[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
The Martian
Őszintén megmondom, már-már kötelességtudatból mentem el a filmre mert a trailerek alapján valami elhálivúdiasított csöpögős-drámázós borzadályt vártam. Így aztán kellemesen csalódtam, ha nemis teljesen könyvhű, de korrekt adaptáció ami méltó az eredetihez. Remekül hozza azt az egyedi hangulatot ami a könyvet annyira élvezetessé tette. A tudományos magyarázatokból és a szakszövegből persze visszavettek, de ez érthető. Egy zavaró elem azért van: a könyvben elég részletesen ki van fejtve, hogy miért nem tud csak úgy kommunikálni a marsi bázis a Földdel, itt ez a magyarázat elsikkadt, így aki nincs annyira képben az valószínűleg nem érti miért ennyire problémás az egész.
Ezzel együtt is jó látni végre nagyvásznon is egy történetet, amiben egy csapat inteligens és kompetens ember együttműködve megold egy problémát, ostobán gonosz antagonisták és a hajánál fogva előrángatott szerelmi szálak mellőzésével. Jó látni egy kvázi katasztrófafilmet, amiben a drámát nem a halálal bártan szembeszálló terhes kismamák és kisírt szemű gyerekek szolgáltatják és ahol a tét nem az egész emberiség kipusztulása a magmaszökőárvihar kitörése által.
Az egészhez remekül asszisztál a látványvilág, a mars kihalt üressége különösen megkapóan került a képernyőre. A szinkronhangok tűrhetőek, szerencsére épp a főhősé egész jól sikerült, a NASA csapat is elmegy, a többi asztronautánál már azért rezeg a léc. A fordításban itt-ott sikerült bennhagyni ostobaságokat, de nem annyira kirívóak.
Összességében simán 9/10, végre egy valódi sci-fi a mozikban