. hashelés jelentheti, ami a fájloknak a tartalma alapján rendel hozzájuk azonosítót, így ha két fájlnak a hash értéke egyezik, akkor garantált, hogy a 2 állomány bájtra pontosan megegyezik egymással.
Ezt >ezen< a screenshoton is láthatod. A képen lévő fájlok ugyanazok, mivel a hash érték megegyezik, holott a nevüknek semmi köze egymáshoz. OK, az oszlopok nem látszanak teljesen, de elhiheted, hogy ugyanaz :) (amúgy ez a hash alapján történő alternatíva-keresésnél jött ki találatként).
Szóval ez egy valóban működő megoldás arra, hogy a fájlintegritást garantáljuk. Az a bibi, hogy ez a hasholós módszer jelenleg csak a BCDC-ben van, ami viszont nem támogatja a több forrásból való letöltést.
Az ndc az a zdc kicsit-módosított magyar változata, ezért a két program megegyezik funkcionalitásában ilyen téren.
A kazaa-n is ugyanez a kérdés merül fel. Ott töltöttem már le videokli.. izé.. linux iso-klippet
úgy, hogy a videóban mindig máshol volt a képhiba, pedig a fájlméret és név egyezett. Végül meguntam, és a 4-5 példányt feldaraboltam és összeraktam belőle egy normális verziót. És ez veszélyes, hiába mondjuk, hogy ellenőrizni kéne a fájlokat visszaosztás előtt, ezt senki nem teszi meg, főleg, ha egy videóról van szó. Most istenkém, van benne egy hiba az 50. perc környékén és kockásodik egy kicsit és pattan egyet a hangfal, emiatt senki nem fogja még1x letölteni az egészet, hanem visszaosztja a videót 1 hibával.. aztán 2-vel.. aztán 3-mal... aztán elérkezünk a kazaa-effektushoz
Remélem, hogy ez csak az én rémképem, de hash nélkül a több forrásból való letöltést senkinek nem javaslom. És egyelőre olyan kliens még nincs, ami megbízatóan üzemelne ilyen téren.