[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
The Devil's Backbone
Ez Guillermo del Toro egyik talán legkorábbi forgatókönyve (Faun Labirintusa előtt) és viszonylag korai rendezése. A rendezéssel nincs is semmi baj. Nagyszerűen vegyíti a háborús filmek kilátástalanságát a horror filmek nyomasztó légkörével. Ritkán látni ilyent.
Az írás része más tészta. A Faun labirintusában is elég súlyos szimbolikával építkezett, amit valószínűleg az itteniből fejlesztett majdnem tökélyre. Vagy csak most én nem figyeltem oda. De se a cím se a bomba lényege nem jött át nekem. Utána olvasva is csak egy vállvonást kiváltó magyarázatot találtam: a bomba a halál közelségét a cím a valóság és képzelet keveredését jelentheti. Legyen, sokat nem tesz hozzá egyik sem a történethez úgy, mint később a Faun Labirintusába láthattuk.
A történet: a Spanyol polgárháború idején járunk egy a semmi közepén található árvaházban, ahova egy új fiú érkezik. A srác nehezen illeszkedik be, köszönhetően az ottaniak szekálásának és egy korábban ott élt gyermek szellemének kísértésétől.
Az árvaház korábbi vezetője épp elég arany rudat hagyott hátra, hogy kiváló célpontja legyen az emberi kapzsiságnak és gyűlöletnek, így nem sokkal az új fiú érkezése után, a szellem kísértése mellett lesz egyéb probléma is, amivel a gyermekeknek szembe kell nézniük.
Ahogy a fentiekből leszűrhető, nem éppen tündér mesével van dolgunk. A légkör súlyos és nyomasztó, és a történet vezetés vontatott. A szellem megjelenése sem a hirtelen ijesztgetős jelenetekkel lett megoldva.. Minden cselekedett lassú és megfontolt. A film 1,5 órás, de jóval hosszabbnak tűnik. A befejezés a közepétől sejthető, kivéve az utolsó alak megjelenését, ami teljesen felesleges volt (kivéve, hogy nyomatékot hagyott a kezdő monológnak, bár a film közben nem jött át, hogy erre akarja a készítő helyezni a hangsúlyt).
A spanyol nyelvvel nem lett volna bajom, a magyar felirattal annál inkább. Így végül szinkronnal néztem meg. A fogalmazás remek volt, az előadás stílusa (főleg a gyerekeknél és a kis csajnál) pocsék. Kivéve a dokit. Ez egy kicsit húzott a megítélésemen, de szerintem így is bőven megérte az idejét. De ha őszinte akarok lenni, egy év múlva már csak a hangulatára fogok emlékezni, de még így sem bánnom, hogy megnéztem.