1578692191.jpg
[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!

Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
  • Axlkenobi
    Igen a Leia-Han párbeszéd valóban nagyszerű, ahogyan jópár ilyen sorakozik még a régi trilógiában, nem is vitatom. Viszont miért is kellett volna ezt majmolnia az előzmény-trilógia bármelyik részének is? Leiának megvan a maga karaktere, ahogyan Han Solónak is, kettejük párbeszéde pedig ezt is tükrözi. Hála a jó Istennek, hogy nem ez lett letükrözve a prequel karaktereire, akkor értelme sem lett volna megcsinálni. Itt egyébként akkor ki is térnék a II. rész romantikus nagymonológjára, amit Anakin mond Padménak és ugye természetesen "nyálas". Egyrészt koncepció volt, hogy a romantikus szál a '40-es, '50-es évek nagyívű (és mai szemmel talán már kissé teátrális) romantikus filmjeit idézze, külön kérése is volt Lucasnak John Williams felé, hogy a romantikus főtémát (Across the Stars) is ilyen stílusban írja meg. Szóval ez a nyálas koncepció teljes mértékben szándékos.

Ha pedig már annál tartunk, hogy mi mennyire nagyszerű, ebben a jelenetben Anakin úgy vall szerelmet, hogy egyszer sem mondja ki azt a szót, hogy "szeretlek", de kimond olyanokat, hogy "mardos", "fojtogat", "belülről gyötör", mindazt amit majd Vader a páncélban érez. Szerintem már ez önmagában zseniális és hihetetlenül kreatív alkotói húzás.

Aztán azt írod a Leia/Han párbeszédre, hogy ilyenek hiányoztak számodra az új filmekből. Nahát, akkor mégis csak ott tartunk, hogy a prequelek miért is nem lettek pont olyanok, mint az eredeti trilógia, azaz te is nosztalgia filmeket vártál, amik azokra hajaznak. Az, hogy kiemeltem a TIE-vadászokat, meg a Birodalmi Indulót nyilván sarkítás volt, nem szó szerint értettem. De a lényegen nem változtat. Az eredeti trilógián felnőtt nemzedék tagjai közül rengetegen ugyanazt akarták a prequelektől is, de Lucas nem nosztalgia filmeket akart készíteni.

Itt meg ismét megemlíteném, hogy 31 éves vagyok, úgy 5-6 évesen láttam először az eredeti filmeket, úgy 87-88 körül, szóval bármilyen furcsa én is azok közé tartozom, akik az eredeti filmeken nőttek fel, de mégsem "ragadtam bele" és képes voltam elfogadni, hogy a Star Wars nem csak az enyém meg az én nemzedékemé és, hogy alapvetően is adja magát, hogy másmilyennek is kell lennie, hiszen a gyártás szempontjából eltelt 16 év, a történet szerint meg 32-vel járunk a régi filmek előtt.

Egyébként a nosztalgiával is úgy vagyok, hogy én aztán szeretek nosztalgiázni, de azt úgy élem át újra, hogy teszem azt megnézem a régi filmeket és nem az újaktól várom, hogy legyenek ugyanolyanok. Mintha a kedvenc zenekaromtól azt várnám, hogy 2014-ben is pont ugyanolyan albumot készítsen, mint 1987-ben. Önismétlés lenne, a kreativitás teljes hiányát mutatná és értelmetlen is lenne.

Szerintem pont az a jó a művészetben, legyen az film, zene, de akár festészet, vagy bármi más., hogy mindig vannak korszakok. A korszakoknak van eleje meg vége és pont ez teszi őket széppé, hogy nem tartanak örökké. Az eredeti trilógia például sok más "kortársával" együtt tökéletes mementója a késő '70-es, kora '80-as évek filmgyártásának, míg az előzménytrilógia is jelképez egy korszakot más filmek mellett.

Még annyit tennék hozzá, hogy ugye manapság mást sem olvasni a fórumokon, hogy mennyire gáz Hollywood mert semmi eredetiség, minden sablon meg klisé és tökugyanaz. A prequelek mertek újítóak lenni, mertek másmilyenek lenni, erre az lett a probléma, hogy miért nem ugyanolyan mint az eredeti három rész. Persze, ez nem csak a Star Warsra igaz, hanem említhetném az Indiana Jones negyedik részét, vagy a Die Hard negyedik részét is, de ez már off lenne.

Mindegy, természetesen senkit sem szeretnék győzködni, hogy szeretnie kell ezeket a filmeket, hiszen ízlések és pofonok.

A VII. részhez elöljáróban pedig annyit, hogy én személy szerint ettől a filmtől és az egész új trilógiától is azt várnám, hogy ne majmolja se az eredeti trilógiát, se a prequel trilógiát, hanem álljon meg a saját lábán, merjen eredeti lenni. Nyilván legyenek meg a kapcsolódási pontok, ahogyan az eredeti és az előzménytrilógia között is megvoltak, de 30 évvel játszódik majd a Jedi után, kerek 10 évvel a Sith után készül, úgyhogy hangulatában legyen csak önálló.