[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
Prometheus 2012. IMDb
Ahogyan én láttam..
Kezdjük rögtön egy nagy muhahával
és egy elismeréssel 
Ez egy közel 400 millió dollárt érő mese, amit remélem senki sem fog komolyan venni sohasem.
Egy pillanatra ugorjunk egy "tervező" bőrébe (persze csak gondolatban) és képzeljük el a pillanatot, amikor egy bizonyos fokú intelligenciával rendelkező teremtményünk (amit a magunk hasonlatosságára teremtettünk) felkeres minket és felteszi az örök kérdést:
Miért?
A filmben tudjuk, mi történt ekkor. De a fejünkben is ugyanez a forgatókönyv zajlana le? Kétlem.
Aki teremt, annak nem kell feltétlenül pusztítania is. Ha magunkról, illetve a mi fajunkról van szó, akkor meg egyébként is felesleges.
Élünk egy bolygón x éve (ne firtassuk mennyi ideje) részben óvjuk, részben szennyezzük, mérgezzük bolygónkat és vele együtt egymást is.
Kár tagadni: ha akarnánk egy szempillantás alatt minden létező ismert létformát (magunkat is beleértve) képesek lehetnénk elpusztítani.
Megtesszük? Ki tudja? Egyszer majd az is megeshet valamikor. Szándékosan, vagy csak véletlenül...
Ha teremtőként tekintünk magunkra, el akarnánk pusztítani egy "steril" bolygót az univerzumban tele az eszelős teremtményeinkkel?
Minek tennénk? Megteszik ők saját maguk is előbb utóbb.
Ezekkel a Ridley Scott filmekkel egyedül annyi a gondom (ha egy pillanatra is komolyan próbálom venni őket), hogy eddig kizárólag csak pusztító idegen létformákat mutatott be. Még a tervezők személyében is.
Persze egyértelmű: kell a gonosz, hogy a jó érvényesülni tudjon, hogy legyen sztori és happy end (vagy ha az nem is, legalább 2 túlélő 7= 1 jó és egy rossz) de ez úgy ahogy van, csak egy mese. Tartsuk szem előtt.
Szerintem az ilyen jellegű filmek az emberi félelmet aknázzák ki ügyesen, ami számomra egy kissé meglepő, mert azt bizonyítja: szeretünk félni. Pedig a félelem az nem jó dolog. Mi mégis szeretünk. Legalább is azok, akik sejtik mire vállalkoznak, de mégis megtekintik ezeket a meséket.
400 millió dollár! Nem semmi. Ennyit is képesek vagyunk fizetni, csak hogy két órán ár borzongjunk és izguljunk hőseinkért..
Röhej nem? Persze ez nem fog engem sem megakadályozni abban, hogy megnézzem hamarosan az Alien: Covenantot..
Mert én is kíváncsi vagyok mi jöhet még...mit tagadjam..