[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
hiper KOCKA #95392 Széttörve 2016
Pszicho-thriller a gyengébb fajtából. M. Shyamalan a Hatodik érzék óta gyakorlatilag nem tudott értékelhető filmet letenni az asztalra... illetve voltak egy fokkal jobban sikerült próbálkozásai, de a lassan lefelé ívelő nívó jól látható.
A Cerebro-használat és a sok telepatikus fittyfene szegény X-professzor elméjét annyira megtrötymesztette, hogy 23 részre szakad a személyisége. És mintha ennyi nem lenne elég, még lányokat is rabol.
És itt jön Shyamalan első nagy hibája... minek van szerencsétlen McAvoy-nak 23 énje, amikor össz-vissz 5 én-t mutat be a rendező... így a többi 18 felesleges, semmi súlya és szerepe nincs a történetben, csak egy szám.
Az 5 én közül is leginkább Dennis és Patrisha jut szerephez, a többi csak nagyon rövidke játékidőket kap. Szóval a rendező nem csinál mást, minthogy idefos nekünk egy többszörös tudathasadásos ürgét a vászonra, amivel aztán nem tud kezdeni az ég világon semmit. Az én-ek sterilek és merevek, emiatt nincsenek fordulatok, nincs izgalom, csak sorban, jól elkülöníthetően megjelennek és mindegyik elmondja a maga monológját.
Azonkívül maga a téma is amihez itt nyúltak egy lerágott csont, Shyamalan csak annyit csinált hogy szalvéta helyett ezüstpapírba csomagolta nekünk ugyanazt a koncepciót amit már számtalan film eljátszott.
De amíg mondjuk az Azonosság zseniálisan játszik a néző agyával és igazi kohéziót épít fel a karakterek között ami aztán egy hatalmas csattanóban oldódik fel, addig jelen filmünk semmi csavart nem tartogat a nézőnek, hanem előre bejelenti hogy kis elmebetegünknek van ám egy nagyon pusztító énje is ami még nem jött el, de a többi személyiség úgy várja mint a messiást... és ha eljön, akkor aztán lesz nemulass...
És ez igaz is lett... volt nemulass, mert egyáltalán nem lehetett rajta mulatni... olcsó klisékből építkező erőltetett jelenetsor volt, kb. semmi újat nem adva hozzá a műfajhoz.
Viszont kiemelném a McAvoy srác játékát, mert szerintem csak miatta lehet végignézni a filmet... ő kihozta a szerepből amit tudott, de Shyamalan nem. Elképzelem, hogy mi lett volna ha rendes forgatókönyvet és rendezőt kap a film... McAvoy akár kultgonosszá is válhatott volna mint Hannibal Lecter, vagy Joker.
Így viszont a nagy durranás helyett csak egy halvány pukkanásra futotta... mindenesetre a Föld után című förtelemnél még mindig száz fényévvel jobb a Széttörve...
Nem is igaz... a Föld után egy remek film, te meg elmehetsz a sunyiba...
Elnézést, ezt nem én írtam hanem a Tivadar... mostanában nagyon rakocátlan és rendre előjön amikor nem akarom... azt hiszem jobb lesz most azonnal zárni ezt a kritikát.
5/10
nem... 7/10
mondom 5/10