[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
ElNano #92499 A visszatérő (Spoileres, de nem érdekel, elég idő telt már le a bemutatása óta.)
Először is ami tetszett, az a fényképezés. Az valami brutálisan nagyszerűre sikerült, le a kalappal. Ami még feltűnt, az a játékidő, ami szerintem indokolatlanul el lett nyújtva. Nagyon túlzásba vitték a főhős szenvedéseit, ráadásul nagyon sokszor átment a dolog sci-fi-be. Egy ilyen medvetámadást nem szokás túlélni. Egy ilyen medve ha megcsap, akkor leszakad az arcod, ha elkezdi marcangolni a hátad, akkor egyszerűen megdöglesz, ha megcsócsálja a kezed, akkor abból többet nem lesz kéz. Főleg azokban az időkben, gyógyszerek, antibiotikumok és fejlett sebésztechnika hiányában. Egy vicc volt, hogy az emberünk ezt túlélte, még csak le sem nyomorodott, és a sírgödörből kimászva tulajdonképpen spontán regeneráción esett át – amire kicsit rásegített az öreg indián szalmaterápiája. Aztán ez a szenvedéstörténet. Jézus útja a Golgotára ehhez képest picsafüst. Ilyen egyszerűen nincs, Azért gondoljatok már bele, tél közepe, kőkemény mínuszok, a nyílt sebek sárral, kosszal telitődnek, jeges vízben rohangál, esik-kel, lehetetlen helyzetekből jön ki sértetlenül – lótolvajlás jelenet, amikor tucatnyian lőnek rá tíz méterről, de nincs találat és persze mindenkit le tud rázni -, pár hét alatt felgyógyul. Nekem ez erősen sértette a realitásérzékemet és elvártam volna, hogy egy ilyen alkotásban azért reálisabb események, fejlemények kövessék egymást. Az egész elkerülhető lett volna, ha nem egy baszott nagy medvével marcangoltatják szét, hanem mondjuk megtámadja egy farkas, vagy nem tudom… Egy biztos: Egy grizzly-t nem divat túlélni és komolyabb beavatkozások nélkül 100%-osan felgyógyulni belőle. Nekem ez eléggé betett, ahogy a további szenvedéstörténet meglehetősen elnyújtott, túlzó fogásai is.
Mindezek ellenére azért ez egy jó film volt, Caprio és Hardy nagyon adta (Hardy beszédstílusa nagyon komoly volt, ezért kell ezt először feliratosan megnézni), a fényképezés egyenesen mesteri, a sztori meg igazából egy bosszú história, de jól megkutyulva, annyira, hogy még egyedivé is tudott válni. Inárritu kétségtelenül legjobb filmje ez, és ott van 2015 legjobbjai között, de nálam elmaradt a katarzis. Na jó, egyes jelenetek esetében azért csak előjött valamennyire, főleg amikor a halott fiával találkozik, az valami elképesztően gyönyörű és zseniálisan megrendezett része ennek az alkotásnak. Valahogy olyan felemás nekem ez a film, tudom kedvelni, de egyrészt istentelenül ki lett pörgetve a végletekig, másrészt a képtelenségek is szúrták a szemem rendesen. (Tudom, hogy a történet alapja valós, de ha ezt így adta elő a figura, akkor keményen kiszínezték szerintem azt, ami tényleg történt.)
Szóval ez nálam akkor 8/10, ami nagy kár, mert keményen súrolja a 9-et, azonban vannak olyan „hibái”, amik mellett egyáltalán nem tudok elmenni szó nélkül és azokat elfelejteni.
Nem egyszernézős, kétszer-háromszor belefér, de nem hiszem, hogy akár 5 év múlva elő akarnám venni, hogy „ez fú de jó volt, essünk át megint ezen a nagyszerű élményen”.
Utoljára szerkesztette: ElNano, 2016.03.01. 09:29:53