II. világháborús stratégia
-
A Blitzkrieg angol demoja jelenik meg 14-én. A német már megjelent ...
High Command Europe: Rohadt régi. Még 93ban szereztem be Franciaországban. Az Underdogs oldalán anno fentvolt. Mint már írtam, olyan, mint a Hearts of Iron és a Storm Across Europe keresztezése lenne. Diplomácia, gyártás, hadosztályok összeállítása. Minden haderő - ernyősöktől a tengeralattjárókig - kifejleszthető, bevethető. Táblás beütése van a dolognak. Benne vannak a hadviselő felek himnuszai, Iraktól, Írországig. Tökéletes darab. Nem rts, nem is az az igazi körökre osztott PG féle, hanem inkább olyan mintha a MOon is megjelent táblás "Harc Európáért" játékkal nyomnád, persze a számítógép által nyujtott plusz lehetőségekkel kibővítve. Olyasmi tulképp, mint az Axis and Allies (amit fog sincs miért hagytam ki a 10 kedvencem közül ...). Ezt egy komoly, téma iránt érdeklődő társaság 1 gépen át is nyomhatja. MOon sajna nem ismert, talán még a táblás változata sem. (A goggleba beírod, a címeket, pl. "Axis and Allies" és kapsz pár linket rá, miről is regélek én ...)
The Third Reich - Detto előbbi, csak kicsit lebutítva a diplomácia. Ezek Hearts of Iron szintű táblás, no action játékok.
V for Victory sorozat - A legősibbek egyike. Még az első Gurukban - még nem is PC - írogattak róluk.
12 o' clock high: Két része volt. Az egyik a Battle of Britain, a másik a Bombing the Reich. A nevéből már ki lehet találni, minden - fejlesztés, gyártás - csak a légi háborúkat dolgozza fel East Front szintű lebontásban. Nem mai darab, de kurva jó. Patchek nélkül német oldalon a BtheReich játszhatatlan volt, de utána reálisabb lett (a patch előtt volt, hogy az amerikaiaknak nappal lelőttem - szinte - az összes bevetett bombázóját, de nem adta fel. Másnap és harmadnap is támadott, éjszaka meg az angolok nyomták ...)
EZEK NEM RTS-ek. De akik szeretik a "pepecselős" játékokat, fejlesztgetéseket, a HOFI-t, és nem nézik a szavatosságot, akkor érdemes megnézni őket. Hosszú-hosszú órákig el lehet velük lenni. De akik szép grafikát várnak, csak a C&C tipusú építgetős rts-eket szeretik, azok inkább ne is nézzék meg az imént felsoroltakat, mert úgyis lesújtó lesz a véleményük. De akik "kiskorúként" játszottak pl. a "Harc Európáért" táblás játékkal, Imádják az Axis and Alliest, bírják a HOFI stílusú 2. vhs játékokat, na azoknak talán bejön ...
Más. A Smolensk'41 sorozat (asszem HPS?) nekem nem jött be, de ismerem.
Beszerzés. Ha az Underdogs oldalon nincs fent ill. más régi gamékat még tartogató siteokon, akkor nincs tippem, honnan lehetne leszedni ...