[SPOILER használata kötelező]!
CAM verziós filmrol ne irj. Ne pontozz. Ne véleményezz!
Posztereket ne linkelj olyan filmről amit megnéztél. Új film, bemutató/poszter az rendben van.
Film címeket erdeti nyelven is / vagy angolul írjátok ki (zárójelben magyarul is akár)
IMDB linkért extra piros pont jár.
-
Walter Mitty titkos élete
Bevallom őszintén, még az első trailerek előtt azt gondoltam, ez is valami epic faszság lesz, mint anno a Trópusi vihar volt (ott is Ben Stiller volt a rendező és főszereplő), csak később tudatosult bennem, hogy ez egy régi remek film remake-ja lesz. Gyenge szóvicc.
A legelső videó alapján azt hittem, hogy a Ben Stiller által alakított karakter megunja szürke, monoton életét és elhúz a nagyvilágba, gyönyörű tájakra, erőt meríteni talán a hátralévő életéhez? Valamiért ez volt a gondolatom.
De a második és harmadik videó már meggyőzött arról, hogy itt valami másról lesz szó. Álmodozós fickó, aki egy elveszett negatív után kezd el kutatni? Nabazz, ilyen filmet sem láttam még.
Karácsonykor moziban néztem, de most hogy megjelent/megjelenik DVD/BD formátumban is, újra néztem a filmet, immár HD-ban.
Nos, annyit le kell már az elején szögezni, hogy a trailerekben és a marketinganyagokon fellelhető szöveg oltári nagy kamu volt (Ne álmodozz, kezdj élni!).
Ennek ellenére nekem baromira tetszett a film. De sajnos nem tudom hova besorolni! Nem vígjáték, nem akciófilm, nem romantikusfilm, nem is dráma, inkább csak egy film, ami jókedvre akar deríteni vagy talán csak motiválni akar?
Az biztos, hogy Ben Stillernek inkább filmet kéne rendeznie, mint szerepelnie, mert mint rendező, baromi jó referenciamunkát tett le megint (vágás, fényképezés, képi világ, kamera beállítások, képi transzfer, hangzás). Sok más nevesebb rendező példát vehetne róla.
A Ben Stiller által játszott Walter Mitty nem lúzer, nem is szerencsétlen, inkább csak egy szürke és monoton életet élő ember, aki dolgozik és szabad idejében társkeresőt néz. Tipikus átlagember, így a néző is könnyen tud vele "azonosulni".
Nincs szuper képessége és a világot sem akarja megmenteni, ahogy ő mondja is a filmben: "csak a munkámat akarom végezni".
Kedvelhető és szerethető karaktert hoz (én is megkedveltem, mert belegondolva, nem semmi mennyi mindent megtesz a „munkájáért”, nagy pacsi neki!). Bár mesteri szintű színészi játékról nem beszélhetünk Ben Stiller esetében, meg amúgy a többiek esetében sem. Hozzák a "kellő szintet". Nincs túljátszva, de nincs is elripacskodva a dolog (talán csak a Benjamin Buttonos résznél). Olyan, amilyennek lennie kell, de tényleg. A film jól bánik a karakterekkel is, nincs túl sok belőlük, de megfelelő időben jönnek a képbe és a szereposztás is pazar.
A film képi világa egész egyszerűen gyönyörű. Néztem volna még Grönland/Írország gyönyörű tájait egy darabig ilyen képminőségben, de ugye ez nem "természetfilm".
A filmben vannak megmosolyogtató dolgok is (főként, amikor Mitty álmodozik), de tényleges röhögő görcsöd nem lesz. Viszont értékelem, hogy most nem süllyedtek le az alpári, fingós és 8 általános szintű humor (Adam Sandler és társai filmek) szintjére.
Megfelelően ötvözi a Life magazin „megszűnését” a régi film modern újragondolásával (romantikus szál). Nagyon aranyos kikacsingatások is vannak a régi filmre (mikor hazamegy az anyjához és leül a zongora elé, a háttérben látható a régi film plakátja).
Számomra nagy pozitívum egy filmnél, ha magához a filmhez készítenek zenét és nem már elkészült zenéket/rádióslágereket nyomnak bele a filmbe. Itt az előbbi áll fenn, egyszerűen baromira tetszenek a film zenéi, élettel teltek, fülbemászóak és a filmben is megfelelően vannak elhelyezve!
Ami negatívum: a Benjamin Button-os utalást nem értem miért tették bele/miért hagyták benne. Inkább csak elrontotta a filmet. Illetve olyan dolgokat is kivágtak a filmből, amit nem kellett volna. Személy szerint engem megmosolyogtattak, nem is értem miért lettek kivágva. Persze az Extrák között meg lehet őket nézni.
Igaz volt pár jelenet, aminél örültem, hogy kivágásra került, de volt olyan is, amit nagyon sajnáltam.
Maga a film sztorija sem rossz, egész élvezetes (az elveszett negatív nyomában - keressük meg Sean O' Connelt, aki épp a világ másik végén van), a film végén pedig egy nagyon jó kis fordulat van (engem először meglepett, de biztos lesz olyan, aki előre tudni fogja).
Konkrétan az elejétől a végéig magával ragadott a film, nem untatott, hanem szórakoztatott. Persze ezt embere válogatja. Nagyon vártam ezt a filmet és nagyon tetszett. Nem teljesen azt hozta, amit vártam, de komolyabb csalódást sem okozott.
Összességében egy "érdekes" filmet tett le az asztalra Ben Stiller. Meglepő, mert nem ilyet vártam tőle, az eddigiek függvényében meg főleg. De azt hiszem ez is volt a cél. Én tuti befizetek a BD kiadásra, mert nekem baromira bejött a film.
Az IMDB értékelése is korrekt, valóban 7,5/10 a film, se több, se kevesebb.